BUDAPEST

Rendezett, pofás kis randihely lett a lepattant budai parkból

Felújították az Európa Ligetet a Vár alatt. Nekünk nagyon tetszik!

Link másolása

Ha rendezett, tiszta és romantikus kis téli randihelyet keresel Budapesten, van egy jó hírünk: új helyet vehetsz fel a listádra. Novemberben ugyanis átadták az újratervezett, megújított Európa Ligetet a Vár alatt.

Az Európa Liget az a kis park, amit az első kerületben a Bécsi kaputól balra találsz a várfal és a Hunfalvy utca között.

A 2000-es évekre lepusztult, elhanyagolt és a látogatók által teleszemetelt terület most megnyugtató látványt nyújt. Harmonikus, tiszta, rendezett lett. Csak remélni tudjuk, hogy minél tovább ilyen marad, és mindenki, aki erre sétál, vigyázni fog rá.europapark1europapark2europapark4

Az Európa Liget története

A Hunfalvy utca fölött húzódó területet az 1970-es években parkosították, azelőtt üres telek volt, amelyen egy 1959-es fotó tanúsága alapján még íjászatot is rendeztek.16392

A ligetet 1972. szeptember 4-én nyitották meg a főváros centenáriuma alkalmából 29 európai főváros részvételével rendezett kongresszus emlékére.

A fővárosok vezetői saját kezűleg ültettek el a parkban egy-egy olyan fát, amely jellemző saját országukra, és amelyik Magyarország éghajlatát is bírja. A fák előtt mészkőlapra vésték az adományozó város nevét.

1982-ben a ligetben állították fel Kodály Zoltán szobrát (Varga Imre alkotását), ám a szobor állapota a 2000-es évekre leromlott. 2003-ban ideiglenesen áthelyezték a Püspökkertbe. 2016-ban került vissza az Európa Ligetbe, korábbi helyére.

Az Európa Ligetet nem először tették rendbe. 2011-ben a park szélén a virágágyat újratervezték és megnövelték a területét. A fákat meggallyazták, leápolták. Az 1972-ben ültetett fák közül 6 darab sajnos azóta elpusztult, azok helyére 6 éve újakat ültettek. Így lett fája a ligetben Madridnak, Andorra la Vellának, Brüsszelnek, Luxemburgnak, Párizsnak és Stockholmnak.

Az elöregedett cserjefelületet is kitisztították, újakkal frissítették fel. 1170 négyzetméteren automata öntözőhálózatot telepítettek, és újrafüvesítették a területet. A park akkor kapott néhány új padot és széket is.europapark5europapark6

A mostani munka azonban nagyobb szabású és látványosabb lett. Felújították a sétautakat, új kandelábereket és padokat raktak ki az Európa Ligetbe. A fák alatt a városok nevét jelző táblákat is kicserélték.

A régebbi betonozott sportpálya helyén gumiborítású sportpályát alakítottak ki focikapukkal és kosárpalánkokkal. Megfelelő világítást telepítettek, hogy az esti órákban lehessen használni. A bekerített pályát egyébként elektromos beléptetőrendszerrel látták el - csak előzetes regisztráció és időpont-foglalás után használhatod. Az önkormányzat így akarja megakadályozni a rongálást.

A focipálya mellett kis fitneszparkot is találsz.europapark3europapark11europapark8europapark12

Kodály Zoltán szobrát is muszáj volt felújítani, mivel régebben megrongálták. Mint azt a Szoborlapon írják, a szobrot összefújkálták, a kezéből ellopták a csokrot, a környezete is gazos volt. Amikor 2003-ban a Püspökkertbe költöztették, másik talapzatot kapott, hogy mellé lehessen ülni - erről a Szoborlapon találtok képeket.

Amikor tavaly decemberben Kodály Zoltán szobra visszakerült eredeti helyére, ünnepi műsorral avatták újra. A szobor környezete is megújult, mészkő-borítást kapott és díszvilágítást helyeztek el.

Most tökéletes és könnyen beazonosítható találkahely. Télen is. És a kilátás miatt szelfizésre és fotózásra is kiválóan alkalmas, próbáld ki, teszteld.europapark7europapark10

És ha a randin továbbsétálsz a pároddal, akkor menjetek a Hunfalvy utca felé, és a romantikus lépcsőkön sétáljatok le.europapark13europapark14

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: