BUDAPEST

Miért Szatyor vagy Fogasház?

A zenekarok legjobban utált kérdése, a „honnan a név?”. A pubok esetében talán nem is kérdezik annyian, holott egészen meglepő, szokatlan helyekre járunk Budapesten szórakozni: kávézhatunk a Szatyor Bárban, táncolhatunk a Dobozban és sörözhetünk a Napköziben. De vajon honnan kapták a bárok ezeket a neveket?

Link másolása

A Szatyor Bárt nem más, mint Karinthy Frigyes keresztelte meg. Az író a múlt század fordulóján rendszeres vendége volt a Hadik kávéháznak, hát még a pincében lévő bárrésznek. Akkoriban a bárpult fölött volt egy garabó kosár, amit Karinthy egyszerűen csak „leszatyrozott”. Több írásában is szatyorként hivatkozott a legendás bárra, így maradt rajta ez a név.

A Púder Bár a Szatyor pesti testvére, eredetileg ahhoz hasonló hangzású nevet kerestek az alapító atyák. Hosszas találgatás közben felvetődött a Pesti Szatyor ötlete is, de nem szerették volna koppintani az idősebb testvért, így végül mindentől függetlenül lett Púdernek keresztelve.

A Fogasház névadása is a régmúltból eredeztethető, ugyanis az ötvenes években kint felejtett egykori fogtechnikus laborról kapta a hely a nevét. A korabeli cégér hivatott az öreg lakóházi hangulatot megőrizni. Ugyanígy, szinte magát adta az ötlet, hogy azt a klubot, aminek a közepén egy hatalmas doboz van, Dobozként jegyezzék be, míg a Pinyó Klub a pince szó becézéséből született.

Egy baráti italozás alatt került sor a Napközi névválasztására. A társaság úgy gondolta, hogy mivel sok egyetemista él a közelben, kisdiákként pedig mindenki szívesen járt napközibe, majd a kakaó helyett sörrel is szolgáló Napközibe is szívesen mennek a diákok.


Szintén az alkohol ihlette meg a Tarajos Gőte tulajdonosát is, aki ifjú punk korában, ha a barátaival a pohár fenekére készültek nézni gyakran mondták azt, hogy „le akarnak menni tarajos gőtébe”. Végül, hogy ez ne csak képletesen, hanem a fizikai valóságban is megtörténhessen a keresztségben a Tarajos Gőte nevet adták a pincehelyiségnek.

A Pirítós ötlete Csehországból jött, a hely ugyanis cseh és szlovák kézműves söröket kínál, amikhez különböző falatkákat lehet fogyasztani, ezeket pedig mind pirítóssal szolgálják fel, így lett a söröző neve is Pirítós.

A Roham kezdetben nem is egy bár, hanem egy magazin neve volt, ami irodalommal és művészetekkel foglalkozik, majd lett egy Roham bár és kávézó is, ahol a művészeti lapban foglaltak három dimenzióban is jelen lehetnek: a helyiségben van galéria és gyakran rendeznek itt irodalmi és zenés eseteket, valamint a folyóirat is itt készül a mai napig.

Az Instantot is megkerestük kérdésünkkel, ám ők rejtélyesen csak annyit mondtak, hogy „szeretnénk tudatos hallgatásba burkolózni.”

Ha tetszett a nevek eredete, nyomj egy lájkot! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: