BUDAPEST

Megrázó titkok Svábhegyen

Tudjátok, melyik volt Széchenyi kedvenc padja a Svábhegyen? Vagy melyik villában képezték ki az ÁVH-sokat? Hol volt a Gestapo főhadiszállása? Hol lakott az országház tervezője vagy Jókai? Most minden kiderül.

Link másolása

Tudjátok, melyik volt Széchenyi kedvenc padja a Svábhegyen? Vagy melyik villában képezték ki az ÁVH-sokat? Hol volt a Gestapo főhadiszállása? Hol lakott az országház tervezője vagy Jókai? Most minden kiderül.

Wild Judit írása a Vadjutka blogon

Oly sok helyen turistáztam már a világban, de a saját városomat olyan mélyen nem ismerem. Ráadásul egyre több olyan szervezet van, melyek tematikus helyi sétákat szerveznek. Ezek egyike a BUPAP, melynek lelke Lénárd Anna – aki amúgy képzőművész -, s melynek Szellemek a Svábhegyen címet viselő helyi-önismereti sétáján jártam pár hete. Mit mondjak: megrázó volt.

Itt élek egy ideje, de alig tudtam valamit a kerület múltjáról, melyen eléggé erőteljesen áthaladt a huszadik századi történelem. És ez adja e túra lényegét: egyfajta szembenézés a múlttal, ami teljesen körülvesz minket.

Hátborzongató a kerítésen kívülről nézni olyan házakat, ahol néhány évtizede százakat, ezreket kínoztak meg. A túra közben láttam magam előtt, ahogy először zsidókat, később a kommunista rendszertől idegen állampolgárokat tartanak fogva és kínoznak meg olyan házakban, melyeket mi most egy kellemes napsütéses napon, nyugodt polgári közegünkből hümmögve nézünk.

Sírtam. “Hogy tudnak így élni, ezekben a lakásokban?!” kérdeztem magamtól. A válasz könnyű: úgy, hogy ők sem tudják. Ezért fontosak az ilyen helyi-önismereti túrák. Személy szerint én boldog vagyok, hogy nem akkoriban éltem, és mint egyfajta utód úgy gondolom, hogy nagyon fontos tudnunk, hogy mi és hogyan történt, még ha fáj is. Nem szeretném, ha 60 év múlva az én házam előtt járna egy helyi turistacsoport hasonlóan borzongva.

És most érkezzenek a képek a sétáról és a svábhegyi szellemekről:

A kezdetek: a kerület a 19. század közepétől kezdett benépesülni, egyik legismertebb lakója az volt, akiről a Költő utcát is elnevezték - Jókai Mór.

A Bupap lelke, Lénárd Anna a Jókai kertről mesél: Mór bácsi nagyon értett a növényekhez, csak az ő szőlője nem pusztult ki az egyik nagy szőlővészben.

Steindl-villa: Az Országház építője itt élt családjával és testvérével.

A világon másodikként (Svájc után) a Svábhegyen vezették be a fogaskerekűt még Buda és Pest egyesítése előtt. Azért ez eléggé menő.


Régen Hotel Majestic, ma lakóház. A romos fáskamrákat közel hetven éve nem használják: a második világháború alatt a Gestapo főhadiszállása volt a hotel, és itt tartották fogva a zsidókat.

Egy híres pad: itt pihent meg gróf Széchenyi.

Ma a rendőrtiszti akadémia egyik épülete. Korábban a fogaskerekű svájci származású építőjének villája, később zárda, majd az ÁVH kiképzőközpontja.

A valamikori Golf Klub. Mert a Svábhegyen golfpálya is volt ám!

Ma: ház az Eötvös úton. Régen: az ÁVH titkos épülete a hírhedt hatszögletű szobával.

Ha te is részt vennél egy ilyen sétán, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: