BUDAPEST

Spontán piknik a Gellért-hegyen

Van-e annál szuperebb, mint amikor az embert munka után spontán piknikezésre csábítják?
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. május 10.


Link másolása

Tapasztalataimból kiindulva nézzük, mi is szükséges egy pörgős munkanap utáni kellemes piknikhez? Nem kell sok hozzá, csak hogy teljesüljön az alábbi hét feltétel:

(1)

egy lehetőleg mindenre elszánt partner

(2)

egy kis szabadidő, pár lopott óra

(3)

gyors előkészületek (bevásárlás korábban, étel előkészítése, szükséges eszközök összeszedése otthon, oké, ez lehet, hogy beletelik egy fél órába)

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik11

(4)

kényelmes ruha és lábbeli

(5)

elég lelkierő, hogyha nem a lakásunk, munkahelyünk közelében terül el a piknikezéshez ideálisnak tűnő zöld terület, akkor odáig elvonszoljuk a munkaórák alatt betompult testünket

(6)

affinitás a pléden való földön ücsörgéshez, elterüléshez és végül

(7)

az, hogy élvezzük, hogy végre a megszokottól eltérően fogyasztjuk el finom vacsoránkat azzal, azokkal, akik kedvesek nekünk

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik4

piknik8

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik15

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik18

Az előbbi hozzávalók ízlés szerint felcserélhetők, de nekünk tegnap a fentiek szerint vált be. Fél hétre értünk fel a Gellért-hegyre, letettük kicsiny motyónkat, kényelmesen elhelyezkedtünk, majd megkezdődött a lakoma. A kilátás pazar volt, bal kéz felől a Gellért-hegy csúcsa, előttünk a hol napfürdőző, hol árnyékba burkolózó pesti oldal, kezünkben pedig a finom vacsora. Nyugalmas másfél óra egy nem mindennap látogatott helyen, kikapcsolt, elrepített.

Ha ti is a Gellért-hegyet választanátok, akkor jó tudni, hogy ezen a Verejték utca-Szirtes út által határolt réten este (korábban is, de héttől egyre több résztvevővel) kutya sétáltatás folyik. Így, amennyiben ez zavarna benneteket, válasszatok más területet. Minket nem zavartak sem a kutyák, sem maga a kutyasétáltatás ténye, sőt, egy nagyon jól nevelt eb megfelelő távolságban ideiglenesen le is heveredett a fűbe mellénk.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik11

Processed with VSCOcam with f2 preset

A többiek közül pedig páran gazdájuk iránymutatása ellenére szimatirányt követve környékezték meg a plédszigetet. A gazdával érkező kutyákon kívül még egy külföldiekből álló háromtagú csapat tekert ide fel és tartott a miénknél is 'randomabbnak' tűnő pikniket, valamint két fiatal hempergett többek hangos rosszallása ellenére a fűben.

A környék mindent összevetve szerintem több mint ideális (nemcsak) a munka utáni levezető futásra, tekerésre, sétáltatásra, hanem piknikre is. A lényeg, hogy jön a jó idő, és tobzódjunk a szabadtéri élvezetekben Budapest (vagy ha máshol éldegélünk, akkor lakóhelyünk) kevésbé frekventált részein is (úgyis mondhatnám, nemcsak az Erzsébet tér bűvös sokszöge létezik).

Processed with VSCOcam with b1 preset

Processed with VSCOcam with b1 preset

piknik19

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett az ötlet, oszd meg barátaiddal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: