BUDAPEST

Sz*r a helyzet: újraindult A Város Mindenkié csoport közvécé-kampánya

2016 óta semmi nem változott Budapesten a nyilvános illemhelyek számát és minőségét illetően.
Gubán Mária - szmo.hu
2020. október 08.


Link másolása

„Ivókutakat és nyilvános mosdókat létesítünk városszerte, gondoskodunk azok folyamatos és kiszámítható működéséről.” Így szól Karácsony Gergely főpolgármester programjának 36. oldalán található ötös pont.

A Város Mindenkié csoport tagjainak pedig felcsillant a szeme.

„2016-ban a Tarlós-féle vezetéshez is eljutottak petíciók, tüntetések és a sajtókampány, de ők a fülük botját sem mozdították” - meséli Gede Márton, a csoport jelenleg hajléktalanságban élő aktivistája, akit Jakabos Julival, a csoport egy másik tagjával együtt a budapesti közvécék helyzetéről kérdeztünk.

A hajléktalanságban vagy lakásszegénységben élő, esetleg azt korábban már megtapasztalt aktivisták szövetségeseikkel együtt azon dolgoznak, hogy közelebb kerüljünk egy igazságosabb és egyenlőségen alapuló társadalomhoz. Kiállásuk nem merül ki online jelenlétben, adománygyűjtésben és szép eszmékben. Ha kell, tényleg kiállnak, házak elé, rendőrökkel szemben.

A főpolgármester céljai azonosak lehetnek a csoport elképzeléseivel, hisz a programjának jelmondata szinte megegyezik a kollektíva nevével (Karácsony Gergely egyébként október 7-én fogadta a csoportot). Az üzenet pedig egyértelmű - Budapest minden itt élő számára otthon kell, hogy legyen!

Otthon pedig az ember kényelmesen érzi magát, de legalábbis nem szenved. És ehhez hozzátartozik az az - Alapvető Jogok Biztosa által már évekkel ezelőtt megállapított – jog, hogy akkor vizelhessen, amikor szükségét érzi. Ez viszont akadályba ütközik, ha éppen nem otthon tartózkodunk, és nincs a közelben illemhely. Különösen problémás ez azok számára, akik sehol sincsenek otthon.

„Egy átlagember, aki se nem túl öreg, se nem alkoholista, se nem vesebajos, naponta olyan nyolc alkalommal veszi igénybe a vécét. Az utcán élőknek ez sokkal nehezebb probléma. Ráadásul – teljesen jogosan – a lakosság is megszólja őket, hogy „nézd már az állatot – ide hugyozik a bokorba”. Mintha ő még sosem tett volna ilyet” - fejti ki Gede Márton a problémát. Tehát, ha egy hajléktalan nem szeretne közegészségügyi szabálysértést elkövetni, amivel akár 50.000 forintra, vagy azzal egyenértékű elzárásra is ítélhetik, marad számára Budapest fizetős illemhelyeinek egyike.

Márton a Fedél Nélkül című lap egyik szerkesztője és terjesztője, végzettsége szerint népművelő-könyvtáros, de újságíró képzést is végzett a Bálint György Újságíró Iskolában. „Én a Tűzoltó utcában dolgozom, amihez a legközelebbi vécé a Corvin negyedi aluljáróban található, ott 250 forint.”

Így tehát, ha Márton ténylegesen élne a statisztikailag hiteles összes pisilésével, azzal együtt naponta 2000 forintot is üríthetne a pénztárcájából. Nem kell ahhoz hajléktalannak lenni, hogy ez az összeg mellbevágó legyen.

A másik probléma még, hogy ezek a vécék ritkaság számba mennek. A Város Mindenkié csoport 2016-os adatai szerint a városban alig 80 nyilvános vécé található, és nem is üzemel mindegyik.

„Benyújtottuk az adatigénylési kérelmet, amikor újrakezdtük a kampányt, azóta szépen-lassan futnak be az adatok kerületenként” - meséli Jakabos Juli. „Épp felderítés folyik. Felosztottuk a kerületeket, és személyesen megyünk oda, hogy megnézzük a közvécéket. Tényleges változást nem lehet felfedezni a négy évvel ezelőtti és a mostani adatigénylés között.”

Ő egy éve került kapcsolatba a csoporttal az Őszi Lakásmenet önkénteseként, egyébként pedig a MOME hallgatója.

A városvezetés összetételének változását meglovagolva tehát a csoport újult erővel kezd neki a közvécé-helyzet javításán.

Petíciót indítottak, amit aláírva kifejezhetjük az iránti vágyunkat, hogy több igényes illemhely tűnjön fel a fővárosban.

Kampányukat szeptemberben a Városháza téren tartották meg. Az időzítés tökéletes. 150 éve ugyanis, hogy az első nyilvános toalett felbukkant Budapesten. Ezt méltóképpen megünnepelni pedig csak még több közvécével lehet.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: