/budapest/talalkozunk-a-tizediken-ezen-a-hetvegen-zajlik-a-budapest100-programsorozat/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

„Találkozunk a tizediken” – ezen a hétvégén zajlik a Budapest100 programsorozat

A járványra való tekintettel a szokásosnál később és óvintézkedések mellett, de nagy számban és remek programokkal várnak mindenkit a főváros régi házai.
hirdetés

„Találkozunk a tizediken” a szlogenje a Budapest100 programsorozat idei eseményének. Ezzel utalnak arra, hogy

éppen tizedszerre rendezik meg a főváros építészeti örökségét bemutató rendezvényt, amely évről évre egyre nagyobb sikernek örvend.

A Tilos Rádió Szex-Akció Hírcsoport című műsorában Klaniczay János építész, a program projektkoordinátora péntek reggel elmondta: az ötlet 2011-ben született meg, amikor az OSA-archívum épülete, a Goldberger-ház száz esztendős lett. Az ott dolgozók ezt egy szülinapi bulival tervezték megünnepelni, amiből aztán egy újabb ötlet következtében egy minden százéves házra kiterjedő, nagyszabású programot, majd később programsorozatot építettek. Így éveken át számos, aktuálisan centenáriumát ünneplő ház csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az 1910-es években még tartott a Budapest egyesítése utáni építkezési hullám, de Klaniczay János felhívta a figyelmet arra, hogy „századfordulós stílusról” nem beszélhetünk a kor építészete kapcsán, hisz rendkívül sokféle épület született ekkoriban számtalan építészeti stílusban. Amikor építési hullámról beszélünk, egyáltalán nem túlzunk:

mivel egy évben akár 300 ház is elkészült ekkoriban, a Budapest100 tervezőinek igazából sosem kellett félniük, hogy ne találnának legalább ötvenet, amivel már nagyon nagy merítésű, színvonalas programot lehet összerakni.

hirdetés

Azonban a világháború még 100 év után is közbeszólt a programsorozat megrendezésébe: a világégés miatt a tízes évek második felében a házépítések száma drasztikusan visszaesett, így egy évszázaddal később a szervezőknek is új ötletet kellett kitalálniuk: ebből születtek meg a tematikus események. 2016-ban az akkor 120 éves Nagykörút házai nyitották meg kapuikat, míg egy évvel később fővárosi Duna-parti házakat csodálhatta meg kívülről-belülről a közönség. 2018-ban Buda és Pest ikonikus terei és az ott található lakóépületek, míg tavaly a város Bauhaus stílusban épült házai kerültek terítékre.

Az idei év szervezését erősen megkavarta a koronavírus. A rendezvényt ezért nem is a szokásos májusi időpontban, hanem e hétvégén, szeptember 19-én és 20-án tartják.

És mivel ez éppen a tizedik alkalom, a szervezők egyfajta Budapest100 Best of-fal készülnek – bár ez a megfogalmazás kicsit csalóka, hiszen azt sugallja, hogy a most megtekinthető házak valami miatt kiemelkednek a többi közül, holott a szervezők nem győzik minden évben hangsúlyozni, hogy nincs olyan ház, ami valami miatt ne lenne érdekes.

Az idei épületek kiválasztásának érdekességét elsősorban az adja, hogy most nem csak a szervezők kerestek épületeket, hanem várták az egykor már a programban szerepelt házak újbóli jelentkezését is. Így az idei rendezvény „szereplői” között egyaránt megtalálhatók kapuikat egyszer már megnyitó házak, „újoncok”, sőt kortárs lakóépületek is.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk