BUDAPEST

Olyan exkluzív klub működött a Stefániában, hogy a gazdagok számára is jutalom volt bejutni

És ha valaki nem felelt meg, szó szerint kigolyózták a társaságból. 5 érdekesség a századfordulós Budapest legnívósabb kaszinójáról.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2017. október 28.


Link másolása

A Stefánia Palota a Városliget környékének egyik legszebb épülete, ahol ma is gyakran tartanak bálokat és rendezvényeket. Kevesen tudják azonban, hogy a századfordulón olyan exkluzív klub működött itt, ahová még a leggazdagabbak számára is kiváltság volt a bejutás.

Íme 5 érdekesség a 19. századi Budapest legnívósabb főúri kaszinójáról, a Park Clubról.Stefánia_Palace_07

A 19. században egy főúr szívesen töltötte szabadidejét palotáján kívül is, hogy ápolhassa kapcsolatait a főúri réteg más tagjaival. Persze csakis olyan pompás környezetben, ahogyan azt otthon is megszokta.

Az 1890-es évek elejére a legfelsőbb főúri körök azonban megelégelték, hogy csak a Margit-szigeten van hozzájuk méltó nyári társasági helyszín. Így báró Aczél Béla kezdeményezésére és Eszterházy Mihály gróf vezetésével társaságot alapítottak azzal a céllal, hogy az előkelőségek részére egy tágas, impozáns nyári üdülőt hozzanak létre.pp

Félmillió osztrák–magyar forintos tőkével ki is néztek egy erre alkalmas helyet a Városliget szomszédságában. A helyszínválasztás tökéletes volt: szép környezet, közel a nyüzsgő városhoz, a főváros legelevenebb korzója, a Stefánia út mellett. Összesen hat holdnyi telket vásároltak, amelyre Meinig Artúr építész tervezett impozáns neobarokk palotát.

Modern sportpálya, mesterséges cseppkőbarlangviz

A klubban nem csak teadélutánokat, hangversenyeket és bálokat rendeztek, hanem nagy hangsúlyt fektettek a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségekre is. Az akkor új és divatos tenisz számára három pályát is kialakítottak, de volt tekepálya és egy lövőház is.

“A „Park Club” czélja a sport különböző nemeinek pártolása és a társadalom művelt osztályainak kellemes érintkezési központot nyújtani, kizárva testületi működésének köréből minden politikai jellegű tevékenységet.”

Ám nem csak sportolni, hanem pihenni is lehetett a klub telkén. Kialakítottak egy főúri parkot, ahol magas fák árnyékában, gyönyörű virágágyások között sétálhattak és üldögélhettek a klubtagok.

A parkban volt egy hatalmas csónakázó tó, amit telente korcsolyázásra használtak. A tóban pedig egy apró sziget is helyet kapott.

Igazi különlegesség volt a park mesterséges cseppkőbarlangja,

ahova a nyári záporok elől lehetett menekülni. Tetejéről ráadásul a tavat tápláló vízesés hullt alá.

Kigolyózás82636

A Park Club ünnepélyes megnyitójára 1895. május elsején került sor. A nívós főúri kaszinó azonban nem nyitotta meg kapuit akárki előtt. Még a leggazdagabbak számára sem volt könnyű a bejutás.

Az igazgatóság évente választotta meg a kaszinó tagjait. Nem volt azonban elég, ha a jelölt megfelelt az alapszabályoknak, vagyis nagykorú férfi, fedhetetlen jellem, jó magaviseletű és magasan képzett volt. Bekerülni csak írásos ajánlás alapján lehetett. A jelölt nevét kifüggesztették, és ha nem merült fel kifogás, minimum kétharmados többségnek kellett az illető mellett szavaznia. Ráadásul a megválasztott tagnak meg kellett fizetnie az igen borsos éves tagdíjat is.

Amilyen nehéz volt bekerülni, kiesni annál könnyebben lehetett a nívós klubból. Ahogy a felvételről, úgy a kiesésről is évente szavaztak csontgolyókkal.

Érdekesség, hogy ebből a régi szokásból ered a „kigolyózás” szavunk.

Ide járt a krémek krémjeMeinig Artúr | Park Club (Stefánia Palota), Budapest | Kitervezte.hu

A klub tagsága tehát igen kivételes volt. A nagy múltú nemesi családok sarjai, úgy mint Andrássy, Eszterházy, Széchenyi mellett a kor politikai elitjének képviselői: Bethlen István, Tisza István, Széll Kálmán, Wekerle Sándor gazdagították a tagok sorát.

A klub büszkén hirdette, hogy tagjainak harmadát hölgyek teszik ki.

Ez akkoriban ritkaságnak számított, hiszen korábban a klubélet szinte kizárólag a férfiak kiváltsága volt.

A klubot gyakran látogatták királyi személyek is. Megfordult itt Károly román király, Alfonz spanyol király és menyasszonya, Muzafer-ed Din perzsa sah és természetesen a Habsburg királyi pár is.

Sissi kedvenc asztalkájabel2

Az épületet gőzzel fűtötték, ám a világítást már a korban újdonságnak és ritkaságnak számító elektromos árammal működtették.

A Park Club berendezési tárgyait maga Aczél báró válogatta, és hozatta Londonból. Az enteriőrben az akkor divatos empire stílus keveredett némi angol modernitással, és mindezt ügyesen dobta fel egzotikus keleti tárgyakkal. A berendezés bútorai nagyrészt mahagónifából készültek. A barna, vörös és zöld kárpitos ülőgarnitúrák pedig pazarul illettek a szalonok vörös szövettel borított falaihoz és a kék, vörös mintás kókuszszőnyegekhez.

Egyik alkalommal, amikor a Habsburg királyi pár látogatását tette a Park Clubban, Sissinek nagyon megtetszett egy díszes asztalka. A főurak szívesen nekiajándékozták volna, ám a királyné ragaszkodott hozzá, hogy kifizesse. Sissi azonban félreértette a könyvelésben szereplő F jelzést, így forintban fizette ki az asztalkát.

A főurak elhallgatták előle, hogy az összeg valójában fontban értendő.

A kedves turpisságra csak évekkel később derült fény, amikor Sissi közvetlenül a gyártótól rendelt még egy asztalkát, ahol immár fontban kellett fizetnie.

Kompromittáló csók a klub teraszánMeinig Artúr | Park Club (Stefánia Palota), Budapest | Kitervezte.hu

A palota múltjához egy igazi romantikus történet is tartozik. Károlyi Mihály szemet vetett a szép Andrássy Katinkára, aki viszonozta a jóképű férfi érdeklődését. A Park Club egyik báljának forgatagában Katinkának sikerült elszöknie a gardedámok szigorú tekintete elől. A palota rejtett hátsó lépcsőjén osont fel a teraszra, ahol már várta szerelmese.

Itt csattant el Károlyi Mihály és Andrássy Katinka első titkos csókja.

Amikor az Andrássy család tudomást szerzett arról, milyen kompromittáló dolog történt, természetesen kétségbeestek a botrány lehetőségétől. Lerágva tíz körmüket majd' egy hónapot kellett várniuk, mire Károlyi végre előállt a lánykéréssel. A házassággal szerencsére jó véget ért a botránynak induló eset.Meinig Artúr | Park Club (Stefánia Palota), Budapest | Kitervezte.hu

A második világháború alatt a palota is több találatot kapott. 1947-től a Honvédelmi Minisztérium, majd a Magyar Néphadsereg tulajdonába került. A különleges berendezés a csillárok kivételével mind megsemmisült. Az 1965-ös felújítás során új neobarokk berendezés került az épületbe.

Nevét csak 1993-ban változtatták Stefánia Palotára. Az épület azóta is reprezentatív helyszínt biztosít a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség rendezvényeinek. Nem ritkán esküvők, konferenciák, bálok és fogadások helyszíne, akárcsak az 1800-as években.

Forrás: Kitervezte.hu, Wikipédia, Egykor.hu, index - Kovács Veronika, YouTube: 120 éves a Stefánia Palota

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: