Tengeri herkentyűk Pesten
Mittelholcz Dóra cikke, Mervai Márk fotóival
Hosszú út vezetett odáig, hogy az Andrássy útra beköltözzön „A nagy hal” és szélesre tárja új otthonának kapuit a nagyérdemű előtt. A sokak által ismert és szeretett budaörsi halpiac Fishmongerének tulajdonosa, látva a hozzájuk friss halért elzarándokolók tömegét döntött úgy: eljött az ideje, hogy a tengeri állatok a főváros szívében is tálcára kerüljenek.
A terv tökéletes volt, már csak a megfelelő helyet és személyzetet kellett megtalálni ahhoz, hogy Budapest lakosságát halak, rákok, polip és egyéb finomságok függőjévé tegyék. Ha a jelenlegi színvonalat tartják, ez sikerülni fog nekik.
Ha még nem próbáltátok a tengeri étkeket és kevésbé vagytok bevállalósak, akkor szerintünk érdemes a fish&chips-szel kezdeni: bundázott hal és sültkrumpli.
Mindez persze prémium minőségben: a krumpli tökéletesen finomra sütve, se nem száraz, se nem túl zsíros, és friss, a hal pedig nem egyszerű panírban érkezik, hanem speciálisan ehhez az ételhez, a világhírű Heston Blumenthal által kikísérletezett burokban.
Ennek az ára egyébként nagyon baráti: helyben fogyasztásra 1450 forintba kerül, az elviteles adag 990 forintért lehet a tiétek.
Ha ennél merészebbek vagytok, és bármilyen tengeri hallal, herkentyűvel szívesen barátkoztok ebédre vagy vacsorára, akkor nehéz lesz választanotok. A kínálat ugyanis meglehetősen széles: szendvicsek, saláták, tésztaételek, halfilék, és még sorolhatnánk.
A tányérra valókat a hűtőpultban lehet látni, ha nem tudtok a kiírás alapján választani, elég csak ráböknötök valamire a pultban, és azt elkészítik nektek. Mi nem tudtuk eldönteni, hogy mit kérjünk, így a séfre és az étterem vezetőjére bíztuk magunkat, akik végül finomabbnál finomabb falatokat tettek elénk az asztalra, mindegyiket hibátlanul elkészítve, keresve sem találtunk hibát.
Kóstoltunk roston sült bébitintahalat, mini polipot, rákot és lazacsteaket is. Ezek mellé rizottó és friss saláta dukált. Már ezzel teljesen jól éreztük volna magunkat, de megérkezett a korábban már említett Fish&Chips is. Soha még csak hasonlóan finomat sem ettünk, külföldön sem.
Amikor pedig pedig a bundás hal után úgy éreztük, hogy ennél jobb már nem lehet, megérkezett hozzánk egy fazéknyi kagyló. Bővebben: egy fazéknyi mesésen finom fekete kagyló.
Ha pedig még nem lett volna elég a jóból, levezetésképpen megkóstolhattuk a Kézműves Desszert által az étteremnek tervezett finomságokat, amelyek lágyak, könnyűek, nem túl erős ízűek, hogy ne nyomják el a hal élményét, mégis maradandó, feledhetetlen pillanatokat okoznak.
Az árak a minőségnek megfelelőek: a szendvicsek valamivel ezer forint fölött vannak, fél kiló kagyló 1890 forint, akárcsak a lazacstaeak. A normál paella 2170 forint, a de luxe 3890. A tésztaételek ára 890 forintnál kezdődik, a köretekért egységesen 570 forintot kérnek.
A pultba kerülő termékek mindig frissen érkeznek, gyorsfagyasztást nem alkalmaznak az étteremben.
Arról, hogy bármi megmaradna, e bisztró esetében nem nagyon lehet beszélni: a nyitás utáni harmadik napon már telt ház volt, egy nappal később pedig akkora volt az érdeklődés, hogy napközben minden elfogyott a pultból, így a friss áru érkezéséig szünetet kellett tartaniuk.
A kínálat nagy része rendszeresen változik köszönhetően a mindig friss beszerzésnek: amiből nem találnak megfelelő minőséget, azt az adott napon nem kínálják inkább. E téren nem ismernek kompromisszumot.
A vacsorához a ház borát választottuk: a fehér bort a Feindl pincészet palackozza az étteremnek. Ez is hibátlan.
A tökéletes kínálat mellett kedves, segítőkész kiszolgálással, ötletes dizájnnal várják a néhány falatra betérőket.
A hazai gasztroforradalom új szereplője, a The Bigfish igazi ízorgiát ajánl mindenkinek, szerintünk ne mondjatok rá nemet! Kis képzavarral élve, az étterem úgy hiányzott a hazai piacról, mint egy falat kenyér.
Cím: The Bigfish, Andrássy út 44.
Ha tetszett a beszámoló, nyomj egy lájkot!