BUDAPEST

Összegyűjtöttük Budapest legrondább épületeit

A szavazataitok alapján összegyűjtöttük fővárosunk legcsúnyább épületeit.

Link másolása

Gyönyörű fővárosunkban rengeteg szebbnél szebb épület van. Akadnak viszont olyanok is, amelyek otrombaságukkal, vagy giccses külsejükkel egyszerűen bántják a szemeteket. Arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtjük Budapest 10 legrondább épületét. Facebook-oldalainkon megírhattátok, szerintetek melyek a legcsúnyábbak. Íme a válaszaitok alapján készült lista:

1. A volt BKV-székház az Örs vezér térenIMG_0490

Ezt az impozánsnak egyáltalán nem nevezhető épületet az Örs vezér téri metrókijárat mellett találjátok. A BKV Igazgatósága és jó néhány részlege foglalta el egészen 2006-ig. Ahogy a fotón is láthatjátok, azóta bérbeadó irodák várják a beköltöző cégeket.

2. A BME V2-es épületeIMG_0492

Ha lehajtotok a Petőfi hídról a budai oldalon, már messziről látszik a BME "legotrombább" épülete, tetején a hatalmas reklámfelirattal. Nem is gondolnátok elsőre, hogy ez az épület ugyanahhoz az gyönyörű egyetemhez tartozik, amely a Duna-parton áll.

Az egyetem bővítéséről akkor döntöttek, amikor 1967-ben az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemet is be a BME-beolvasztották a BME-be. Az 1980-as évek elejéig 11 tanulmányi épület készült el, majd 1994 végén megkezdődött egy új egyetemi campus kiépítése is. A BME V2 épülete ma már kiürítve várja sorsát, mióta a benne működő tanszékek átköltözött az Infoparkban álló Q épületbe.

3. A Munkáspárt volt székházaIMG_0502

Többen is csúfnak találtátok a Munkáspárt régi, Baross utcai székházát, sőt korábban már az mno.hu is "hírhedten csúnyának" nevezte. A szocialista stílusú, lepukkant épület két emeletéről 2015 májusában költözött ki a Magyar Munkáspárt.

4. Irodaház a bazilika mellettIMG_0516

Szintén nem túl szemet gyönyörködtető látvány szerintetek a Szent István téren álló irodaház. Pláne egy olyan impozáns épülettel kontrasztban, mint a Bazilika. Nem csodáljuk, hogy sokan már ma ledózeroltatnátok.

5. Lehel CsarnokIMG_0533

A legrondább épületek között akad olyan is, ami nem szürke egyhangúságával, hanem pont hogy túlzottan csicsás megjelenésével váltotta ki a nemtetszéseteket. Ilyen például a Lehel téri piac piros-sárga hajóra emlékeztető épülete.

A 13. kerületben lebontott Lehel téri piac helyén 2002-ben ifj. Rajk László tervei szerint épült fel a vásárcsarnok. A modern épület már akkor heves vitákat váltott ki mind az építészek, mind városlakók körében. A sajtó és a kritika pedig találó módon Kofahajónak nevezett el a csarnokot.

6. TÁRKI székháztárki

Google map kép

Egyik személyes “kedvencünk” a Budaörsi út mentén álló TÁRKI székház, ami magasba nyúló alakjával, keskeny ablakaival és barnás szürke színével úgy néz ki, mintha 1000 éve nem mosták volna le róla a kipufogók mocskát. Nem túl impozáns látvány, az biztos.

7. Gyorskocsi - Batthyány utca sarokIMG_0561

A Gyorskocsi utca nem kimondottan a kedvenc környékünk. Az 5-7. szám alatt álló épület azonban még itt is kirívóan ronda szerintetek. Mintha a Gyűrűk ura orkjai tervezték volna ezt a komor, szürke épületet, ami rácsos ablakaival elsőre egy börtön benyomását kelti.

Az épület egyébként 1986-ban épült, és az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár kapott benne helyet egy ideig. Ha jól tudjuk, az épület ma már üresen áll.

8. SOTE elméleti tömbNagyváradtéri_Elméleti_Tömb

Wikipédia fotó

A Nagyvárad téri, 89 méteres magasságba nyúló épületet többen tartjátok rondának, mint lenyűgözőnek. Holott a SOTE elméleti tömb 22 emeletével Magyarország legmagasabb, nem ipari célú épülete.

Megépítésére egyébként azért volt szükség, mert a Semmelweis Egyetem súlyos helyhiánnyal küzdött. További érdekesség, hogy az 1962-ben kiírt tervpályázaton Gerlóczy Gedeon, Südi Ernővel és Wagner Lászlóval együtt nyerte meg az első díjat. Az épület azonban végül Wágner tervei alapján készült el.

9. Fővárosi Vagyonkezelő központcorvin

Google map kép

Gyerekkorunkban csak "Nagy Ronda Sárga Háznak" hívtuk azt a megállót, ahol a Corvin mozihoz kellett leszállni a 4-6-osról. Ha ti is jártatok már a Ferenc körút - Üllői út kereszteződésében, pontosan tudjátok, miről beszélek. Az omladozó Fővárosi Vagyonkezelő központ épülete a felújítást követően sem lett sokkal szebb.

10. Nyugati téri felüljáró.IMG_0522

Az listánkban utolsó épület tulajdonképpen nem is klasszikus értelemben vett épület, hanem inkább építmény. A Nyugati téri felüljáró viszont annyi olvasónknak szúrja a szemét, hogy muszáj volt betennünk a top 10-es felsorolásba.

A felüljárót Wellner Péter, a Hídépítő Vállalat (ma Hídépítő Zrt.) munkatársa tervezte, és ugyanez a cég építette meg 1980-ban. Az építményt azonban nem zord kinézete tette elsősorban hírhedtté, hanem megépülésének körülményei. Amikor ugyanis készen lett, a felüljáró legmagasabb pontján szétnyílt a két félhíd. A munkások így kénytelenek voltak lebontani két-két elemet, és újraépíteni azokat, hogy a híd összeérjen.

Fotók: Mervai Márk

Ha tetszett az összeállítás, oszd meg barátaiddal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: