BUDAPEST

Street food Kánaánnal találkoztunk a Vörösmarty téren

A 70 magyar kézműves portékája mellett rengeteg étel is van. Minket is meglepett, hogy idén milyen színes a paletta!

Link másolása

Ha ellátogattok a Váci utca környékére, színes forgatagba csöppenhettek. Az embernek akaratlanul is beugrik a téli szezon, a Vörösmarty téri karácsonyi vásár emléke, hiszen nem is olyan régen, még forraltbort szürcsöltünk ezek alatt a fák alatt. A Budapesti Tavaszi Vásár híre érthetetlen módon kevésbé elterjedt a budapesti és vidéki lakosok körében, pedig a jó idő miatt ilyenkor érdemes csak igazán a szabadba menni.

A március 25-től április 24-ig tartó rendezvénysorozat több szempontból is izgalmas időtöltés lehet, és nem csak a turisták igényeit elégíti ki. Kulturális programokból, iparművészeti bemutatókból, népzenei és tánczenei előadásokból és terjedelmes gasztronómiai választékból mazsolázhatunk még több mint egy héten keresztül.

IMG_3421k

A Nyitott Műhely lehetőséget ad többek között az agyagozás vagy nemezelés kipróbálásra, de a legkisebbek a Játszóházban is készíthetnek ujjbábot, gyapjúbárányt vagy tavaszi ajtódíszt. A kulturális programok közül még elcsíphető Hangácsi Márton, Petruska vagy Takáts Eszter zenekarának fellépése is, de a főként a polgári és a paraszti konyhára fókuszáló gasztronómiai szereplők miatt is érdemes arra járni.

Élvezzük a tavaszt, eszünk egy kolbászt és mellé lecsúszik egy hideg sör. Semmi akadálya, de ennél azért komolyabban is belemerülhetünk a kóstolásba. A 70 magyar kézműves portékája mellett ugyanis, idén igazi street food Kánaán bontakozott ki a téren. Minket is meglepett, hogy milyen színes a paletta, és kóstolás után elégedetten bólogattunk és átértékeltük eddig előítéleteinket.

Az XXL-nél egy melegen füstölt lazaccal nyitottunk. És már itt bizonyítást nyert, hogy egy ilyen vásárban nem csak egyszerű, hagyományos, magyaros fogásokkal lehet kitűnni. Náluk a malacburger a másik legkedveltebb csemege, amit tökmagos buciban, barbecue szósszal kínálnak és igazán emberes adag.

IMG_3184k

IMG_3210k

Katlan Tóninál kakastöke pörköltet kóstoltunk, amivel nem csak a külföldieknek kell még barátkozniuk, hiszen sok magyar család asztalán sem alap fogás. Pedig isteni és tipikusan olyan étel, amit a szabadban is jól el lehet készíteni. Ha kísérleteznétek, ezt feltétlenül ajánljuk! A malacka mellett is nehéz elmenni szó nélkül, amit a szemed előtt kenegetnek, sütögetnek és végül akár egy jó libazsíros pirított krumplival tálalnak, vagy káposztával vagy káposztalevélen sült burgonyás cipóval. Innen nem lehet totális kajakóma nélkül távozni!

IMG_3231k

IMG_3328k

A Piknik Centrumnál egy jó kacsahúsos töltött káposztát javaslunk elfogyasztásra. Habár ez sok helyen inkább a hidegebb időszakhoz köthető fogás, felesleges lenne a következő télig várni vele. Nem mellesleg, talán az egész vásárban övék a leghangulatosabb stand. Keressétek a pazar, befőttesüveges égősort!

A HungaroBistronál elsősorban a halakra mentek rá. Na nem a hekkre! Faszénen sült pisztrángot vagy helyben füstölt angolnát kóstolhattok, esetleg szigorúan szálkamentes halászlevet. Itt a vegák is megtalálják a számításukat. A színes, grillezett zöldségeket ehető tányérban kínálják. A raklapbútoraik pedig csak még csalogatóbbá teszik a helyet.

IMG_3383k

Kővári és Társa rozmaringos báránygerinccel, vajas petrezselymes burgonyával és libamájjal csábított minket. Legnagyobb meglepetésünkre a bárány tökéletesen volt elkészítve, pedig ez tényleg egy necces fogás. Kíváncsiak lettünk, hogy vajon mit mutathat egy homár, mert hogy ezek után egy grillezett tarja biztosan megy nekik, az nem kérdés.

Ennyi ínyencség után azért az ember már lassan valami klasszikusat, valami igazán vásárit kíván. A Grill és Lepények Háza tócsni és lángos mellett azért még egy bagettben sütött, hagymalekvárral bolondított, sajtos kolbászt is elénk rakott, és hiába gondoltuk egyszerűbb ügynek, a Grillkirály royal lepénye és sparherten sült lepénye sem játék.

IMG_3265k

IMG_3279k

IMG_2609k

Persze van lángos meg kolbász is, na meg kürtőskalács. Bár a Vitéz Kürtős is tölti már a termékeit pudinggal, túróval és készíti például gluténmenetes verzióban. Hiába, ez a street food kínálat jócskán elhúzott a pár évvel ezelőttihez képest.

Most már csak arra van szükség, hogy a városlakók is hajlandóak legyenek kísérletezni és visszafoglalják, vagy legalábbis együtt használják a hozzánk látogató turistákkal az olyan csodálatos helyeket, mint például a Vörösmarty tér.

Budapesti Tavaszi Vásár

Március 25 - Április 24., Vörösmarty tér

A Budapesti Tavaszi Vásár részletes programjairól, standjairól hivatalos oldalukon és Facebook oldalukon olvashattok.

Ha Te is elmennél, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Kiakadtak a kommentelők a rezsicsökkentett „fényvillamoson” – mi is megnéztük magunknak
Kicsit fakóbb, kicsit kevésbé díszes – nyilván akaratán kívül, de valamelyest visszatükrözi az ország jelenlegi hangulatát.

Link másolása

Az emberek át lettek verve – nagyjából ez érződik a legtöbb kommenten, amit idén a BKV a szokásos adventi karácsonyi villamosok képei alá kapott. A szokásosan csak "fényvillamosnak" hívott, feldíszített járműveket idén is ezzel a névvel hirdették meg több helyen, de ez az elnevezés csalóka.

A több vonalon is közlekedő járműveket idén takarékosság okokból nem díszítették fel fényfüzérrel, csak a belső teret alakították át.

Az így kapott terméket végül a táblákon már "Adventi villamosnak" keresztelték el, de a közösségi média népe érezhetően csalódott volt. Egyesek szerint a belső díszítés veszélyben lehet egy-egy zsúfolt időszakban, míg más azt veti a város szemére, hogy a fényvillamosok a korábbi években némi melegséget csempészhettek azok szívébe is, akik messziről látták elsuhanni, míg most csak azok tudják igazán élvezni, akik fel is szállnak rá.

A legtöbben mégis azt jegyzik meg, hogy a spórolás értelmetlennek tűnik, tekintve azt, hogy mennyit lehet megtakarítani egy LED-es fényfüzérrel.

„Saccolva is a villamos vontatómotorjához képest ezred nagyságrendű lehet a díszkivilágítás energiaigénye!” – írja az egyik kommentelő, míg egy másik megjegyzi: „Látom annyi esze senkinek sem volt, hogy kiszámolja annak a pár nyamvadt LED-nek a fogyasztását, ami elárulom, hogy fillérekben lenne mérhető.”

De szinte minden hozzászólás arról, szól, hogy az utazóközönség nagyon szomorú a fényvillamosok hiánya miatt, sokan külön kiemelik a gyerekeket, akik nagyon várták a különleges járműveket.

A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen járva hasonló gondolatokat fogalmazott meg az "Adventi villamossal" kapcsolatban. A fények hiánya, és a gyér külső díszítés mintha kissé visszatükrözné az ország jelenlegi pesszimista állapotát és nehéz helyzetét. Ottjártakor az emberek sem voltak felhőtlenül boldogok, a korábbi években a fényvillamosokon szinte minden kattintásra jutott egy boldog vagy csodálkozó arc.

Valószínűleg túl erős lenne a "gagyi" szót használni, de az a kicsik és nagyobbak arcán és a kommentekben is tükröződik, hogy a rezsiválság, az energiakrach, az infláció, a bezárások idején és általában a sötét novemberi-decemberi napokon ennél többnek örült volna igazán Budapest utazóközönsége. Apróságnak tűnhet, mégis beszédes: a villamoson az adventi járatot reklámozó plakáton található QR-kód segítségével az Oltalom Egyesület hajléktalanóvodáját lehet támogatni...

Különösen beszédes a villamos "szegényessége", ha a gyakorlatilag teljes pompában világító Parlament előtt húz el, vagy ha a Dunapartról feltekintve az emberek a sokmilliárból felújított Vár épületeit nézik.

A Facebookon rengetegen szinte követelik vissza a korábbi évek díszes fényvillamosát, így még bízhatunk benne, hogy összeül a városháza kiszámítani, hogy vajon nem éri-e meg kissé felvidítani az utazókat. De a jelenlegi helyzetet figyelembe véve könnyen lehet, hogy idén ez van, ezt kell – megpróbálni – szeretni.

Az Adventi villamosról további információt EZEN A LINKEN találsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Több fa, több wc, új utcabútorok – ilyen lett a felújított Blaha Lujza tér
Több mint egy évig tartó felújítás után a hétvégén átadták a felújított a teret, ahol végre egy nyilvános vécé is helyet kapott.

Link másolása

Tizenhét hónapig tartó felújítás után szombaton átadták a megújult Blaha Lujza teret. A pesti belváros egyik legfontosabb csomópontjában több lett a zöldfelület és a gyalogátkelőhely, és egy nyilvános vécé is helyett kapott végre.

A Blaha Lujza tér felújítása még tavaly júliusban indult, a beruházás összesen 505 napig tartott és 3,6 milliárd forintba került. Karácsony Gergely főpolgármester a szombati átadón azt mondta, hogy „adósságot jöttek törleszteni”, illetve hogy az elmúlt bő ötven évben nem volt olyan városvezetés, amely ne ígérte volna meg a Blaha felújítását.

A főpolgármester szerint a felújítással

„a Blaha most már találkozási hely, nem pedig parkoló és közlekedési csomópont”.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombati közleményében azt írta, hogy a megújult téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki, és 80 új fát ültettek. Az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba ültették, teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel.

Mesterséges váztalajt is bevetettek, hogy a fák gyorsabban nőhessenek, és a korábbi fák is megmaradtak, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

Emellett a felújítás során

 • 4474 négyzetméternyi burkolat újult meg,
 • 12 új asztal került térre,
 • 2 új MOL Bubi gyűjtőállomást és 29 új kerékpártámaszt telepítettek,
 • megújult a közvilágítási rendszer,
 • 3 új gyalogátkelőt alakítottak ki,
 • 11 új, kisméretű szoborkompozíció helyeztek el
 • és végre helyett kapott egy új akadálymentes illemhely is.

  A téren álló egykori Népszínházra utalva felújították a Színházi emlékkövet. Ugyancsak

  megújult a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő „gomba szökőkút” is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb helyezkedik már el.

  A tér átépítésével megváltozott a forgalmi rend is: a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, a Somogyi Béla utca pedig egyirányú lett a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Rejtett utalást is beépítettek a felújított Blaha Lujza térre
„Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban” – írta Bardóczi Sándor , Budapest főtájépítésze.
Fotó: BKK - szmo.hu
2022. december 14.


Link másolása

»Tényleg nem hiányzik a Blaháról semmi, csak a Népszínház« – írta ma reggel egy kommentben N. Kósa Judit, aki egy fantasztikus könyvet írt nemrég a Nagykörútról. Sejtelmesen csak annyit írtam neki, hogy az sem hiányzik róla

– ezt írta Bardóczi Sándor a Facebook-oldalán.

Budapest főtájépítésze el is mondta, mit ért a sejtelmes mondat alatt:

„A Nemzetit ugyan a metróépítés miatt lebontották 1965-ben, de a tér mostani rendezésekor a tervezők kiszerkesztették az egykori kontúrját, s a tér anyagával azonos, vékony burkolati vonallal visszarakták az alaprajzát a térre.”

Utalt arra is, hol van pontosan, és egy fotót is mellékelt:

"Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a Metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban. Mivel a kontúr a mai Rákóczi út aszfaltsávjába is belóg, ott ez a vonal megszakad"

„A téren egyébként a janus arcú rekonstruált szobor, az ülőtámfalba rögzített kisplasztikák, és a forgószékek színe és formája is a Nemzetit idézik meg. De ez a kontúr a legrejtettebb utalás arra, hol állt pontosan a Népszínház, a hazai színjátszás egyik legfontosabb korai temploma" - fogalmazott a posztban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
December 10-én adják át a megújult Blaha Lujza teret
A tér új burkolatot, rengeteg növényt és számos, a korábbi Nemzeti Színházra emlékeztető utcabútort kapott.
Fotó: BKK - szmo.hu
2022. december 03.


Link másolása

2022. december 10-én, szombaton újra megnyitják Budapest egyik legforgalmasabb közterületét, a Blaha Lujza teret – közölte Facebook-oldalán Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

A Facebook-eseményhez azt írják:

„Találkozzunk december 10-én a Blaha Lujza téren, és fedezzük fel együtt a megújult teret! Forró tea, zene és sok újdonság vár.”

Néhány napja már bejelentették, hogy lezajlott a tér műszaki átvételi eljárása. A megújult Blahán

 • lerakták a térburkolatot;
 • elültették az összes fát, így a már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren;
 • befejezték a növénytelepítést a növénykazettákba ültetett fák környezetében, valamint
 • helyére tették az akadálymentes nyilvános illemhelyet.

Emellett tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el a megújuló Blaha Lujza téren, a növénykazetták ülőfelületén. A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben. Nem csak a szobrok emlékeztetnek a színházra: a tér az egykori Nemzeti székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk