BUDAPEST

Öntöttvas-csodák a belvárosban

Mívesen kimunkált kapukat, erkélyeket és rejtélyes, szédítő csigalépcsőket fedeztünk fel a Design Héten.

Link másolása

A kacskaringós, művészi formába öntött, múlt századot idéző korlátok és kapurácsok mellett egyszerűen nem lehet elmenni anélkül, hogy meg ne csodálnánk. Az is igaz azonban, hogy a hétköznapi rohanás közepette talán nem az a legfőbb gondolatunk, hogy romos bérházak erkélyei alatt bámészkodjunk – a budapesti Design Hét azonban alkalmat adott a részletek aprólékos megfigyelésére is. Öntöttvas-túrán jártunk.

A Váci utca 62-64. a korzó egyik legimpozánsabb épülete a maga komorságával és kőből faragott homlokdíszeivel. Az új Városháza épülete Pest-Buda egyesítésének környékén, 1870 és 1875 között épült fel Steindl Imre tervei alapján. Az első ülést 1875. március 1-jén tartották. Steindl egyébként kétféle tervezetet készített, de a neogótikus elképzelés helyett végül a neoreneszánsz győzött, így az épület a firenzei quattrocentót idézi.steindl_MG_9879kicsisteindl_MG_9892pskicsi

A beltér – a hatalmas csarnok és egyben lépcsőház – ugyanakkor a historizmus jegyeit hordozza az antik és klasszikus hagyományokat követve. Az öntöttvas elemek, így például a belső térben álló korinthoszi oszlopok Oetl Antal méltatlanul elfeledett öntödéjéből kerültek ki. Az Oetl-műhely öntötte például a Keleti pályaudvar vasszerkezeteit, de a pesti rakpart sok kandelábere és korlátja is innen származnak.steindl_MG_9901kicsisteindlIMG_9912pskicsi

Az Egyetem tér, bár az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának robosztus épülete uralja, az öntöttvas-keresők számára is nyújthat érdekességeket. A 4-es szám, melynek három utcafronti része van és immár 1867 óta áll, gyönyörű, filigránul kimunkált, szinte csipkés erkélyeivel is kitűnik. Stílusában átmenetet képez a romantika és a historizmus világa között. A lépcsőházban szintén érdemes körbenézni, különös tekintettel a korlátok vasba öntött liliomaira.design_elte MG_0006NagyAnita

design_elte MG_0017NagyAnita

Az Ybl-palotában, vagy más néven a Pesti Hazai Első Takarékpénztár épületében szintén reprezentatív térélmény fogadja a látogatókat. A lépcsőház egyúttal annak is ékes bizonyítéka, hogy a tervező, Ybl Miklós nem fukarkodott fantáziájával, amikor 1866-ban elképzelte a csarnok enteriőrjét. Alapvetően historizáló és neoreneszánsz koncepció alapján dolgozott, de például a karcsú, korinthoszi, női fejjel és gyöngysor-motívumokkal díszített oszlopok a tervező sajátos ötletvilágáról árulkodnak.

Az ugyancsak Ybl által tervezett Andrássy úti Festetics-palota az egykori mágnás-negyedben épült az arisztokrata Festetics család megbízásából. Festetics György csaknem elsőként építkezett a főnemesek közül az akkor még alig lakott Józsefvárosban. Példáját rengetegen követték, az egykor kietlen terület hamarosan palotanegyeddé változott. A Festetics-kúria lépcsőháza pompájával a francia barokk 17-18. századi formáit idézi.design_MG_9919Nagy Anitadesign_MG_9939NagyAnitadesign_MG_9956NagyAnita

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarát bejárva rábukkantunk egy titokzatos csigalépcsőre, ami a zenei tanszék tanári irodájából vezet – de vajon hova? A kis fehér ajtó mögött észrevétlenül bújik meg, a vaksötétből ered és oda is torkollik. Az F épület egyébként eredetileg a Steindl által tervezett Királyi Magyar Tudomány-Egyetem II. Számú Chemia Intézete volt, a homlokzatra vésett, máig olvasható felirat szerint.

Ha te is szereted a saját településed kisebb-nagyobb csodáit, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: