BUDAPEST

Szecesszió, te csodás!

Lenyűgöző szecessziós alkotásokkal, érdekes előadásokkal és izgalmas városi sétákkal ünnepeltük Budapesten a szecesszió világnapját.

Link másolása

Bár „hivatalosan” június tizedikét kiáltották ki a szecesszió világnapjának, az ünneplés már szombaton elkezdődött, mégpedig olyan izgalmasnak ígérkező programokkal, amelyek bizonyára minden szecessziórajongónak megdobogtatták a szívét.

Országszerte és határon túl is több helyszín, intézmény kapcsolódott a hétvégi eseményhez. A budapesti rendezvények „fellegvára” az Iparművészeti Múzeum volt, ahol különleges tárlatvezetések, előadások és vidám, gyerekeknek szervezett workshopok mellett még egy fantasztikus városi sétára is benevezhettek a felfedezésre vágyók.

NagyAnita3Iparmuveszeti muzeum

Iparművészeti Múzeum

NagyAnita4Iparmuveszetimuzeum2

Iparművészeti Múzeum

Jártunkban-keltünkben sok-sok belvárosi lakóházon fedezhetjük fel az ezerarcú szecesszió stílusvilágát. Az, hogy nagyjából minden országban máshogy nevezik ezt a stílusirányzatot, már önmagában is árulkodik a sokszínűségről: Franciaországban art nouveau, német területeken Jugendstil, Nagy-Britanniában egykor a modern style elnevezés fedte le azt, amit Magyarországon szecesszióként definiálnak.

Stílusjegyeit nem lehet markánsan meghatározni vagy behatárolni, mert minden ország hozzáadta a maga jellegzetes motívumait (a korabeli magyar építészetben például népszerűek voltak a népművészet mintagyűjteményéből adaptált tulipánok, szívek, galambok stb.).

NagyAnita1Bedohaz

Bedő-ház

NagyAnita11Bedohazdiszei

Bedő-ház

NagyAnita11BedoHazkapuja

Bedő-ház

A szecesszió az elvágyódás művészi kifejezése volt – ez az érzés kísérte a századfordulót és lengte be a következő néhány évet. Az egyre magasabbra ívelő technikai fejlődés egy kis kiábrándulást is hozott magával. Hamar kiderült az, amit máig hatóan tapasztalunk mi is a mindennapokban: a gépesítésnek, a rohamos modernizációnak nem csak áldásos hatásai vannak, nem csak a komfortot és a fejlődést biztosítják. Hozadékuk szinte szükségszerűen az elidegenedés, ami ellen a kor művészei az alkotásaikon keresztül üzentek a világnak. Festészetben és iparművészetben egyaránt teret nyert a szecesszió, de az építészetben is jól látható nyomokat hagyott maga után.

A séta során meglátogatott Gonda-ház (Práter utca 9), a Gutenberg-ház (Gutenberg tér 4) és a Mellinger-ház (Ráday utca 14) falain és lépcsőházaiban is láthattuk, hogy a szecesszió mennyire erőteljesen volt jelen a tízes évekbeli belvárosi épülettervezésekben. Ebben az időszakban rengeteg új bérházat húztak fel, ezeknek nagy része még ma is áll, felújított állapotban vagy éppen az enyészetté válás felé tartva.

Nagy Anita 10Szervita tér 3  Török bankház kicsi

Szervita tér 3: Török bankház

NagyAnita2Bedohaz

Bedő-ház

Az 1907-ben épített, a Vágó-testvérek által tervezett Gutenberg-házban például a kovácsoltvas korlátok és az ajtók a kilincsekkel együtt olyan jó állapotban maradtak meg, hogy még ma is használhatóak, a

lépcsőházbeli ólomüvegeket azonban ki kellett cseréltetni. A ház eredetileg egy nyomdász szakszervezet birtokában állt, a négy emelet lakbéréből befolyó összeget az ólomtól megbetegedett nyomdászok segítésére, gyógyíttatására fordították. (A nyomda „címerét” egyébként a sasos padlómozaikok is őrzik, melyeken szintén nem fogott az idő.)

Már a kezdetektől fogva működött lift a házban, méghozzá egy az „urak”, egy pedig a cselédek számára, hátul. Habár a ház nagyrészt megőrizte egykori alakját és szerkezetét – leszámítva, hogy a hajdani, mintegy száz négyzetméteres lakásokat több kisebbre bontották – a belső udvar azonban nagy átalakításon ment keresztül: nem egészen illett a lakóház profiljába, de itt működött egykor az Omnia mozi, később a Hököm Színpad és a Körúti Színház is.

NagyAnita7Gellertfurdo

Gellért Fürdő

NagyAnita9Gellért5

Gellért Fürdő

Közhely ugyan, de igaz: minden háznak megvan a maga története és azok a kis szegletei-darabkái, amelyekkel kapaszkodik a múltba. A Ráday utcában álló Mellinger-ház egyik fő különlegessége az a néhány négyzetcentiméternyi falrészlet a negyedik emeleten, ami az eredeti díszítőfestést őrzi, immár több mint száz éve, a ház ugyanis 1911-ben épült.

Az egykori lift helyét félemeletenként súlyos vasajtók jelzik. A Práter utcai Gonda-házban még mindig csodálatos az a szecessziós ornamentika az angyalszerű, fürtös lányfejekkel, virágokkal és tekeredő indákkal, ami a lépcsőházban fogadja a betérőket.

NagyAnita8Gellertfurdo

Gellért Fürdő

NagyAnita6Gellertfürdo

Gellért Fürdő

A Váci utcán sétálgatva pedig, ha nem feledkezünk bele teljesen az éttermek, kirakodóárusok és luxusbutikok kavalkádjába, láthatjuk azokat a csodálatos pávás mozaikokat, Zsolnay-csempékkel díszített homlokzatokat és a súlyos, gyönyörűen míves kovácsoltvas kapukat, amelyek még őrzik a múlt század egy szeletkéjét.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: