/budapest/szerintetek-ezek-budapest-legrondabb-epuletei/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Összegyűjtöttük Budapest legrondább épületeit

A szavazataitok alapján összegyűjtöttük fővárosunk legcsúnyább épületeit.

Link másolása

hirdetés

Gyönyörű fővárosunkban rengeteg szebbnél szebb épület van. Akadnak viszont olyanok is, amelyek otrombaságukkal, vagy giccses külsejükkel egyszerűen bántják a szemeteket. Arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtjük Budapest 10 legrondább épületét. Facebook-oldalainkon megírhattátok, szerintetek melyek a legcsúnyábbak. Íme a válaszaitok alapján készült lista:

1. A volt BKV-székház az Örs vezér térenIMG_0490

Ezt az impozánsnak egyáltalán nem nevezhető épületet az Örs vezér téri metrókijárat mellett találjátok. A BKV Igazgatósága és jó néhány részlege foglalta el egészen 2006-ig. Ahogy a fotón is láthatjátok, azóta bérbeadó irodák várják a beköltöző cégeket.

2. A BME V2-es épületeIMG_0492

Ha lehajtotok a Petőfi hídról a budai oldalon, már messziről látszik a BME "legotrombább" épülete, tetején a hatalmas reklámfelirattal. Nem is gondolnátok elsőre, hogy ez az épület ugyanahhoz az gyönyörű egyetemhez tartozik, amely a Duna-parton áll.

hirdetés

Az egyetem bővítéséről akkor döntöttek, amikor 1967-ben az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemet is be a BME-beolvasztották a BME-be. Az 1980-as évek elejéig 11 tanulmányi épület készült el, majd 1994 végén megkezdődött egy új egyetemi campus kiépítése is. A BME V2 épülete ma már kiürítve várja sorsát, mióta a benne működő tanszékek átköltözött az Infoparkban álló Q épületbe.

3. A Munkáspárt volt székházaIMG_0502

Többen is csúfnak találtátok a Munkáspárt régi, Baross utcai székházát, sőt korábban már az mno.hu is "hírhedten csúnyának" nevezte. A szocialista stílusú, lepukkant épület két emeletéről 2015 májusában költözött ki a Magyar Munkáspárt.

4. Irodaház a bazilika mellettIMG_0516

Szintén nem túl szemet gyönyörködtető látvány szerintetek a Szent István téren álló irodaház. Pláne egy olyan impozáns épülettel kontrasztban, mint a Bazilika. Nem csodáljuk, hogy sokan már ma ledózeroltatnátok.

5. Lehel CsarnokIMG_0533

A legrondább épületek között akad olyan is, ami nem szürke egyhangúságával, hanem pont hogy túlzottan csicsás megjelenésével váltotta ki a nemtetszéseteket. Ilyen például a Lehel téri piac piros-sárga hajóra emlékeztető épülete.

A 13. kerületben lebontott Lehel téri piac helyén 2002-ben ifj. Rajk László tervei szerint épült fel a vásárcsarnok. A modern épület már akkor heves vitákat váltott ki mind az építészek, mind városlakók körében. A sajtó és a kritika pedig találó módon Kofahajónak nevezett el a csarnokot.

6. TÁRKI székháztárki

Google map kép

Egyik személyes “kedvencünk” a Budaörsi út mentén álló TÁRKI székház, ami magasba nyúló alakjával, keskeny ablakaival és barnás szürke színével úgy néz ki, mintha 1000 éve nem mosták volna le róla a kipufogók mocskát. Nem túl impozáns látvány, az biztos.

7. Gyorskocsi - Batthyány utca sarokIMG_0561

A Gyorskocsi utca nem kimondottan a kedvenc környékünk. Az 5-7. szám alatt álló épület azonban még itt is kirívóan ronda szerintetek. Mintha a Gyűrűk ura orkjai tervezték volna ezt a komor, szürke épületet, ami rácsos ablakaival elsőre egy börtön benyomását kelti.

Az épület egyébként 1986-ban épült, és az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár kapott benne helyet egy ideig. Ha jól tudjuk, az épület ma már üresen áll.

8. SOTE elméleti tömbNagyváradtéri_Elméleti_Tömb

Wikipédia fotó

A Nagyvárad téri, 89 méteres magasságba nyúló épületet többen tartjátok rondának, mint lenyűgözőnek. Holott a SOTE elméleti tömb 22 emeletével Magyarország legmagasabb, nem ipari célú épülete.

Megépítésére egyébként azért volt szükség, mert a Semmelweis Egyetem súlyos helyhiánnyal küzdött. További érdekesség, hogy az 1962-ben kiírt tervpályázaton Gerlóczy Gedeon, Südi Ernővel és Wagner Lászlóval együtt nyerte meg az első díjat. Az épület azonban végül Wágner tervei alapján készült el.

9. Fővárosi Vagyonkezelő központcorvin

Google map kép

Gyerekkorunkban csak "Nagy Ronda Sárga Háznak" hívtuk azt a megállót, ahol a Corvin mozihoz kellett leszállni a 4-6-osról. Ha ti is jártatok már a Ferenc körút - Üllői út kereszteződésében, pontosan tudjátok, miről beszélek. Az omladozó Fővárosi Vagyonkezelő központ épülete a felújítást követően sem lett sokkal szebb.

10. Nyugati téri felüljáró.IMG_0522

Az listánkban utolsó épület tulajdonképpen nem is klasszikus értelemben vett épület, hanem inkább építmény. A Nyugati téri felüljáró viszont annyi olvasónknak szúrja a szemét, hogy muszáj volt betennünk a top 10-es felsorolásba.

A felüljárót Wellner Péter, a Hídépítő Vállalat (ma Hídépítő Zrt.) munkatársa tervezte, és ugyanez a cég építette meg 1980-ban. Az építményt azonban nem zord kinézete tette elsősorban hírhedtté, hanem megépülésének körülményei. Amikor ugyanis készen lett, a felüljáró legmagasabb pontján szétnyílt a két félhíd. A munkások így kénytelenek voltak lebontani két-két elemet, és újraépíteni azokat, hogy a híd összeérjen.

Fotók: Mervai Márk

Ha tetszett az összeállítás, oszd meg barátaiddal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk