BUDAPEST

Szeretnéd, hogy legyen LEGO-készlet Budapestről?

A leghíresebb budapesti épületek makettjeit készíthetnék el a világban bárhol a kis kockákból, ha szavaztok az ötletre.

Link másolása

A LEGO már sok érdekes készletet hozott forgalomba, melyekből híres építményeket, alakzatokat lehet felépíteni. Ám Budapest nevezetességeit még nem árusítják. Most a Kockaműhely azt szeretné elérni, hogy fővárosunk leghíresebb jelképei a Parlament, a Lánchíd, a Halászbástya és a Hősök tere készüljön el a kis kockákból. Ehhez elindítottak egy szavazást a LEGO-nál. Ha elérik a megfelelő számú támogatót, akkor van esély arra, hogy a jövőben megvalósulhasson ez az álom.

A Kockaműhely már több alkalommal is készített legóból magyar épületeket, és számos projektet vezettek, ahol népszerűsítették hazánk nevezetességeit a kis makettekkel.

legobazilika2

Budapest, Bazilika

Mi az a Budapest Skyline?

A Budapest Skyline ötlete 2015-ben született meg, amikor a LEGO az Architecture témán belül elindították a Skylines sorozatot. A műfaj lényege, hogy az adott város emblematikus épületei egy hosszúkás területen sorakoznak fel. 2016 elejéig New York, Velence és Berlin jelent meg, és ebbe a sorba tudna illeszkedni Budapest.

A Kockaműhely korábbi alkotásai:

lagoPannonhalma

Pannonhalma

lagoTihany

Tihany

legoDzsami

Pécs

Hogyan válhat hivatalos LEGO készlet ebből az ötletből?

A miniatűr budapesti épületek ötletét benyújtották a LEGO Ideas oldalán, amely kimondottan ilyen és hasonló projektek közzétételére és népszerűsítésére szolgál. Ha ezen az oldalon keresztül sikerül egy éven belül 10 ezer szavazatot összegyűjteni, akkor a LEGO cég fontolóra veszi az ötlet megvalósítását. Ez azt jelenti, hogy hivatalos LEGO készlet lehet belőle, amely bárhol a világon kapható.

legobp1

Méretarány: épületenként változó

Darabok száma: 372

Színek száma: 9

Méret: 3,2 cm x 25,6 cm

Miért pont ezek a nevezetességek kaptak helyet a maketten?

Azért került éppen a Parlament, a Lánchíd, a Halászbástya és a Hősök tere (illetve az ott található Milleniumi Emlékmű) ebbe a miniatűr világba, mert különféle jellegű épületek, könnyen felismerhetők, megfelelőek az arányaik erre a célra és mindenkiben nagy eséllyel felidézik Budapest hangulatát.

VIDEÓ: Egy korábbi projekt - Magyarország LEGO-ból

A 2015-ös Utazás kiállítás egyik legnagyobb látványosságaként közel egymillió darab kockából felépült Magyarország LEGO® térképe. A 180 négyzetméteres alapterületen elhelyezett lapokat a rendezvény látogatói építették tele, többnyire a számukra legkedvesebb tájakkal és jellegzetességekkel.

Hogyan tudod Te is támogatni ezt a kezdeményezést?

Látogass el a Budapest Skyline bemutatkozó oldalára, és támogasd a projektet a jobb oldalon található kék színű „Support” gomb megnyomásával (a szavazáshoz LEGO ID szükséges, amelyet néhány kattintással létre tudsz hozni, akár a Facebook-fiókod segítségével).

Szépen halad egyébként a szavazás, a projekt három nap alatt bekerült a LEGO Ideas "Popular This Week" kiemelt rovatba.

Ha te is szeretnéd, hogy legyen egy Budapest LEGO, akkor szavazz a LEGO Ideas oldalán KATT IDE!

Részletek a projektről és a LEGO Ideas működéséről magyarul ITT találsz.

Ha tetszik az ötlet, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: