hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Rengeteg szuper ingyenes programmal vár a Budapest100

Idén a Rakpartot ismerheted meg közelebbről. Soroljuk a programváltozásokat is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 22.

hirdetés

A Budapest100 egy civil esemény, amely 2011-ben indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Idén a fő programjai az április 22-23-i hétvégén vannak, és a Rakpartot helyezik középpontba.

A Budapest100 hétvégéje alatt minden szabadon és ingyen látogatható.

A budai és a pesti oldalon az Árpád hídtól a Rákóczi hídig intézmények, lakóházak, iskolák, templomok lesznek nyitva: a látogatók megismerhetik az épületek történetét, az egykori és a mostani lakók életét, a folyóhoz és a hidakhoz fűződő legendákat.

A Rakpart idén lehetőséget nyújt a régi paloták mellett a kortárs épületek megismerésére is.

Mivel a rendezvény fontos célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a generációkat, külön sétákra is hívnak mindenkit. A régészettől a rossz lányokig, a hídmestertől a horgászokig, az emlékhelyektől a fényjátékig számtalan élményt kínálnak a szervezők.

hirdetés

Hogy csak egy-két példát mondjunk:

1. A Kossuth téren lévő Fortepan kiállításra elviheted megunt könyveidet és elcserélheted őket újakra (szombat-vasárnap 11-től este 6-ig).

2. A Duna-parton visszautazhatsz a századfordulóig az egyetlen, eredeti formájában fennmaradt termes személygőzösön található Kossuth Múzeumhajó interaktív kiállításával (szombat-vasárnap 9-től délután 3-ig).

3. A Belgrád rakparton láthatsz bemutatót Budapest hídjainak történetéről, az egykori és a mai Erzsébet híd építéséről (szombat-vasárnap 10-től 4-ig).

4. Szintén a Belgrád rakparton részt vehetsz a Szemfüles nyomozók című házfelfedező kvízben is, és kényeztetheted magad az itteni retro büfé szörpjével vagy zsíros kenyerével (szombat-vasárnap déltől 4-ig).

5. A Szabadság hídnál egy közös installációban te is nyomot hagyhatsz a hídhoz kötődő emlékeidről a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum múzeumpedagógiai műhelyének köszönhetően. A program címe: "Téged mi köt a Szabadság hídhoz?" (vasárnap 10-től délután 2-ig)

@ludwig.emmaa által megosztott bejegyzés,

A programokat részletesen bemutató programfüzetet megnézheted a Budapest100 honlapján.

A nyomtatott programfüzet április 10-től megtalálható a város több pontján, köztük a KÉK – Kortárs Építészeti Központ irodájában a Bartók Béla út 32-ben, a Tourinform Sütő utca 5. szám alatti irodájában, az OSA épületében az Arany János utca 32.-ben, valamint a FUGA-ban, a Petőfi Sándor utca 5.-ben.

A honlapon közzétették azt is, mely programok változtak a füzetben írtakhoz képest. Eszerint:

- a Fővám tér 5-Váci utca 85. programjaként meghirdetett Elvi kérdés koncert elmarad

- új programok a Harcsa utca 1-ben: Gálfy Bódi Tamás kiállítása

- új programok az Árpád fejedelem útja 30-ban: a háztörténeti kiállítás mellett igény szerint vezetett bejárások is, Társasozz velünk! — közös társasjáték, Dedics Orsolya fotókiállítása

- a Frankel Leó utca 49 lakóházban koncert fellépő változás: Upor András helyett Zanzinger koncert lesz vasárnap 16:00-kor. Új programok: félórás, vezetett háztörténeti séták Hrotkó Larisszával szombaton 15:30-tól és vasárnap 14:30-tól

- új programok a Kavics utca 2/a-ban: fél órás felolvasás Jobbágy Károly verseiből, az ELTEátrum társulat előadásában szombat és vasárnap 11:00 és 15:00 órától

- áthelyezett programok a Bem rakpart 6–7-ben:

1. Ház-papír-olló – készíts saját 3D-s képeslapot!

2. Játszósarok játékmesterekkel – társasjátékok Budapestről a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből

3. Az én házam, az én váram – házrajz-elemzés

- áthelyezett program a Batthyányi tér 3-ban: TilimpaLimpa varázslatos világa. Molnár Veronika Sára grafikai kiállítása

- új program a Bem József utca 20-ban: A gyenesdiási kályhagyűjtemény kiállításmegnyitója szombaton 14:30-tól

Visszalépő, a Budapest100 alkalmával nem látogatható házak:

Harcsa utca 2. (elmaradó programok: háztörténeti séta és kiállítás, kincskeresés)

Bem rakpart 42. (elmaradó programok: kiállítások, Ábrahám Consort koncert, tea és beszélgetés a lakókkal)

További változások:

A Balassi Bálint utca 9–11-ben a “mentett” program mégiscsak elmarad, így nem lesz irodalmi est az Apokrif magazin szerzőivel.

A Fauszodák a Dunán kiállítás helyett a FORDULAT – Pixel Kör Alkotóhét 2017 munkái lesznek megtekinthetőek a MAHART jegyiroda alsó szintjénhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk