/budapest/te-lehetsz-a-szakacs-budapest-legujabb-ettermeben/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Te lehetsz a szakács Budapest legújabb éttermében

A Yamatoban ízletes távol-keleti finomságokat ehettek, a húst ti süthetitek, a részletes étlapot pedig tableten nézhetitek meg.

Link másolása

hirdetés

Emlékeztek még a Wasabira, ahol egy speciális futószalagról emelhetitek le kedvenc japán, koreai vagy éppen thai csemegéteket? A jól ismert étteremlánc egy újabb egységgel bővítette fővárosi hálózatát, hogy megmutassa: van élet az illatos csirkemellen, illetve a sajtburgeren túl is.

Az október 15-én nyílt Yamato legfőbb sajátossága az asztal közepébe szerelt különleges szerkezet, amellyel ti magatok süthetitek meg a felszolgált nyers húst, halat, illetve zöldségeket is. Habár Magyarországon már korábban is léteztek "önkiszolgáló" grillezdék, a Yamato az egyetlen olyan hely, ahol garantáltan nem lesztek átható füstszagúak a speciális berendezésbe épített elszívórendszernek köszönhetően.DSC_4162DSC_4166

A fogadtatás szívmelengető volt: a szolgálatkész pincérek rögtön rohantak oda hozzánk, hogy lesegítsék rólunk a kabátunkat. A berendezés egyszerűen mesébe illő, impozáns és modern, mégis elegáns. Rögtön egy hatalmas zafírkék akváriumra esett a pillantásunk. Egytől egyig minden bútordarab japán dizájnerek alkotása, a fények szemkápráztatóak, a hangulat pedig éppen olyan, mintha Tokio egyik legnívósabb éttermébe csöppentünk volna.

Igazán csak akkor esett le az állunk, amikor a kezünkbe adták az étlap címszóval ellátott tabletet, amelybe a teljes választék - közel 200 étel, illetve ital – volt betáplálva.DSC_4107

Miért jobb a tablet, mint egy hagyományos papíralapú étlap?

hirdetés

Egyetlen érintéssel minden enni-, inni- és sütnivalóról részletes képet kaphattok anélkül, hogy a felszolgálókat kellene faggatnotok. Megtudhatjátok például, hogy mennyibe kerül az Omaha-bélszín, milyen allergéneket tartalmaz a Tom Yum leves, vagy éppen azt, hogy miként fest egy autentikus japán káposztasaláta.

Azonban van egy gyermekbetegsége is a koncepciónak: viszonylag lassan töltődik be a kis kézi számítógép (nyilván a töménytelen adatmennyiség miatt), de bízunk benne, hogy hamarosan orvosolni tudják majd ezt az apró problémát.

A jövő zenéje a Wasabiban

A Wasabi-éttermekben is komoly terveik vannak a futurisztikus menüket illetően: maga a vendég döntheti majd el, hogy mi kerüljön a rá a távol-keleti ennivalókat szállító futószalagra. Csak ki kell majd választanotok, hogy melyik finomságot szeretnétek megkóstolni. A rendelést a tablet továbbítja a szakácsoknak, és néhány percen belül megjelenik a szalagon a kívánt étel. Persze ez még csak a jövő zenéje.

DSC_4181

Ha úgy döntötök, hogy magatok sütitek meg az aznapi menüt a Yamatóban, először egy speciális szettet kell rendelnetek, amely nélkül nem lehet elkezdeni a hagyományos távol-keleti sütögetést. Ebben az összeállításban megannyi csípős és kevésbé csípős szósz, káposztasaláta, uborkasaláta, babcsíra, fokhagyma, ropogós zöldsaláta, illetve japán rizs foglal helyet: ezek lesznek majd a kisütött finomságok köretei.

Meg voltam győződve arról, hogy Ázsiában kifejezetten kerülik a véres húsokat, ám mint kiderült, a japánoknak például a Wagyu-marha a mindenük. Nem csoda, hogy ez a különleges csemege a Yamato sütnivalói között is előkelő helyet foglal el. Ha nem szimpatizáltok a marhahússal, választhattok például lazacot, tigrisrákot, különböző hal,- és zöldségválogatásokat, illetve császárszalonnát - sőt, akár virslit is.DSC_4205DSC_4224DSC_4212DSC_4252

Mitől marha jó a Wagyu?

A Kobe tartományban (Japán) honos Wagyu-szarvasmarha húsa verhetetlen. Semmihez sem hasonlítható zamatát a nagy mennyiségben jelenlévő olajsavnak, illetve az egyszeri telítetlen zsíroknak köszönheti. Utóbbi felelős azért, hogy a Wagyu-marha szinte teljesen koleszterinmentes. Ezen kívül a zsír egyenletesen oszlik el a húsban, nem pedig közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. Ezt a zsíreloszlást nevezik „márványosságnak”, mert a vágás mentén valóban a márvány mintázatát utánozzák a minőségi falatok.

Wagyu-szarvasmarhát 1-től 12 pontig terjedő márványozottság mutatóval különböztetik meg egymástól. A Yamatoban 9-es minőségű húst kínálnak nektek a sütéshez. Ez egészen kiváló, ám sajnos ettől nem függetlenül az ára is igen borsos.wagyu

Forrás: diningguide.hu

Ha sokallanátok a Wagyu költségeit, kikérhetitek az étlapról az egyel olcsóbb Omaha-marhát is. Azért valljuk be, sajnos mindkét ínyencség árát a nyugati pénztárcákhoz szabták.

Az asztali sütőszerkezet egy furfangosan elrejtett tekerővel kapcsolható be. Közepes hőfokon körülbelül 5-10 perc alatt sülnek át a finomságok, de természetesen „hirtelen” is megpiríthatjátok a kiszemelt csemegéket.DSC_4102DSC_4157

Mi a különbség az amerikai, illetve a távol-keleti sütögetési szokások között?

Először is Amerikában előszeretettel sütnek nagydarab, zsíros-füstös steakeket, amelyet aztán rendszerint sültburgonyával fogyasztanak el. Ezzel ellentétben távol-keleten vékonyabbra szeletelt, kiváló minőségű hús, halféleség, vagy zöldség került a grillre, a krumpli helyett pedig általában rizst tálalnak fel köretként. Egészen pontosan ez sem igaz, mert Ázsiában egy ropogós salátalevélbe csomagolva fogyasztják a rizst, illetve megsütött finomságokat, amelyet előtte bőségesen megáztatnak a speciális szószokban.

Különbséget kell tennünk a koreai BBQ, illetve a japán yakiniku között is:

• A japán yakiniku: egy naturális ízélményt nyújt rengeteg friss zöldséggel és speciális salátákkal. Nem pácolják be előre a hajszálvékonyra szeletelt húst, hanem inkább utólag mártják meg a szószokban.

• A koreai barbecue-nak sokkal jellegzetesebb az ízvilága: az előre bepácolt, vastagabb húsok intenzívebbek, fűszeresebbek, csípősebbek, illetve több ideig is sütik őket.

Természetesen a Yamatoban mindkét típusú sütögetési módszert kipróbálhatjátok.

DSC_4242
DSC_4228

Természetesen nem muszáj nektek megsütnötök az ennivalót, ugyanúgy rendelhettek kész ételeket is, mint bármelyik étteremben. A Yamato a’la carte választéka igen gazdag: megkóstolhattok például számtalan szusi-variációt, különböző tésztakülönlegességeket (zöldséges üvegtészta, gyömbéres udontészta, kókuszos rizstészta…), illetve ízletes távol-keleti leveseket (Miso leves, Tom Yum leves, japán marhahúsleves stb.) is.

Az italválaszték is kiváló: olthatjátok a szomjatokat többek között Bubble Teával, házi készítésű szörpökkel, gyömbérsörrel, koktélokkal, illetve nagyszerű bor,- és kávékülönlegességekkel is. Mi például a kémcsöves feketére kaptuk fel a fejünket: itt két nagyobbacska fiolát szolgálnak fel nektek – az egyikbe kávét, a másikban pedig egy speciális szirupot öntenek. Egyszerűen vegyíteni kell a kettőt, hogy egy isteni ital legyen a végeredmény.DSC_4172

DSC_4091

A Yamato egészen pontosan 2014 október 15-én nyitotta meg kapuit a Podmaniczky úti Wasabi-étterem szomszédságában. Azóta már több ázsiai vendégtől kaptak elismerő szavakat: ez éppen olyan, mintha ti dicsérnétek meg egy japán szakácsot az isteni gulyáslevesért, szóval nem csoda, hogy már most is nagyon büszkék az újdonsült étterem tulajdonosai.

Cím: Budapest, Jókai u. 30.

Telefon: (70) 681 7544

Nyitva tartás: 11:30-23

001

Kiknek ajánljuk? Legfőképpen az ázsiai konyha szerelmeseinek, illetve azoknak, akik bármikor szívesen idézik fel egy kellemes baráti sütögetés hangulatát. Emellett a Yamato kiváló választás lehet egy randevúhoz is: a kétemeletes étteremben jó néhány elszeparált asztalt rejtettek el, ahol gondtalanul élvezhetitek egymás társaságát, miközben mellettetek perzselődnek az ínycsiklandozó finomságok.

Ha te is szívesen kipróbálnád, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk