hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Szeretnék felépíteni Makovecz Imre grandiózus katedrálisát az Apor Vilmos téren

Az építész élete fő művének szánta a templomot, amelynek a tervei már készen vannak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Egyre többen szeretnék, ha megépülne a Makovecz Imre által megálmodott budapesti katedrális - derült ki a HírTV riportjából. A csatorna megszólaltatott több érintettet is, többek közt Makovecz Pált, az építész fiát és hagyatékának kezelőjét, Nagy Ervin volt országos főépítészt, akinek Makovecz átadta a terveket és Melocco Miklós szobrászművészt, aki a katedrális szobrait tervezi.

A katedrális terve immár tizedik éve, a Kossuth-díjas építész 2011-ben bekövetkezett halála óta szóbeszéd tárgya, ám Makovecz legnagyobb tervének megvalósulása eddig csupán álomnak tűnt.

A csatorna információi szerint azonban ez a terv most valóban a megvalósítás mezejére lépett, egyre többen karolják fel ugyanis a Makovecz által a felső-krisztinavárosi Apor Vilmos térre megálmodott katedrális ügyét.

Nagy Ervin, volt országos főépítész például immár öt éve kizárólag ezen a terven dolgozik. A csatornának elmondta, hogyan került hozzá Makovecz álma: az építész, akivel jó barátságot ápolt, már súlyos betegen látogatta meg, és vitte magával a terveket, amelyeket aztán lerakott a főépítész asztalára. Nagy csak Makovecz távozása után nézte meg a terveket, amelyeken egy megdöbbentő épület terveit látta:

"egy fantasztikus katedrálist, ami meghaladja annak az egésznek a léptékét, ami előtte volt."

Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telne felépíteni a katedrálist Nagy azt válaszolta: Makovecz tíz évre saccolta, ám mindez rengeteg tényezőtől függ, főleg, hogy egyelőre nincsenek konkrétumok a projekttel kapcsolatban.

Makovecz Pál, az építész fia és a Makovecz Imre Alapítvány elnöke szerint a katedrális édesapja legnagyobb álma, maga a koronaékszer, a teljes Makovecz életmű esszenciája megjelenik benne.

hirdetés
"Várjuk azt az ihletet, azt a pillanatot, amikor egyszer megszületik az az akarat és a szándék, hogy ez a templom megépüljön."

A grandiózus épület terveiben nagy szerepet kapnak az angyalszobrok, amelyből 200 darabot szánnak a katedrálisba, ezeket Melocco Miklós szobrászművész tervezi. A 100 éves alkotó szerint nagyon fontos lenne, hogy egy ilyen páratlan épület megépüljön Budapesten.

"Ha az ember olyan helyen lakik, ahol ilyen felemelő, szép épületek vannak, az ő lelke is megszépül"
- mondta.
A katedrális ügye 2011-ben, Makovecz halála után kapott nagy sajtóvisszhangot, amikor Nagy Ervin mellett többek közt Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Makray Katalin is amellett kampányolt, hogy megvalósulhasson a projekt. A Heti Válasz akkori információi szerint azonban sem a kormány, sem a magyar katolikus egyház nem lelkesedett az ötletért, ezért sem lett belőle semmi, amelynek okát többek közt az anyagiakban is kell keresni: még ha közpénzből meg is épülhetne a többmilliárdos építmény, a szintén nem olcsó - akár százmillió forintos - fenntartása az egyházat terhelné.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk