BUDAPEST

Újlipótvárosi csodák

Hétvégén egy kis várostúra keretében bejártuk Újlipótváros legszebb szecessziós épületeit. A főváros zegzugos kerületei, utcácskái és tágas körútjai rengeteg kincset rejtegetnek.

Link másolása

Dömötör Niki cikke, Kardos Ildikó fotóival

„… s valahol s valahányszor az embereknek megjön az esze, lelkiismerete s jó ízlése: politikában, művészetben szecesszió támad. Tartani addig tart, míg megint elvesztik az eszüket, lelkiismeretüket, jó ízlésüket.” – az idézet Ignotustól származik, aki 1905-ben vetette papírra a kor egyik vezető művészeti irányzatáról való gondolatait.

Ez a citátum volt vasárnapi körsétánk mottója, amelyet a Miénk a ház! szervezésében tettünk meg röpke három óra alatt. Az időjárás nem volt épp kegyes hozzánk, de a hidegért-szélért bőven kárpótolt a lélekmelegítő élmény és a megannyi rejtett ékességre való rácsodálkozás pillanatai.

Tizenegy újlipótvárosi házat látogattunk meg, szinte mindegyik másképp hordozza magán a szecessziós jegyeket, kívül is és belül is. Ezeknek a házaknak hangulatuk, sőt – ha merészek akarunk lenni és nem ódzkodunk a kissé spirituális megközelítéstől –, lelkük van. Legtöbbje már túl van a századik születésnapján, sajnos látszik is rajtuk, hogy eljárt felettük az idő.

Ugyanakkor, ha képesek vagyunk az imitt-amott omló vakolattól, félig letört stukkóktól, málladozó díszítőfestéktől és igencsak megviselt kazettás mennyezetektől elvonatkoztatni és teret engedni a fantáziánknak, nem is nehéz annyira elképzelni, milyen volt a Visegrádi utca 17. vagy a Balzac utca 8-10. És talán épp ez adja a rejtett romantikáját az egésznek; a múló szépség, ami lassan az enyészeté lesz.

A szecesszió az elvágyódás művészi kifejezése volt – ez az érzés kísérte a századfordulót és lengte be a következő néhány évet. Az egyre magasabbra ívelő technikai fejlődés egy kis kiábrándulást is hozott magával. Hamar kiderült az, amit máig hatóan tapasztalunk mi is a mindennapokban: a gépesítésnek, a rohamos modernizációnak nem csak áldásos hatásai vannak, nem csak a komfortot és a fejlődést biztosítják.

Hozadékuk szinte szükségszerűen az elidegenedés, ami ellen a kor művészei az alkotásaikon keresztül üzentek a világnak. Festészetben és iparművészetben egyaránt teret nyert a szecesszió, de az építészetben is jól látható nyomokat hagyott maga után. Például a tizenharmadik kerületben, ahova utunk vezetett.

Ez a gyönyörű homlokdísz a Visegrádi utca 17-es házat ékesíti. Biztos kevesen tudják, hogy a sárga csempék egyenesen a Zsolnay-műhelyből valók… Az összhatás kicsit a népművészeti motívumokra hajaz, viszont a csempék geometriája megtöri a lágyabb, stilizált levélformákat.

Habár ez a homlokdísz a háznak szinte a legmagasabb utcafronti pontján található, érdemes megemlíteni, hogy egy ideig a legalsó szint volt a leggazdagabban kidolgozott. Mégpedig abból adódóan, hogy, amíg nem voltak liftek, a módosabbak laktak a földszint környékén – hogy minél kevesebbet kelljen gyalogolniuk.

A felvonók megjelenésével mindez a fordítottjára változott; immár a gazdagok éltek a felső szinteken, mert onnan szebb kilátás nyílt (és a levegő is tisztább volt). Természetes volt hát, hogy a díszítés sem marad a szegényebb szinteken.

A szecessziós építészek előszeretettel nyúltak vissza a folklór hagyományaihoz, nem egy, ekkoriban épült házon vehetünk észre hasonló mintákat. Láttunk például réges-régi vasredőny előtt csókolózó gerlepárt, de aki szemfüles, akár ablaküvegeken is észrevehet néhány „ottfelejtett” virágot.

Sétánk során a lépcsőházakba is bemerészkedtünk – nem egy helyen ért minket az a meglepetés, hogy a szomorúan elhanyagolt külcsín és a viszonylag jól karbantartott belbecs között mekkora a különbség. A Visegrádi utcában például egy templomhoz hasonló előtér fogadott minket, a falakon áhítatosan imádkozó, szoborszerű, lehunyt szemű, sápadt angyalok vették körbe az érkezőket.

A Hegedűs Gyula utcában domborműbe illesztve elevenedtek meg hasonló figurák, ugyanitt már a kapu vasrácsain is egy nőalak köszöntött minket. (A szecesszió gyakran és előszeretettel ábrázolta a női testet mint az elvágyódás, a misztikum, az erotika szimbólumát – gondoljunk csak Mucha alakjaira.) A Pannónia utcai házban a frissen felújított kazettás mennyezetet csodálhattuk meg.

Rengeteg szépséget lehetne megmutatni és újra felfedezni, némely ház történetéről pedig kisregényt lehetne írni… olyan apróságokról például, hogy miért olyan szélesek a százéves házak kapualjai; melyik az a ház, amelynek 1911-ben készült üvegét még a golyó sem törte darabokra; hol működött nyomda a pincében és még lehetne sorolni napestig. Nem fogjuk. De ha érdekel titeket, nem kell mást tennetek, mint nyitott szemmel-füllel járni. És ha kedvetek tartja, benevezhettek egy izgalmas várostúrára, hogy megismerjétek a hely szellemét.

Ha kedvet kaptatok a nosztalgikus körsétához, további információért keressétek fel a Miénk a ház! facebook-oldalát vagy WEBOLDALUKAT. Itt értesülhettek a túrák időpontjairól, témáiról és árairól is.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a séta! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: