BUDAPEST

Szeretnék felépíteni Makovecz Imre grandiózus katedrálisát az Apor Vilmos téren

Az építész élete fő művének szánta a templomot, amelynek a tervei már készen vannak.

Link másolása

Egyre többen szeretnék, ha megépülne a Makovecz Imre által megálmodott budapesti katedrális - derült ki a HírTV riportjából. A csatorna megszólaltatott több érintettet is, többek közt Makovecz Pált, az építész fiát és hagyatékának kezelőjét, Nagy Ervin volt országos főépítészt, akinek Makovecz átadta a terveket és Melocco Miklós szobrászművészt, aki a katedrális szobrait tervezi.

A katedrális terve immár tizedik éve, a Kossuth-díjas építész 2011-ben bekövetkezett halála óta szóbeszéd tárgya, ám Makovecz legnagyobb tervének megvalósulása eddig csupán álomnak tűnt.

A csatorna információi szerint azonban ez a terv most valóban a megvalósítás mezejére lépett, egyre többen karolják fel ugyanis a Makovecz által a felső-krisztinavárosi Apor Vilmos térre megálmodott katedrális ügyét.

Nagy Ervin, volt országos főépítész például immár öt éve kizárólag ezen a terven dolgozik. A csatornának elmondta, hogyan került hozzá Makovecz álma: az építész, akivel jó barátságot ápolt, már súlyos betegen látogatta meg, és vitte magával a terveket, amelyeket aztán lerakott a főépítész asztalára. Nagy csak Makovecz távozása után nézte meg a terveket, amelyeken egy megdöbbentő épület terveit látta:

"egy fantasztikus katedrálist, ami meghaladja annak az egésznek a léptékét, ami előtte volt."

Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telne felépíteni a katedrálist Nagy azt válaszolta: Makovecz tíz évre saccolta, ám mindez rengeteg tényezőtől függ, főleg, hogy egyelőre nincsenek konkrétumok a projekttel kapcsolatban.

Makovecz Pál, az építész fia és a Makovecz Imre Alapítvány elnöke szerint a katedrális édesapja legnagyobb álma, maga a koronaékszer, a teljes Makovecz életmű esszenciája megjelenik benne.

"Várjuk azt az ihletet, azt a pillanatot, amikor egyszer megszületik az az akarat és a szándék, hogy ez a templom megépüljön."

A grandiózus épület terveiben nagy szerepet kapnak az angyalszobrok, amelyből 200 darabot szánnak a katedrálisba, ezeket Melocco Miklós szobrászművész tervezi. A 100 éves alkotó szerint nagyon fontos lenne, hogy egy ilyen páratlan épület megépüljön Budapesten.

"Ha az ember olyan helyen lakik, ahol ilyen felemelő, szép épületek vannak, az ő lelke is megszépül"
- mondta.
A katedrális ügye 2011-ben, Makovecz halála után kapott nagy sajtóvisszhangot, amikor Nagy Ervin mellett többek közt Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Makray Katalin is amellett kampányolt, hogy megvalósulhasson a projekt. A Heti Válasz akkori információi szerint azonban sem a kormány, sem a magyar katolikus egyház nem lelkesedett az ötletért, ezért sem lett belőle semmi, amelynek okát többek közt az anyagiakban is kell keresni: még ha közpénzből meg is épülhetne a többmilliárdos építmény, a szintén nem olcsó - akár százmillió forintos - fenntartása az egyházat terhelné.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: