hirdetés

BUDAPEST

Street food Kánaánnal találkoztunk a Vörösmarty téren

A 70 magyar kézműves portékája mellett rengeteg étel is van. Minket is meglepett, hogy idén milyen színes a paletta!

Link másolása

hirdetés

Ha ellátogattok a Váci utca környékére, színes forgatagba csöppenhettek. Az embernek akaratlanul is beugrik a téli szezon, a Vörösmarty téri karácsonyi vásár emléke, hiszen nem is olyan régen, még forraltbort szürcsöltünk ezek alatt a fák alatt. A Budapesti Tavaszi Vásár híre érthetetlen módon kevésbé elterjedt a budapesti és vidéki lakosok körében, pedig a jó idő miatt ilyenkor érdemes csak igazán a szabadba menni.

A március 25-től április 24-ig tartó rendezvénysorozat több szempontból is izgalmas időtöltés lehet, és nem csak a turisták igényeit elégíti ki. Kulturális programokból, iparművészeti bemutatókból, népzenei és tánczenei előadásokból és terjedelmes gasztronómiai választékból mazsolázhatunk még több mint egy héten keresztül.

IMG_3421k

A Nyitott Műhely lehetőséget ad többek között az agyagozás vagy nemezelés kipróbálásra, de a legkisebbek a Játszóházban is készíthetnek ujjbábot, gyapjúbárányt vagy tavaszi ajtódíszt. A kulturális programok közül még elcsíphető Hangácsi Márton, Petruska vagy Takáts Eszter zenekarának fellépése is, de a főként a polgári és a paraszti konyhára fókuszáló gasztronómiai szereplők miatt is érdemes arra járni.

hirdetés

Élvezzük a tavaszt, eszünk egy kolbászt és mellé lecsúszik egy hideg sör. Semmi akadálya, de ennél azért komolyabban is belemerülhetünk a kóstolásba. A 70 magyar kézműves portékája mellett ugyanis, idén igazi street food Kánaán bontakozott ki a téren. Minket is meglepett, hogy milyen színes a paletta, és kóstolás után elégedetten bólogattunk és átértékeltük eddig előítéleteinket.

Az XXL-nél egy melegen füstölt lazaccal nyitottunk. És már itt bizonyítást nyert, hogy egy ilyen vásárban nem csak egyszerű, hagyományos, magyaros fogásokkal lehet kitűnni. Náluk a malacburger a másik legkedveltebb csemege, amit tökmagos buciban, barbecue szósszal kínálnak és igazán emberes adag.

IMG_3184k

IMG_3210k

Katlan Tóninál kakastöke pörköltet kóstoltunk, amivel nem csak a külföldieknek kell még barátkozniuk, hiszen sok magyar család asztalán sem alap fogás. Pedig isteni és tipikusan olyan étel, amit a szabadban is jól el lehet készíteni. Ha kísérleteznétek, ezt feltétlenül ajánljuk! A malacka mellett is nehéz elmenni szó nélkül, amit a szemed előtt kenegetnek, sütögetnek és végül akár egy jó libazsíros pirított krumplival tálalnak, vagy káposztával vagy káposztalevélen sült burgonyás cipóval. Innen nem lehet totális kajakóma nélkül távozni!

IMG_3231k

IMG_3328k

A Piknik Centrumnál egy jó kacsahúsos töltött káposztát javaslunk elfogyasztásra. Habár ez sok helyen inkább a hidegebb időszakhoz köthető fogás, felesleges lenne a következő télig várni vele. Nem mellesleg, talán az egész vásárban övék a leghangulatosabb stand. Keressétek a pazar, befőttesüveges égősort!

A HungaroBistronál elsősorban a halakra mentek rá. Na nem a hekkre! Faszénen sült pisztrángot vagy helyben füstölt angolnát kóstolhattok, esetleg szigorúan szálkamentes halászlevet. Itt a vegák is megtalálják a számításukat. A színes, grillezett zöldségeket ehető tányérban kínálják. A raklapbútoraik pedig csak még csalogatóbbá teszik a helyet.

IMG_3383k

Kővári és Társa rozmaringos báránygerinccel, vajas petrezselymes burgonyával és libamájjal csábított minket. Legnagyobb meglepetésünkre a bárány tökéletesen volt elkészítve, pedig ez tényleg egy necces fogás. Kíváncsiak lettünk, hogy vajon mit mutathat egy homár, mert hogy ezek után egy grillezett tarja biztosan megy nekik, az nem kérdés.

Ennyi ínyencség után azért az ember már lassan valami klasszikusat, valami igazán vásárit kíván. A Grill és Lepények Háza tócsni és lángos mellett azért még egy bagettben sütött, hagymalekvárral bolondított, sajtos kolbászt is elénk rakott, és hiába gondoltuk egyszerűbb ügynek, a Grillkirály royal lepénye és sparherten sült lepénye sem játék.

IMG_3265k

IMG_3279k

IMG_2609k

Persze van lángos meg kolbász is, na meg kürtőskalács. Bár a Vitéz Kürtős is tölti már a termékeit pudinggal, túróval és készíti például gluténmenetes verzióban. Hiába, ez a street food kínálat jócskán elhúzott a pár évvel ezelőttihez képest.

Most már csak arra van szükség, hogy a városlakók is hajlandóak legyenek kísérletezni és visszafoglalják, vagy legalábbis együtt használják a hozzánk látogató turistákkal az olyan csodálatos helyeket, mint például a Vörösmarty tér.

Budapesti Tavaszi Vásár

Március 25 - Április 24., Vörösmarty tér

A Budapesti Tavaszi Vásár részletes programjairól, standjairól hivatalos oldalukon és Facebook oldalukon olvashattok.

Ha Te is elmennél, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
„Ha egyszer nem tilos, miért ne buliznék?” – Dübörög az éjszakai élet a Gozsdu Udvarban
Egyre több európai országban zárnak be újra a szórakozóhelyek az omikron variáns miatt, Magyarországon viszont nyoma sincs szigornak. Bulizókat kérdeztünk, mit gondolnak erről.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. december 22.


Link másolása

hirdetés

Kevesebb mint egy hónapja érkeztek meg az első hírek a koronavírus omikron variánsáról, de a világ országainak jelentős része máris újabb, minden eddiginél súlyosabb járványhullámtól tart.

Legutóbb Hollandia jelentett be teljes zárlatot: eszerint a nem létfontosságú üzletek, iskolák, bárok, éttermek és egyéb nyilvános helyszínek legalább január közepéig zárva lesznek.

De a példa közel sem egyedi: csak az elmúlt pár hét során hasonló döntést hoztak például Franciaországban és Lengyelországban, várhatóan még az idén így tesznek Németországban és Angliában is, Ausztriában pedig ugyan már elindult az óvatos nyitás, de hetekig ott is teljes lezárás volt érvényben.

Az olaszoknál bezárásról egyelőre nincs szó, arról viszont igen, hogy az oltottak is csak negatív teszt birtokában mehetnének szórakozni.

Magyarországon ezzel szemben semmi ilyesmit nem tervez a kormány: nyitva vannak a bárok és a szórakozóhelyek, a zenés-táncos rendezvények kivételével ráadásul védettségi igazolványra sincs szükség ezek látogatásához.

Az Oxfordi Egyetem által kidolgozott a szigorúsági index értéke jelenleg nálunk a második legalacsonyabb Európában, csak Svédország alkalmaz kevesebb szankciót, globálisan pedig csak néhány afrikai országnál tapasztalható a miénknél is enyhébb szigor. A 0 és 100 közötti skálán 25 ponton állunk, ez utoljára akkor emelkedett, miután újra kötelezővé tették a maszkviselést zárt térben.

hirdetés

Arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a budapesti bulizók a világviszonylatban is kifejezetten megengedő szabályokról, ezért elmentünk a Bulinegyed szívcsakrájának számító Gozsdu Udvarba.

Az első benyomásunk az volt, hogy óriási tömegről egyáltalán nincs szó: két évvel ezelőtt ilyenkor itt még simán előfordult, hogy szó szerint csak araszolva lehetett előrehaladni. Most ezzel szemben csak az egyes helyek bejáratánál verődött össze nagyobb tömeg, dohányozva vagy a bejutásra várva. Ez alapesetben kimondottan szellős forgalomnak számítana, hírértékűvé sokkal inkább az teszi, hogy máshol már az is szokatlannak számít, hogy egyáltalán működik az éjszakai élet.

Elsőként egy ciprusi férfit szólitottunk meg, aki egy hónapja költözött Magyarországra: náluk lezárás ugyan nincs, de az oltottakat erősen diszkriminálják az oltatlanokkal szemben. Szerinte nagyon jó, hogy Magyarországon nincs szó ilyesmiről, mert már elege van abból, hogy korlátozzák az életünket és hátrányosan megkülönböztetik az egyik embert a másiktól.

Úgy véli, mindenkit hagyni kellene, hogy úgy élje az életét, ahogyan szeretné. Ezen a ponton megindult a sor a szórakozóhely előtt, ahol ő is várakozott, többet így nem tudtunk meg tőle.

„Szuper, hogy itt minden nyitva van, de szerintem is szigorúbban kellene ellenőrizni, ki mehet be ezekre a helyekre” – ezt már a 20 éves, Szlovákiából érkezett Karolina mondja. Náluk jelenleg be vannak zárva a szórakozóhelyek, és az üzletek többségébe is csak oltottak mehetnek.

A lezárás szerinte nem megoldás, mivel rendkívül negatív hatással van a gazdaságra, különösen a kisebb vállalkozásokra. Ugyanakkor elismeri, hogy az is aggasztó, ha túl nagy tömeg verődik össze egy helyen. Ezért mindenképpen korlátozná, hányan léphetnek be egyszerre mondjuk egy klubba vagy bárba, valamint a megfelelő szellőztetésről is gondoskodna.

Mindazonáltal így is eljött bulizni, bár tisztában van vele, hogy ez nem teljesen kockázatmentes. Ennyi rizikót mégis bevállal, mivel egyrészt be van oltva, másrészt nagyon egészségesen él, sok zöldséget eszik és vitaminokat is szed, ezért nem tartja magát veszélyeztetettnek.

„Nem tudom, mennyire biztonságos, de mindenképp örülök neki” – válaszolja kérdésünkre a Franciaországból érkezett Jacob. Náluk ugyan zárva vannak a szórakozóhelyek, de állítása szerint nem kimondottan bulizni jött Budapestre, azonban ha már itt van, ebből sem szeretne kimaradni.

Indoklásként azt említi, hogy lassan már két éve tart ez a rendkívüli, korlátozásokra épülő állapot, és mindenki belefáradt. Ha rajta múlna, otthon is mindent kinyitna, mivel magas az átoltottság – ő és a barátai is mindannyian be vannak oltva –, így szerinte ez egy vállalható mértékű kockázat. Többet viszont nem szeretne mondani a témáról.

„Beengedtetek az országba, azt is engeditek, hogy bulizni menjek, én csak élek a lehetőséggel. Ha tilos lenne, nyilván nem jöttem volna” – mondja az angliai David, aki szintén városnézésre jött, ennek keretében iktattak be némi kocsmázást is.

Szerinte onnantól kezdve, hogy szabadon beléphetett Magyarországra, miközben Nagy-Britanniában jelenleg napi 90 ezer körül alakul az új esetek száma, nem nála van a felelősség, hanem a kormánynál. „Miért, te nem ugyanezt tennéd a helyemben?” – kérdez vissza.

Vele lévő barátja hozzáteszi, ő mindenképpen kötelező teszteléshez kötné a szórakozóhelyek látogatását, a teljes korlátozással viszont egyáltalán nem ért egyet, ezért reméli, hogy otthon sem fog sor kerülni rá.

„Nincs igazán jó megoldás erre a helyzetre, de ha aggódnánk, nem buliznánk itt. Nem lehet félelemben leélni egy egész életet” – fogalmaz a 30 éves Levente, akit csak néhány mondatra tudtunk elkapni sorbanállás közben.

Szerinte alapvető emberi jogokat nem szabad korlátozni csak azért, mert jön egy olyan dolog (esetünkben járvány), amire senki nem számított. Nem szeretné minősíteni azokat az országokat, amelyek a lezárás mellett döntöttek, ugyanakkor örül annak, hogy Magyarország nem tartozik közéjük, így itt lehet.

Ez egy nagyon nehéz kérdés, aminek több oldala van: valahol én is egyetértek azzal, hogy lezárásnak kellene lennie, másrészt viszont azt is érzem, hogy rettentő nagy szükségünk van már arra, hogy együtt legyünk másfél évnyi depresszió után

– mondja a 22 éves Laura. Ő személy szerint nem érzi biztonságban magát, de az érveket és ellenérveket mérlegre téve mégis úgy döntött, hogy kockáztat. A helyzetét nehezíti, hogy egy háztartásban él a 82 éves nagymamájával, de ügyelni fog rá, hogy legalább 3 napig távolságot tartson tőle.

„Nem mondanám, hogy ez egy arany középút, mert még mindig szar. De sokkal jobb annál, mintha otthon ülnék depresszióba zuhanva” – teszi hozzá.

Ugyanennek a társaságnak egy másik tagja, a 23 éves Botond pedig azt mondja, ha egyszer a kormány megengedte, hogy nyitva legyenek a helyek, semmivel nem lenne jobb attól, ha konkrétan ő otthon maradna, hiszen mások úgyis eljárnak bulizni.

„Be vagyok oltva, boltba pedig amúgy is kellene járnom, ahol szintén rengeteg ember gyűlik össze. A törvényeket kivétel nélkül betartom, de annak semmi értelmét nem látom, hogy ennél jobban korlátozzam magamat” – összegez.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Bezárt a népszerű budai étterem, a Csalogány26
Egy papírégetős videóval köszöntek el, Facebook-oldalukon az szerepel, hogy a hely „végleg bezárt”.

Link másolása

hirdetés

"Time to Say Goodbye...", vagyis "Itt az ideje búcsút mondani" - ezt írták ki vasárnap a Csalogány26 nevű budai étterem Facebook-oldalára, amelynél már az szerepel, hogy "végleg bezárt".

A családias étterem nevéhez illően Budapesten, a Csalogány utca 26. szám alatt működött, és népszerű helynek számított. Azt, hogy pontosan miért zár be, nem közölték, csak egy videót töltöttek fel, amiben az látható, hogy egy "Time to Say Goodbye..." felirattal ellátott papírt elégetnek egy tálcán.

Több korábbi vendég is csalódott kommentet hagyott a bejegyzés alatt.

"Sok éve a legfinomabb ebédek és vacsorák és a legudvariasabb, legkedvesebb kiszolgálás! A szívünk szakad!" - írta egyikük.

hirdetés

"Ez nagyon szomorú. Sok-sok évig az egyik kedvenc éttermem voltatok a világon. Köszönöm az elképesztő ételeket és a nagyszerű emlékeket. Minden jót a jövőre!" - kommentelte egy külföldi férfi angolul.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Látványos videón mutatják meg, hol tart a Lánchíd felújítása
Helyére került az utolsó acéltábla is, az oroszlánokon pedig már javában dolgoznak a restaurátorok.

Link másolása

hirdetés

Látványos videón mutatja be a magyarepitok.hu a Lánchíd felújításának jelenlegi szakaszát.

Az A-Híd Zrt. újítja fel a főváros első hídját, amelyet eredetileg 1849-ben adtak át. A lap szerint a pálya alapját alkotó különleges ortoróp acéllemezekből immár közel 100 darabot beemeltek, az oroszlánokon pedig már javában dolgoznak a restaurátorok.

A tervek szerint a műszaki átadás-átvételi eljárás, a munkálatok befejezése 2023 őszére történhet meg.

Videó: A Lánchíd felújítása


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Elkészült a Magyar Zene Háza, megmutatjuk, hogy néz ki kívül-belül
A látványos intézmény 2022 január végén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit, lesz hangdóm, kreatív hangtér is.

Link másolása

hirdetés

Elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, amely 2022 január végén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ház egy ikonikus kortárs építészeti remekmű:

organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt.

A formabontó külső pedig egy komplex zenei beavató intézményt rejt, amely jövő év elején a zene számtalan élményét nyújthatja majd.

A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését. Ezen felül a világszerte 2021 legjobban várt új épületei között tartja számon a nemzetközi szakma.

hirdetés

Néhány érdekesség az épületről:

  • Az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna. Ezt a fajta légiességet a homlokzati üvegfalak adják, melyek mindegyikét egyedileg gyártották le, és amelyek egyes szakaszokon elérik a közel 12 méteres magasságot is.
  • A ház és természet harmonikus összeolvadását a többezer, stilizált növényi levelet mintázó díszítő elem is hangsúlyozza.
  • A ház másik ikonikus jellemzője az organikus, lebegő tetőszerkezete, melyet a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formált meg a tervező. A felületét közel 100 egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe, és ezzel különleges atmoszférát teremt.
  • A park szintje az előadóművészeté, ahol koncerttermeiben és a szabadtéri színpadán nyújt élőzenei programokat. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez és az oktatáshoz kínál tereket. Itt található a digitális archívum, amely elsősorban a magyar könnyűzene történetének számos dokumentumát tartalmazza, a multimédiás könyvtár és klub, valamint a zenepedagógiai termek.
  • Az energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik. Az épület hűtését távhűtés biztosítja, amelyet a közeli Műjégpálya energiakapacitása biztosít.

A kiállítási részek és élményelemek is már készülnek:

  • A kiállítást interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével lehet bejárni majd.
  • Az audiovizuális élményekhez egy úgynevezett kreatív hangtér is társul, ahol nem hagyományos hangszereket próbálhatnak ki, hanem például hanggolyópályát, ritmushajtányt és egy robotzenekart rejtő orgonát is, így azok is zenélhetnek, akiknek nincs hangszeres tapasztalatuk.
  • Különleges élményt nyújt majd az úgynevezett hangdóm, melyben felfedezhetjük a bennünket körülvevő hangzó világot. A látogatót egy kupola alakú tér öleli körül, melyre körben vetítővásznat feszítettek, ahol a látvány mellett több mint 30 hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok: a természet hangjaitól a komponált zenéig sokféle hangzó effektust hallunk.
  • Az első koncertekre január utolsó hétvégéjén mehettek.

VIDEÓ: A Magyar Zene Háza építéséről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: