BUDAPEST

Pirog-Da Bistro: orosz és balkáni ételcsodák a belváros peremén

Beülős éttermet nyitott az egyik legjobb budapesti street food büfé. Pirog és balkán burger minden mennyiségben az Örsnél!

Link másolása

Aránylag kevés olyan hely létezik Budapesten, amiért még a tősgyökeres belvárosiaknak is érdemes elzarándokolniuk a külső kerületekbe. Az újpalotai Pirog-Da a ritka kivételek egyike. Az Erdőkerülő utcai Lidl parkolójában álló kis bódé már akkor is hihetetlenül felkapott volt, amikor tavaly év elején meglátogattuk. Nem csoda, hiszen mi is csak szuperlatívuszokban tudtunk róla beszélni.

Azóta még tovább nőtt a népszerűségük: az utóbbi időben már arra is gyakran volt példa, hogy több mint fél órát kellett várni a rendelésekre, pedig gyakorlatilag szünet nélkül, futószalagon teljesítették őket. Eljött hát az ideje, hogy terjeszkedésbe kezdjenek.

IMG_2468m2

Balkán burger

IMG_2598m2

Hosszú ideig keresték a megfelelő üzlethelyiséget, mivel nem volt kérdés, hogy újabb bódé helyett ezúttal rendes éttermet szeretnének nyitni. Végül ha nem is a belvárosban, de az addigihoz képest jóval központibb helyen, az Örs vezér tere tőszomszédságában akadtak rá.

Bár cím alapján kissé nehéz odatalálni (a GPS máshová navigál, ha beírjátok), valójában nem bonyolult a dolog. Az Örsről gyalog sem több 10 percnél - tovább a Kerepesi úton -, illetve mehettek a 45-ös vagy 67-es busszal a Gépmadár parkig. Itt leszállva induljatok el befelé a templom jobb oldalán, és már ott is vagytok. Az üzlet homlokzatát figyelemfelkeltő narancssárgára festették, lehetetlen eltéveszteni.

IMG_2425m2

IMG_2414m2

Ottjártunnkor csak alig egy napja voltak nyitva, ennek megfelelően a belső tér még javában alakult. Éppen látogatásunk idején hoztak nagy cserepes növényeket, amelyek nagyon sokat dobtak az összképen. A pult feletti ártábla se végleges egyelőre, ahogy a falak is csupaszak: ide a tervek szerint eredeti orosz kerámiák kerülnek majd.

Az alapterületre nem lehet panasz, legalább kéttucatnyian kényelmesen elférnek odabent. Teljes kihasználtság esetén pedig akár ennek a duplája is lehet a befogadóképesség. A rendes asztalok mellett hatszemélyes boxok is vannak az étteremben; bár ezek nekünk kissé szűknek tűntek, elvileg hamarosan orvosolni fogják a problémát.

A beülős jelleg ellenére az eredeti street food külsőségeket itt is igyekeztek megtartani. A konyhát nem dugták el hátra, minden a vendégek szeme láttára történik. További előnye a tágas helynek, hogy immár mindent frissen készíthetnek el. Mélyhűtőjük egyáltalán nincs is, még a krumplit is helyben pucolják meg és sütik ki az eddigi mirelit helyett.

IMG_2419m2

IMG_2474m2

Razsnyici és sopszka saláta

Ami a kínálatot illeti: a Pirog-Da Bistro is megtartotta az eredeti hely gasztronómiai kettősségét, alapvetően orosz és balkáni fogások szerepelnek az étlapon. A egyik fő specialitás természetesen a pirog, amelyből 11 féle sós és ötféle édes verziót kínálnak. A másik pedig a balkán burger, ami egy hatalmas lepényben érkező pljeskavicát (többféle húsból álló húspogácsa) takar, változatos feltétekkel. Ebből tucatnyi fajtát rendelhettek, a tejfölöstől a sajtoson át a baconos-tojásosig.

A nagyobb területű konyhának köszönhetően itt olyan ételeket is el tudnak készíteni, amit Újpalotán a helyszűke miatt nem. Van például egy csodálatosan gazdag leves, a szoljanka, illetve olyan grillezett specialitások is, mint a razsnyici (karakteres fűszerezésű karaj), vagy egy minden földi jóval megpakolt bőségtál. Mi mindegyiket kipróbáltuk, és csak annyit mondunk: ha igazán finomat akartok enni, kövessétek a példánkat. Nagy részét el kellett csomagoltatnunk, akkora adagok voltak.

IMG_2489m2

Húsos pirog

IMG_2502m2

Demeter Ferenc

Mellesleg a balkán burgerekbe rakott pljeskavica, csakúgy mint a húsos pirog tölteléke, titkos recepten alapul. Ezt egyedül a tulajdonos, Demeter Ferenc ismeri, aki minden reggelt a hozzávalók bekeverésével indít - immár két helyen. Csak ezt követően adja át a stafétát az alkalmazottaknak. Megízlelve tényleg nyilvánvaló, hogy még csak hasonlót sem kóstoltunk sehol máshol.

Ahhoz képest, milyen minőséget kapunk értük, az árak is teljesen rendben vannak. A sós pirogok egységesen 420 forintba kerülnek, az édesek pedig 270-290 forintba. A balkán burgereket 750-1080 közötti összegért kínálják, a grillezett egytálételeket 1200-1900-ért, a leves pedig 650 forint. Egy burgerrel és egy piroggal, vagy két sós és egy édes piroggal tapasztalatunk szerint éhgyomorra is teljesen jól lehet lakni.

IMG_2565m2

Szoljanka leves

IMG_2532m2

Pirog-Da bőségtál

A Pirog-Da Bistro megnyitása az egyik legjobb dolog, ami idén a budapesti gasztrofronton történt. Meg se tudjuk számolni, hányszor ettünk volna szívesen náluk, amióta ismerjük őket, de csak nagyritkán fért bele az időnkbe a másfél-két órás újpalotai kitérő a belvárosból. Így viszont, hogy közelebb kerültek, egész biztosan sokkal gyakoribb vendégeik leszünk. És remélhetőleg nem csak mi.

Infók

Cím: 1106 Budapest, Gépmadár utca 2-8.

Nyitva tartás: hétfő-szombat 11:00-21:00-ig

Telefonos rendelésfelvétel (hogy mire odaértek, már minden készen legyen): 06 1 287 7475

Az újjal párhuzamosan az eredeti, újpalotai Pirog-Da is tovább üzemel. Erről részletesebben lásd korábbi cikkünket.

Ha ellátogatnál, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: