/budapest/szecesszio-te-csodas/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Szecesszió, te csodás!

Lenyűgöző szecessziós alkotásokkal, érdekes előadásokkal és izgalmas városi sétákkal ünnepeltük Budapesten a szecesszió világnapját.

Link másolása

hirdetés

Bár „hivatalosan” június tizedikét kiáltották ki a szecesszió világnapjának, az ünneplés már szombaton elkezdődött, mégpedig olyan izgalmasnak ígérkező programokkal, amelyek bizonyára minden szecessziórajongónak megdobogtatták a szívét.

Országszerte és határon túl is több helyszín, intézmény kapcsolódott a hétvégi eseményhez. A budapesti rendezvények „fellegvára” az Iparművészeti Múzeum volt, ahol különleges tárlatvezetések, előadások és vidám, gyerekeknek szervezett workshopok mellett még egy fantasztikus városi sétára is benevezhettek a felfedezésre vágyók.

NagyAnita3Iparmuveszeti muzeum

Iparművészeti Múzeum

hirdetés

NagyAnita4Iparmuveszetimuzeum2

Iparművészeti Múzeum

Jártunkban-keltünkben sok-sok belvárosi lakóházon fedezhetjük fel az ezerarcú szecesszió stílusvilágát. Az, hogy nagyjából minden országban máshogy nevezik ezt a stílusirányzatot, már önmagában is árulkodik a sokszínűségről: Franciaországban art nouveau, német területeken Jugendstil, Nagy-Britanniában egykor a modern style elnevezés fedte le azt, amit Magyarországon szecesszióként definiálnak.

Stílusjegyeit nem lehet markánsan meghatározni vagy behatárolni, mert minden ország hozzáadta a maga jellegzetes motívumait (a korabeli magyar építészetben például népszerűek voltak a népművészet mintagyűjteményéből adaptált tulipánok, szívek, galambok stb.).

NagyAnita1Bedohaz

Bedő-ház

NagyAnita11Bedohazdiszei

Bedő-ház

NagyAnita11BedoHazkapuja

Bedő-ház

A szecesszió az elvágyódás művészi kifejezése volt – ez az érzés kísérte a századfordulót és lengte be a következő néhány évet. Az egyre magasabbra ívelő technikai fejlődés egy kis kiábrándulást is hozott magával. Hamar kiderült az, amit máig hatóan tapasztalunk mi is a mindennapokban: a gépesítésnek, a rohamos modernizációnak nem csak áldásos hatásai vannak, nem csak a komfortot és a fejlődést biztosítják. Hozadékuk szinte szükségszerűen az elidegenedés, ami ellen a kor művészei az alkotásaikon keresztül üzentek a világnak. Festészetben és iparművészetben egyaránt teret nyert a szecesszió, de az építészetben is jól látható nyomokat hagyott maga után.

A séta során meglátogatott Gonda-ház (Práter utca 9), a Gutenberg-ház (Gutenberg tér 4) és a Mellinger-ház (Ráday utca 14) falain és lépcsőházaiban is láthattuk, hogy a szecesszió mennyire erőteljesen volt jelen a tízes évekbeli belvárosi épülettervezésekben. Ebben az időszakban rengeteg új bérházat húztak fel, ezeknek nagy része még ma is áll, felújított állapotban vagy éppen az enyészetté válás felé tartva.

Nagy Anita 10Szervita tér 3  Török bankház kicsi

Szervita tér 3: Török bankház

NagyAnita2Bedohaz

Bedő-ház

Az 1907-ben épített, a Vágó-testvérek által tervezett Gutenberg-házban például a kovácsoltvas korlátok és az ajtók a kilincsekkel együtt olyan jó állapotban maradtak meg, hogy még ma is használhatóak, a

lépcsőházbeli ólomüvegeket azonban ki kellett cseréltetni. A ház eredetileg egy nyomdász szakszervezet birtokában állt, a négy emelet lakbéréből befolyó összeget az ólomtól megbetegedett nyomdászok segítésére, gyógyíttatására fordították. (A nyomda „címerét” egyébként a sasos padlómozaikok is őrzik, melyeken szintén nem fogott az idő.)

Már a kezdetektől fogva működött lift a házban, méghozzá egy az „urak”, egy pedig a cselédek számára, hátul. Habár a ház nagyrészt megőrizte egykori alakját és szerkezetét – leszámítva, hogy a hajdani, mintegy száz négyzetméteres lakásokat több kisebbre bontották – a belső udvar azonban nagy átalakításon ment keresztül: nem egészen illett a lakóház profiljába, de itt működött egykor az Omnia mozi, később a Hököm Színpad és a Körúti Színház is.

NagyAnita7Gellertfurdo

Gellért Fürdő

NagyAnita9Gellért5

Gellért Fürdő

Közhely ugyan, de igaz: minden háznak megvan a maga története és azok a kis szegletei-darabkái, amelyekkel kapaszkodik a múltba. A Ráday utcában álló Mellinger-ház egyik fő különlegessége az a néhány négyzetcentiméternyi falrészlet a negyedik emeleten, ami az eredeti díszítőfestést őrzi, immár több mint száz éve, a ház ugyanis 1911-ben épült.

Az egykori lift helyét félemeletenként súlyos vasajtók jelzik. A Práter utcai Gonda-házban még mindig csodálatos az a szecessziós ornamentika az angyalszerű, fürtös lányfejekkel, virágokkal és tekeredő indákkal, ami a lépcsőházban fogadja a betérőket.

NagyAnita8Gellertfurdo

Gellért Fürdő

NagyAnita6Gellertfürdo

Gellért Fürdő

A Váci utcán sétálgatva pedig, ha nem feledkezünk bele teljesen az éttermek, kirakodóárusok és luxusbutikok kavalkádjába, láthatjuk azokat a csodálatos pávás mozaikokat, Zsolnay-csempékkel díszített homlokzatokat és a súlyos, gyönyörűen míves kovácsoltvas kapukat, amelyek még őrzik a múlt század egy szeletkéjét.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk