BUDAPEST

Senkivel nem kell érintkezned Budapest egyik legújabb szálláshelyén, hogy elfoglald a szobádat

A német a&o lánc első magyar szállodája a hotel és a hostel koncepcióját ötvözi a bulinegyedtől néhány percre, a Csengery és a Dob utca sarkán.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. június 28.


Link másolása

A koronavírus az egész turisztikai szektort a szakadék szélére juttatta, de ezen belül is a budapesti szálláshelyek érezték meg legjobban a visszaesést, hiszen a főváros mindig is a külföldi turistákra épített igazán.

Az idei szezon kilátásaival néhány hete részletesebben is foglalkoztunk, akkori körképünkből az derült ki, hogy ez a nyár a legtöbbeknek még a túlélésről szól. A külföldiek tömeges visszatérésével jövő tavasz előtt nem számolnak, így a fő feladatuknak azt tartják, hogy vonzó alternatívát kínáljanak a hazai közönségnek.

A belföldi turizmus ugyan a járvány alatt is erős maradt, de javarészt vidékre – azon belül is a Balatonhoz – koncentrálódott, a fővárost sokkal kevesebb magyar turista választotta.

Ennek az aránynak a javítása volt a német székhelyű a&o hostellánc fő célja, akik jelenleg 9 európai ország 24 városában 39 szálláshellyel rendelkeznek. Magyarországon tavaly ősszel, a határzár bejelentésével szinte egy időben nyitották meg első szállodájukat, de a forgalom igazi beindulására a korlátozások miatt a közelmúltig nem volt esély.

A 114 szobás szálláshelyet a Magyar Kártyagyár egykori épületében alakították ki. Az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat 1869-ben alakult meg az, fénykorában 120 ezer kártyát állítottak elő évi 300 munkanap alatt. A cég 1880-90 között nagy nyereséggel működött, külföldre is exportáltak, 1896-ban azonban adósság felhalmozása miatt csődbe mentek, ezért a bécsi Ferdinand Piatnik und Söhne Játékkártyagyár tulajdonába került a vállalkozás.

A Csengery és a Dob utca sarkán álló háromemeletes szecessziós épület ezután sokáig lakóházként funkcionált, később egy másik tulajdonos már üzemeltetett szálláshelyet benne. Az a&o 2019-ben vásárolta meg, egy év alatt teljesen felújították.

A ház régi külalakjának megőrzése fontos szempont volt a fejlesztő számára, de a megújulása során egy plusz emelettel is bővült az épület. A kártyagyár 1910-es időszakát az ALL CAPS művésztársulat tagjai, Martón Avery, Bakos Zsuzsi és Fork Imre elevenítették meg a hostel falain.

A tervezők összegyűjtötték a ház megannyi történetét, a lépcsőház így egy valóságos időutazásra hívja a turistákat: a játékkártyák régi elemei körvonalazódnak a lépcsőfordulókban, és minden emeleten különféle tematikában jelennek meg. A szálló egyik legautentikusabb része a körgangos belső udvar, amely leginkább jellemzi a régi Budapestet, azonban az üvegajtós liftek révén a modernitás is megjelenik.

A fő cél az volt, hogy csoportoknak, pároknak, családoknak és diákoknak biztosítsanak jó ár-érték arányú, kényelmes, olyan minőséget nyújtó szálláshelyet, amellyel a lánc bármelyik másik egységében is találkozhatnak.

A hibrid koncepció lényege, hogy a kétágyas hotelszobák mellett 4, 6 és 8 ágyas családi, illetve dorm szobákat alakítottak ki. Utóbbiaknál nemcsak az egész szobát, de egy-egy ágyat is ki lehet venni, így az egyedül utazók is spórolhatnak, ha nem probléma számukra, hogy adott esetben idegenekkel alszanak egy légtérben.

Bár van 24 órán át nyitva tartó recepció, a bejelentkezést meg lehet oldani érintésmentes self check-in gépek segítségével is. Ezekbe csak a foglalási kódot kell beírni, és egy telefonra letölthető app segítségével már nyithatjuk is a szobát. Ez főleg azoknak lehet jó megoldás, akik a járványhelyzet miatt minimálisra szeretnék csökkenteni a kontaktjaikat.

Az előtérben csocsóasztal, társasjátékok és gyereksarok is található, ami a családok életét könnyítheti meg, a szintén itt kialakított közösségi irodának pedig azok örülhetnek, akik munkavégzés céljából érkeztek, akár csak néhány órára bemenekülve a kinti hőségből.

Közvetlenül a szálloda mellett pedig egy kiállítóteret is berendeztek, ahol hónapra napra mindig más szerzők műalkotásai kerülnek ki a falakra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk