/budapest/szr-a-helyzet-ujraindult-a-varos-mindenkie-csoport-kozvece-kampanya/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Sz*r a helyzet: újraindult A Város Mindenkié csoport közvécé-kampánya

2016 óta semmi nem változott Budapesten a nyilvános illemhelyek számát és minőségét illetően.
Gubán Mária - szmo.hu
2020. október 08.

hirdetés

„Ivókutakat és nyilvános mosdókat létesítünk városszerte, gondoskodunk azok folyamatos és kiszámítható működéséről.” Így szól Karácsony Gergely főpolgármester programjának 36. oldalán található ötös pont.

A Város Mindenkié csoport tagjainak pedig felcsillant a szeme.

„2016-ban a Tarlós-féle vezetéshez is eljutottak petíciók, tüntetések és a sajtókampány, de ők a fülük botját sem mozdították” - meséli Gede Márton, a csoport jelenleg hajléktalanságban élő aktivistája, akit Jakabos Julival, a csoport egy másik tagjával együtt a budapesti közvécék helyzetéről kérdeztünk.

A hajléktalanságban vagy lakásszegénységben élő, esetleg azt korábban már megtapasztalt aktivisták szövetségeseikkel együtt azon dolgoznak, hogy közelebb kerüljünk egy igazságosabb és egyenlőségen alapuló társadalomhoz. Kiállásuk nem merül ki online jelenlétben, adománygyűjtésben és szép eszmékben. Ha kell, tényleg kiállnak, házak elé, rendőrökkel szemben.

hirdetés

A főpolgármester céljai azonosak lehetnek a csoport elképzeléseivel, hisz a programjának jelmondata szinte megegyezik a kollektíva nevével (Karácsony Gergely egyébként október 7-én fogadta a csoportot). Az üzenet pedig egyértelmű - Budapest minden itt élő számára otthon kell, hogy legyen!

Otthon pedig az ember kényelmesen érzi magát, de legalábbis nem szenved. És ehhez hozzátartozik az az - Alapvető Jogok Biztosa által már évekkel ezelőtt megállapított – jog, hogy akkor vizelhessen, amikor szükségét érzi. Ez viszont akadályba ütközik, ha éppen nem otthon tartózkodunk, és nincs a közelben illemhely. Különösen problémás ez azok számára, akik sehol sincsenek otthon.

„Egy átlagember, aki se nem túl öreg, se nem alkoholista, se nem vesebajos, naponta olyan nyolc alkalommal veszi igénybe a vécét. Az utcán élőknek ez sokkal nehezebb probléma. Ráadásul – teljesen jogosan – a lakosság is megszólja őket, hogy „nézd már az állatot – ide hugyozik a bokorba”. Mintha ő még sosem tett volna ilyet” - fejti ki Gede Márton a problémát. Tehát, ha egy hajléktalan nem szeretne közegészségügyi szabálysértést elkövetni, amivel akár 50.000 forintra, vagy azzal egyenértékű elzárásra is ítélhetik, marad számára Budapest fizetős illemhelyeinek egyike.

Márton a Fedél Nélkül című lap egyik szerkesztője és terjesztője, végzettsége szerint népművelő-könyvtáros, de újságíró képzést is végzett a Bálint György Újságíró Iskolában. „Én a Tűzoltó utcában dolgozom, amihez a legközelebbi vécé a Corvin negyedi aluljáróban található, ott 250 forint.”

Így tehát, ha Márton ténylegesen élne a statisztikailag hiteles összes pisilésével, azzal együtt naponta 2000 forintot is üríthetne a pénztárcájából. Nem kell ahhoz hajléktalannak lenni, hogy ez az összeg mellbevágó legyen.

A másik probléma még, hogy ezek a vécék ritkaság számba mennek. A Város Mindenkié csoport 2016-os adatai szerint a városban alig 80 nyilvános vécé található, és nem is üzemel mindegyik.

„Benyújtottuk az adatigénylési kérelmet, amikor újrakezdtük a kampányt, azóta szépen-lassan futnak be az adatok kerületenként” - meséli Jakabos Juli. „Épp felderítés folyik. Felosztottuk a kerületeket, és személyesen megyünk oda, hogy megnézzük a közvécéket. Tényleges változást nem lehet felfedezni a négy évvel ezelőtti és a mostani adatigénylés között.”

Ő egy éve került kapcsolatba a csoporttal az Őszi Lakásmenet önkénteseként, egyébként pedig a MOME hallgatója.

A városvezetés összetételének változását meglovagolva tehát a csoport újult erővel kezd neki a közvécé-helyzet javításán.

Petíciót indítottak, amit aláírva kifejezhetjük az iránti vágyunkat, hogy több igényes illemhely tűnjön fel a fővárosban.

Kampányukat szeptemberben a Városháza téren tartották meg. Az időzítés tökéletes. 150 éve ugyanis, hogy az első nyilvános toalett felbukkant Budapesten. Ezt méltóképpen megünnepelni pedig csak még több közvécével lehet.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk