/budapest/spanyol-sonka-magyar-virtus/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Sonkaarcok Budapesten

Igazi spanyol sonkák mellett magyaros ízek is várnak benneteket a Belvárosban, Papas és Bereznay Tamás új bárkonyhájában.

Link másolása

hirdetés

A belvárosi tucatnyi, egymás mellett sorakozó pizzázók, fagyizók, csokizók, gofrizók, palacsintázók, tésztázók, levesezők táborában feltűnt valami nem egészen mindennapi vendéglátóegység: egy „sonkázó”. Bemutatkoznak a Sonkaarcok.

sonkaarcok1

Az Egyetem tér környékét eddig sem lehetett elhagyatottnak nevezni, de a várva várt nyári napsütés egyenesen jót tett neki. Zsongás, forróság, jövés-menés, az éttermek teraszain ebédelgető vendégek, akik gusztusos menüjüket fogyasztva szinte élő reklámként csalogatják a járókelőket… És persze azok az illatok, amelyektől minden önuralmunk ellenére beindul a pavlovi reflexünk.

Nézzünk be most egy nemrég nyílt, de máris nagy népszerűségnek örvendő Kecskeméti utcai hely konyhapultja mögé, ahol igazi spanyol sonkák várják az éhes vendégeket.

hirdetés

sonkaarcok2

sonkaarcok3

sonkaarcok4

A Sonkaarcok megálmodói mindannyian Spanyolország szerelmesei – ez részben a delikátmesterüknek, Sarlós ’Papas’ Péternek köszönhető, aki ott sajátította el mesterségét egy kiváló sonkamestertől. Magával hozta a spanyol konyha jellegzetességeit és azt a mediterrán hangulatot, amely a fadeszkákon felszolgált sonka- és sajttálakon vagy a pástétomokat ízlelgetve visszaköszön.

Önmeghatározásuk szerint egyébként a Sonkaarcok egy bárkonyha (ezt a fogalmat ők maguk alkották), ami egyszerre foglalja magában a Papas által irányított delikátkonyhát és a Bereznay Tamás séf nevével fémjelzett melegkonyhát – a hidegkonyhás ajánlat mellett ugyanis napi menüvel készülnek. Ugyanakkor a meghatározásnak nemcsak a „konyha”, de a „bár”-része is fontos, hiszen a koktélok, különféle spanyol és magyar borok, limonádék kifejezetten jól csúsznak egy bőséges sonkatál vagy egy kiadós, háromfogásos menü után.

sonkaarcok10

sonkaarcok11

A Sonkaarcok nagy húzóereje részben abban áll, hogy az itt kínált különleges spanyol sonkák valóban kuriózumnak számítanak, nem minden utcasarkon árulnak például Serranót, Ibericót vagy Bellotát. Ezeket egyenesen Spanyolországból szállítják be, a minőségük pedig garantálja, hogy hónapokon keresztül ugyanazon a magas színvonalon tálalhassák fel a vendégeknek, a felszolgálásra, a hajszálvékony szeletelésre külön odafigyelve.

Azoktól a vendégektől, akik korábban nem kóstoltak még spanyol sonkát, sok pozitív visszajelzés érkezett az ízvilághoz kapcsolódóan. Külön kiemelték például, hogy mennyire jól harmonizál az ízük a sajtokkal és a friss bagettekkel, így ritkábban keresik a többi sonkafélét.

Habár a spanyol sonkák kevésbé karakteresek, mint magyar társaik, ízük mégis elég egyértelmű ahhoz, hogy más hozzávalókkal – a maguk egyszerűségében fogyasztva – együtt valóságos ízorgiát idézzen elő.

sonkaarcok8

sonkaarcok9

Bár eleinte nem lehetett megsaccolni, vajon a delikátkonyha vagy a könnyű, házias, magyaros menüsor hoz-e több vendéget, de az eddigi tapasztalatok alapján mindkettőre van igény – akár egyszerre is. Mindenesetre a Sonkaarcok örülnek, hogy a magyar vendégközönség is nyitott az olyan kulináris különlegességekre, mint amilyeneket ők kínálnak, mindezt úgy, hogy a hagyományos magyaros vonalat is szem előtt tartják.

A tojásos nokedli, a borjúpaprikás, a disznó oldalas ugyanúgy megfér az étlapon, mint egy Serrano sonkatál vagy egy gourmet sajtválogatás a legfinomabb francia, svájci és katalán sajtokkal.

sonkaarcok6

sonkaarcok7

Ha te is kipróbálnád, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk