BUDAPEST

Összefogtak az emberek a budai NEMO étteremért

Nagy sikere van a téglajegynek, amellyel a heves esőzés alatt beázott éttermet lehet támogatni.

Link másolása

Egy hete néhány óra alatt több mint egyhavi eső esett Budapesten. A keletkező özönvíz rengeteg pincét és pincehelyiséget elöntött, köztük volt a NEMO Fish & Chips étterem is Budán, a Lövőház utcában. A fővárosi halevők egyik kedvenc zarándokhelyét gyakorlatilag megsemmisítette a vízözön. Az étterem vezetői akkor a Facebookon kértek segítséget régi és leendő vendégeiktől, illetve ennek keretében egy 5000 forint értékű téglajegyet is kibocsátottak. Ennek az lényege, hogy aki megveszi, ennyivel segíti az étterem helyreállítását, majd, az újonnan megnyíló NEMO-ban a téglajegyet teljes egészében lefogyaszthatja.

De vajon mennyire működik az összefogás? Erről, és hogy honnan jött a téglajegy ötlete, Hole Viktort, a NEMO üzletvezetőjét kérdeztük, aki akkor is éppen a kármentéssel és a helyreállítással volt elfoglalva, amikor beszéltünk vele.

Térdig a csatornalében jött az ötlet

"Az étteremben álltam éppen, térdig az olajos, sáros csatornalében, és elgondolkodtam, hogy mikor jutunk még el odáig, mire a biztosító fizet. A szivattyúzásnak, takarításnak, fertőtlenítésnek stb. addig is folynia kell, de honnan lesz erre pénz? Ekkor jutott eszembe, jó lenne egy lehetőség, amit már a legelső, segíteni akaró adakozóknak felkínálhatunk. Ugyanakkor nem szerettem volna sima adományokat kérni, mégiscsak egy profitorientált vállalkozásról van szó. Így jött az ötlet, hogy bocsássunk ki téglajegyet, aminek a megvásárlásával rögtön és hatékonyan segíthet bárki - viszont, ha megnyílik az étterem, az egészet lefogyaszthatják."

1

Fotók: Facebook

2

3

Hatalmas siker a téglajegy

"Nagyon jól sült el a dolog, pozitívak a visszajelzések, rengeteg téglajegyet vettek már, és veszik a mai napig. Ez óriási segítség, mert még csak az első szemlén vagyunk túl a biztosító embereivel, tehát ki tudja, mikor látunk tőlük pénzt.

Egyébként a téglajegyeken túl is sok segítséget kapunk. Az egyik beszállító például megígérte, hogy nyitás után a fűszerkészletet ingyen tölti majd fel a legelső alkalommal. Volt, akitől egy teherautót kaptunk kölcsön a javítandó berendezések, kipakolt holmik szállítására, volt, aki magasnyomású mosót hozott. Az egyik ide beosztott közterület felügyelő pedig a »saját szakállára«, magánemberként vett téglajegyet."

Nyitás 4-6 héten belül

"A nyitás sajnos még kicsit odébb van, hogy pontosan mikor lesz, az attól függ, mikorra tudják legyártani nekünk azokat a berendezéseket, amiket teljes mértékben el kellett bontani. Ilyen például a konyhai előkészítő pult vagy az italpult. A konyhatechnológiai berendezések is szinte teljes egészében víz alá kerültek, egyelőre kérdés, mit és mikorra lehet belőlük megjavítani. De szerintem 4, legkésőbb 6 héten belül kinyitunk."

ka

kint

szemet

Továbbra is együtt a csapat

"A NEMO-t működtető csapat nagyon jó, úgyhogy őket semmiképpen nem szeretnénk szélnek ereszteni. Az a jó, hogy ők is maximálisan odateszik magukat, és mindenben benne vannak, bármilyen munka is adódik a helyreállítás kapcsán. Illetve van, akivel házhoz szállítást erősítettük meg a Török utcában. Így ott most professzionálisabb és gyorsabb munka folyik, mint eddig bármikor, amire szükség is van, mert reméljük, hogy a felhívásunk kapcsán a házhoz szállítás még jobban fel fog pörögni."

A NEMO felhívása a Facebookon

"Kedves Barátaink!

Sajnos a károk sokkal nagyobbak, mint éjjel gondoltuk, ezekből sokat, de nem mindent mutatnak meg az alábbi képek. Megható az a hihetetlen együttérzés és segítőkészség amiről tanúskodtok! Sajnos szinte minden teljesen tönkrement, elázott, megromlott, összetört... Mivel a helység bérlemény, az eszközök részletei még ki sem voltak fizetve, a biztosító vagy fizet, vagy nem és ki tudja mikor, az újranyitáshoz és 20 kollégánk munkájának biztosításához gyors segítségre van szükségünk !

Arra gondoltunk, hogy nem adományt kérünk, hanem egy 5.000.- forint címletű NEMO "Téglajegyet" bocsájtunk ki, amiket most egy utalással meg tudtok vásárolni, ezáltal Tiszteletbeli NEMO támogatókká váltok, és ami a legjobb, nyitás után 100%-ban lefogyaszthattok, a segítségetekkel megújult NEMO-ban (természetesen több is vásárolható egyszerre)!

Szóval annak, aki segíteni akar, nincs mit tennie, mint 5.000 forintot elutalni a Solexim Mo. Kft. 10918001-00000051-44480000 számú számlájára és egy emailt írni erről Hole Sandynak, a sandyhole@hotmail.com-ra, aki visszaküldi nektek a névre szóló utalványt!"

vajhal

Egy fogás a régi étlapról: Vajhal paprikás

Ha házhoz rendeltek tőlük, azzal is segíthettek:

"Kérünk Titeket, hogy bár Török utcai házhoz szállítási konyhánk is kapott némi vizet, ők már nyitva vannak, ÉS HA HÁZHOZ RENDELTEK AZZAL IS TÁMOGATJÁTOK ÚJRANYITÁSI KÜZDELMÜNKET!

Támogatásotokat előre is nagyon köszönve:

NEMO és csapata!"

A Török utcai NEMO-tól minden nap 10:30 és 22:30 között rendelhettek a (70) 3907906-os telefonszámon.

Ha fontosnak találtad a felhívást, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: