BUDAPEST

Szólj bele Budapest tömegközlekedésébe

A BKK interaktív térképén ti is befolyásolhatjátok, merre menjen tavasztól 40 busz, 4 villamos és 3 troli. Most megmutathatjátok, mit tud a bennetek megbúvó közösségi közlekedés-tervező!

Link másolása

Tavasztól elindul az oly régóta várt 4-es metró, ennek kapcsán pedig Budapest felszíni közlekedése is alaposan felbolydul. A Budapesti Közlekedési Központ az elmúlt évtized egyik legnagyobb felszíni forgalomátszervezését hajtja végre, amely közvetlenül tíz kerületben, valamint Budaörsön és Törökbálinton mintegy 40 autóbusz-, 4 villamos- és 3 trolivonalon jelent hálózati vagy nagymértékű menetrendváltozást.

A BKK azonban - nyugodtan mondhatjuk: jó szokásához híven - nem szeretne ebbe anélkül belevágni, hogy az érintett utasok és a helyi lakosok véleményét megkérdezné. Ha tehát Újpalota, Zugló, a Belváros, Józsefváros, Bel-Buda, Kelenföld, Gazdagrét, Őrmező, Kelenvölgy, Albertfalva, Budafok, Budatétény, Nagytétény, Budaörs vagy Törökbálint a lakhelyetek, és/vagy utazgattok a körzetben, most elmondhatjátok a véleményeteket a BKK-nak a tervezett változásokról.

busz1

Ezt a járatot nem érintik a változások

ize

Hogyan is tehetitek meg ezt? A közlekedési társaság honlapján egy külön felületet hoztak létre minderre. Első lépésben javasoljuk, hogy kattintsatok ide, itt ugyanis (tényleg!) részletesen megtudhatjátok, hogyan alakítja át az új metró az eddig megszokott buszotok, villamosotok, trolitok közlekedését. Másképpen: lakhelyetek közelében hogy változik meg a felszíni közlekedés.

Ha ez megvan, akkor rá lehet kattitntani a BKK interaktív Budapest-térképére. Itt több lehetőségetek is van. A térkép bal oldalán kiválaszthatjátok azt a városrészt, amelyre kíváncsiak vagytok. Ekkor az okostérkép kiírja, hogy az adott helyen mire készülhettek, és még vizuálisan is megjeleníti mindezt saját magán. (Magyarul, ha lusták vagytok, akkor kezdhetitek rögtön ezzel az egészet, és nem muszáj feltétlenül az előbbi pontban említett tájékoztatót átbogarászni - a szerk.)

2

Nagyobb méretért katt a képekre!

1

A másik lehetőség, hogy nem kerületet, hanem járatot választotok. Ha elkezditek beírni a számát, a megjelenő listából gyorsan kiderül, hogy az adott járattal kapcsolatban terveznek-e bármilyen változást. Ha nem, nem tudjátok kiválasztani (de hát minek is, ugyebár), ha igen, akkor rá klikkelve máris jönnek a részletes infók, gazdagon illusztrálva.

Végül pedig jöjjön a hab a tortára, a címben is ígért beleavatkozás a közeli jövő menetrendjébe. Ezt a térkép jobb oldalának szélén, a függőleges, lila "Mondja el a véleményét!"-csíkra klikkelve tehetitek meg. Ekkor előugrik egy ablak, amiben a megfelelő rovatokat kitöltve ti is befolyásolhatjátok az érintett járatok útvonalát. Talán még Facebook-mozgalmat is érdemes szervezni (viccen kívül), hiszen ha elegen írjátok be, hogy például "a 673B kanyarodjon balra a Fartó utcánál, a szakadék mellett, a Karcsi néni büféjénél", a végén még az is lehet, hogy be fog.

busz2

Ezt a járat is ugyanúgy jár

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: