hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Rendezett, pofás kis randihely lett a lepattant budai parkból

Felújították az Európa Ligetet a Vár alatt. Nekünk nagyon tetszik!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 16.

hirdetés

Ha rendezett, tiszta és romantikus kis téli randihelyet keresel Budapesten, van egy jó hírünk: új helyet vehetsz fel a listádra. Novemberben ugyanis átadták az újratervezett, megújított Európa Ligetet a Vár alatt.

Az Európa Liget az a kis park, amit az első kerületben a Bécsi kaputól balra találsz a várfal és a Hunfalvy utca között.

A 2000-es évekre lepusztult, elhanyagolt és a látogatók által teleszemetelt terület most megnyugtató látványt nyújt. Harmonikus, tiszta, rendezett lett. Csak remélni tudjuk, hogy minél tovább ilyen marad, és mindenki, aki erre sétál, vigyázni fog rá.europapark1europapark2europapark4

Az Európa Liget története

A Hunfalvy utca fölött húzódó területet az 1970-es években parkosították, azelőtt üres telek volt, amelyen egy 1959-es fotó tanúsága alapján még íjászatot is rendeztek.16392

A ligetet 1972. szeptember 4-én nyitották meg a főváros centenáriuma alkalmából 29 európai főváros részvételével rendezett kongresszus emlékére.

hirdetés

A fővárosok vezetői saját kezűleg ültettek el a parkban egy-egy olyan fát, amely jellemző saját országukra, és amelyik Magyarország éghajlatát is bírja. A fák előtt mészkőlapra vésték az adományozó város nevét.

1982-ben a ligetben állították fel Kodály Zoltán szobrát (Varga Imre alkotását), ám a szobor állapota a 2000-es évekre leromlott. 2003-ban ideiglenesen áthelyezték a Püspökkertbe. 2016-ban került vissza az Európa Ligetbe, korábbi helyére.

Az Európa Ligetet nem először tették rendbe. 2011-ben a park szélén a virágágyat újratervezték és megnövelték a területét. A fákat meggallyazták, leápolták. Az 1972-ben ültetett fák közül 6 darab sajnos azóta elpusztult, azok helyére 6 éve újakat ültettek. Így lett fája a ligetben Madridnak, Andorra la Vellának, Brüsszelnek, Luxemburgnak, Párizsnak és Stockholmnak.

Az elöregedett cserjefelületet is kitisztították, újakkal frissítették fel. 1170 négyzetméteren automata öntözőhálózatot telepítettek, és újrafüvesítették a területet. A park akkor kapott néhány új padot és széket is.europapark5europapark6

A mostani munka azonban nagyobb szabású és látványosabb lett. Felújították a sétautakat, új kandelábereket és padokat raktak ki az Európa Ligetbe. A fák alatt a városok nevét jelző táblákat is kicserélték.

A régebbi betonozott sportpálya helyén gumiborítású sportpályát alakítottak ki focikapukkal és kosárpalánkokkal. Megfelelő világítást telepítettek, hogy az esti órákban lehessen használni. A bekerített pályát egyébként elektromos beléptetőrendszerrel látták el - csak előzetes regisztráció és időpont-foglalás után használhatod. Az önkormányzat így akarja megakadályozni a rongálást.

A focipálya mellett kis fitneszparkot is találsz.europapark3europapark11europapark8europapark12

Kodály Zoltán szobrát is muszáj volt felújítani, mivel régebben megrongálták. Mint azt a Szoborlapon írják, a szobrot összefújkálták, a kezéből ellopták a csokrot, a környezete is gazos volt. Amikor 2003-ban a Püspökkertbe költöztették, másik talapzatot kapott, hogy mellé lehessen ülni - erről a Szoborlapon találtok képeket.

Amikor tavaly decemberben Kodály Zoltán szobra visszakerült eredeti helyére, ünnepi műsorral avatták újra. A szobor környezete is megújult, mészkő-borítást kapott és díszvilágítást helyeztek el.

Most tökéletes és könnyen beazonosítható találkahely. Télen is. És a kilátás miatt szelfizésre és fotózásra is kiválóan alkalmas, próbáld ki, teszteld.europapark7europapark10

És ha a randin továbbsétálsz a pároddal, akkor menjetek a Hunfalvy utca felé, és a romantikus lépcsőkön sétáljatok le.europapark13europapark14


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk