/budapest/szemet-gyonyorkodteto-finomsagok-a-macaron-napon/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Csodás finomságok a Macaron Napon

Zöldborsós-wasabis és csokis-libatepertős macaront is lehetett kóstolni tegnap az Akvárium Klubban. Mi is ott jártunk.

Link másolása

hirdetés

A negyedik alkalommal megrendezett Macaron Napon szokás szerint ismert cukrászdák és manufaktúrák állítottak standokat, amelyekről színpompás édességeket kínáltak a vendégeknek. A kóstolási lehetőségek mellett egy versenyre is sor került.

Ha nem ismernétek, íme egy kis gyorstalpaló bevezetésként. A macaron eredetileg olasz édesség, aminek a hagyománya és kultúrája viszont Franciaországban forrt ki – nem meglepő hát, ha mindenki ide társítja az apró finomságokat. Hazánkba néhány éve robbant be, és mostanra igazi divatsütivé vált.

Az emberek többségnek bizonyára van már vele valamilyen élménye: általában vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Ahogy már egy korábbi cikkünkből is kiderül, hiába nagyon kicsik ezek az édességek, egyáltalán nem könnyű őket igazán jóra elkészíteni.

_NSZ0134

_NSZ0152

hirdetés

_NSZ0155

Az eredeti receptként emlegetett Pierre Hermé klasszikusa szerint a mandulalisztből sütött két külső, roppanós héj egy édes krémet, a ganache-t zárja közre. A korábban említett versenyen azonban a meghirdetett két kategória egyike sem volt „édes” vagy „klasszikus”, helyette a versenyzők „sós” és „szabadon választott” témákban adhatták be műveiket. Két mezőny volt, egy profi, és egy amatőr (az amatőrön belül nem voltak kategóriák, ott mindenki azt alkotott, amit csak akart).

A zsűri természetesen szakavatott volt, a biztonság kedvéért még két francia cukrászmestert is szereztek a szervezők. A műsorvezetők szinte végig cukkolták az egyik cukrászmestert, aki azt találta mondani, hogy az a tökéletes macaron, aminek a talpa nem lóg túl a szélén – persze ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy miből tudjuk, hogy jó-e egy macaron. Sőt, azt is megtudtuk, hogy bár amatőr hiba, ha a művünknek „csöcse” (vagy „pöcse” van – ezen a ponton eltér a szakirodalom a cukrász nemétől függően), ez még a híres francia mesterek konyháján is megesik.

_NSZ0158

_NSZ0165

_NSZ0181

_NSZ0190

A kiállítók a következők voltak:

Cake Shop

Felföldi

Four Seasons

Desszert Neked

Sugar Shop

Bolka Bonbon

Mészáros Cukrászda

Zila Kávéház

A verseny eredményhirdetése előtt Geszti Péter is megjelent, aki csak a rendezvény kedvéért tanult meg néhány szót franciául, és bizonyára jól fizettek neki a Francia Líceum reklámozásáért (csak viccelek, hatalmas forma volt, mint mindig, sőt, még egy női sálat is felpróbált a közjó érdekében).

_NSZ0193

_NSZ0194

_NSZ0199

A zsűri hosszas értékelése után (és miután kifejtették, hogy miért nem gondolják a franciák gáznak azt, amit itthon macaron néven művelünk) következhetett az eredményhirdetés, amit ennél hosszabb ideig szerintem nem is húzhattak volna. Íme az eredmények:

PROFI MEZŐNY

Szabadon választott kategória

I. zöldborsó – wasabi ízű macaronnal nyert a Desszert Neked

II. mangó málna kombináció a Felfölditől

III. eper – pezsgő a Mészáros Cukrászdától

Sós kategória

I. csoki – libatepertő ismét a Desszert Neked-től

II. zöldfűszeres kecskesajt a Bolka Bonbontól

III. tökmagos cékla a Zila Kávéház kínálatából

profi_nyertes

A profi mezőny nyertese

amator_nyertes

Az amatőr mezőny nyertese

AMATŐR MEZŐNY

I. kávés – vaníliás

II. étcsoki és rumos meggy

III. a harmadik helyezést Palika Éva nyerte, a nyertes macaron ízét sajnos nem lehetett érteni, de a hölgy, aki készítette, a rendezvény során elhagyta a kislányát, ez biztos (ha valaki tudja, írja meg kommentben)

Mi sajnos nem kóstoltuk a nyertes ínyencségeket, de az biztos, hogy nem mindennapi ízkombinációkról van szó. Amennyiben egy kis különlegességre vágynátok, mi bízunk a zsűri döntésében, és ezeket ajánljuk nektek – az említett cukrászdákban megtaláljátok mindet. Ha pedig kedvet kaptatok ti is a macaronkészítéshez, a jövő évi versenyen szeretettel látnak titeket is a nevezők sorában

.

Ha szereted a macaront, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk