BUDAPEST

„Találkozunk a tizediken” – ezen a hétvégén zajlik a Budapest100 programsorozat

A járványra való tekintettel a szokásosnál később és óvintézkedések mellett, de nagy számban és remek programokkal várnak mindenkit a főváros régi házai.

Link másolása

„Találkozunk a tizediken” a szlogenje a Budapest100 programsorozat idei eseményének. Ezzel utalnak arra, hogy

éppen tizedszerre rendezik meg a főváros építészeti örökségét bemutató rendezvényt, amely évről évre egyre nagyobb sikernek örvend.

A Tilos Rádió Szex-Akció Hírcsoport című műsorában Klaniczay János építész, a program projektkoordinátora péntek reggel elmondta: az ötlet 2011-ben született meg, amikor az OSA-archívum épülete, a Goldberger-ház száz esztendős lett. Az ott dolgozók ezt egy szülinapi bulival tervezték megünnepelni, amiből aztán egy újabb ötlet következtében egy minden százéves házra kiterjedő, nagyszabású programot, majd később programsorozatot építettek. Így éveken át számos, aktuálisan centenáriumát ünneplő ház csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az 1910-es években még tartott a Budapest egyesítése utáni építkezési hullám, de Klaniczay János felhívta a figyelmet arra, hogy „századfordulós stílusról” nem beszélhetünk a kor építészete kapcsán, hisz rendkívül sokféle épület született ekkoriban számtalan építészeti stílusban. Amikor építési hullámról beszélünk, egyáltalán nem túlzunk:

mivel egy évben akár 300 ház is elkészült ekkoriban, a Budapest100 tervezőinek igazából sosem kellett félniük, hogy ne találnának legalább ötvenet, amivel már nagyon nagy merítésű, színvonalas programot lehet összerakni.

Azonban a világháború még 100 év után is közbeszólt a programsorozat megrendezésébe: a világégés miatt a tízes évek második felében a házépítések száma drasztikusan visszaesett, így egy évszázaddal később a szervezőknek is új ötletet kellett kitalálniuk: ebből születtek meg a tematikus események. 2016-ban az akkor 120 éves Nagykörút házai nyitották meg kapuikat, míg egy évvel később fővárosi Duna-parti házakat csodálhatta meg kívülről-belülről a közönség. 2018-ban Buda és Pest ikonikus terei és az ott található lakóépületek, míg tavaly a város Bauhaus stílusban épült házai kerültek terítékre.

Az idei év szervezését erősen megkavarta a koronavírus. A rendezvényt ezért nem is a szokásos májusi időpontban, hanem e hétvégén, szeptember 19-én és 20-án tartják.

És mivel ez éppen a tizedik alkalom, a szervezők egyfajta Budapest100 Best of-fal készülnek – bár ez a megfogalmazás kicsit csalóka, hiszen azt sugallja, hogy a most megtekinthető házak valami miatt kiemelkednek a többi közül, holott a szervezők nem győzik minden évben hangsúlyozni, hogy nincs olyan ház, ami valami miatt ne lenne érdekes.

Az idei épületek kiválasztásának érdekességét elsősorban az adja, hogy most nem csak a szervezők kerestek épületeket, hanem várták az egykor már a programban szerepelt házak újbóli jelentkezését is. Így az idei rendezvény „szereplői” között egyaránt megtalálhatók kapuikat egyszer már megnyitó házak, „újoncok”, sőt kortárs lakóépületek is.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: