BUDAPEST

Szavazhatnak az óbudaiak a Bud Spencer park nevéről

Szeptemberben tárgyalja a közgyűlés, ez legyen-e a Kétfarkú Kutyapárt által elnevezett zöldterület neve.

Link másolása

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nemrégiben egy nyilvános esemény keretében Bud Spencer parknak nevezett el egy egyébként névtelen zöldterületet Óbudán. Az óbudai önkormányzat egy igencsak felháborodott hangvételű közleményben "mosta meg" a Párt aktivistáinak fejét a "gerillaakció" kapcsán.

Szemükre vetették többek között, hogy "pártérdekből" használják fel a nemrég elhunyt olasz színész művésznevét, aki, szerintük, ha még élne, biztosan jó néhány pofonnal jutalmazná ezt a hozzáállást. A kissé tanárbácsis stílusban megfogalmazott kirohanás végén azért megpendítették, hogy esetleg hivatalosan is szóba kerülhet a terület ilyetén elnevezése, ha a helyi lakosság is ezt szeretné.n2-emlektabla

A képek a Kutyapárt parkavató ünnepségén készültek - Fotók: Northern Lights Photographyn2bunyo

"Tömegbunyó" az átadó ünnepségen

Az ígéretet meglepően gyorsan beváltotta az önkormányzat, a honlapján máris megjelent egy újabb közlemény, amelyben - most már megrovó felhangok nélkül - azt írják, hogy

a Kutyapárt felvetésére "nyitott az önkormányzat vezetése is, ezért a helyi lakossághoz fordul" azzal a kérdéssel, hogy a szóban forgó közterületet Bud Spencerről nevezzék-e el. A polgárok háromféleképpen is véleményt mondhatnak.

Egyrészt személyesen, a Pethe Ferenc téri termelői piacon augusztus 18-án és 25-én a "Közel az emberekhez” feliratú standon jelezhetik támogatásukat vagy ellenvetésüket.

Másrészt elküldhetik javaslatukat a kozelazemberekhez@obuda.hu email címre. Végül pedig az önkormányzat honlapján is szavazhatnak, egy irányítószám megadásával. (Valószínűleg az irányítószámra azért van szükség, mert a döntéshozók a helyiek véleményét veszik figyelembe. Azonban - anélkül, hogy bárkit is erre biztatnánk, megjegyezzük, hogy - egy helyi irányítószámot simán beírhat oda olyan is, aki nem ott lakik. Mindenesetre szimpatikus, hogy a honlapon a "támogatom" gombhoz van beállítva a jelölés.)n3emberek

n1-tabla

A szavazás augusztus 28. éjfélig tart. A szavazás eredményének megfelelő javaslatot Bús Balázs polgármester terjeszti be a közgyűlés elé szeptemberben. Ha Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának közgyűlése jóváhagyta, még a fővárosi közgyűlésnek is meg kell szavaznia a javaslatot. Ezután a most nem hivatalosan Bud Spencer parknak hívott terület hivatalosan is ezt a nevet viselheti - persze, csak ha az "igenek" lesznek többségben.kaszasdulo

A Bud Spencer park helye

A Google térképe még nem, de a Facebook már "ismeri" a Bud Spencer parkot, és egy másik internetes térképen is megtalálható a terület ezen a néven.

Szerinted is jó ötlet Bud Spencerről elnevezni a területet? Ha egyetértesz, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: