BUDAPEST

Megkóstoltuk a világhírűvé vált óriás-rántotthúst

A Pléh Csárda adagja valami egészen monumentális. Nincs mócsing, nincs háj, nincs túlsütve: egyszerűen tökéletes.

Link másolása

A Nap felszínét idéző aszfalthő olvasztotta a cipőnk talpát az Astoria buszmegállójában, miközben az 5-ös buszra vártunk ma délben. Nagyon jó indok kell a magunkfajta belvárosi neoficsúroknak, hogy erre a Megyéből-Mordorba tartó járműre felmerészkedjünk egy ilyen agylohasztó szerda délben, és ez a páratlan indok bizony meg is volt: rántotthúsozni kell Rákospalotán.

001

Aki ma még nem kapcsolta be az internetet és nem ment ki az utcára sem, annak felidéznénk: Anthony Bourdain, a világ legnagyobb tévécsatornájának a CNN-nek a gasztrocsászára nemrég itt járt nálunk, és egy-két csilli-villi étterem után egyenesen a rákospalotai Pléh Csárdába kalauzolták, ahol egy böhöm nagy rántott húst tettek elé. Anthony köpni-nyelni nem tudott, valószínűleg élénken beleégett agyába az élmény a „Bádog Gundelben”.

Nem ez volt az első szereplése Bábel István 27 éve nyitott büféjének. 2006-ban Szirmai Márton itt forgatta Szalontüdő című ikonikus kisfilmjét, ami egy hadseregnyi díjat bezsebelt a világ minden tájáról.

Szalontüdő

A film pontosan visszaadta az az érzést, amit nekünk is sikerült megtapasztalni a falusi piacrészlet hangulatú Kolozsvár utca sarkán, amikor megpillantottuk a lemezekből összetákolt, true-retro, szocreál Büfé-Falatozó feliratot hirdető képződményt.

IMG_8161mdpp

Sejtettük, hogy a napokban létrejött hatalmas hájp idecsődíti majd a fél belvárost. Nem sokat tévedtünk, a háromnegyed belváros sorban állt a tűző napon. Amíg várunk a sorunkra, könnyű felfedezni a kínálatot. Egy fiatalabb srác megjelenik a kopott fehér rácsos ajtó mögül, kezében a zsákmányolt 1.2 kg-os rántott hússal, ami alatt a tányér csak egy vicc, arányaiban olyan a szitu, mintha kávéscsészére raktak volna egy pizzás dobozt.

Mellé előkerül egy olyan menzás gulyásos tálnyi savanyúság is, ami a köretet is kiváltja egyúttal. Egy másik úriember brassóival küzd az egyik asztalnál. Ahogy nézzük a felét már megette, de az adag még így is elég lenne egy átlagos újpesti házaspárnak, és mindez csak 1300 Ft-jába fájt az embernek. Amikor végre sorra kerülünk, álmaink sertésbordáját paníroztatjuk be kiló felett. Az embernek a kezét mellé kell tennie, hogy annak méreteit elhiggye valaki, ha lefotózzuk.

IMG_8164mdpp

002

A rántott szelet 1,2 kg-os...

005

A málnaszörp minimum adagja pedig 6,5 dl!

Valljuk be se nem fine dining, sem paleo, update, csökkentett energiatartalmú, és még csak nem is szép, sőt az egész hely rohadt ronda, de az a szelet hús maga a mennyei rántott. Nincs mócsing, nincs háj, nincs túlsütve, egyszerűen tökéletes. Kötelező kísérőként egy-egy málnaszörpöt is kértünk, aminek híre vetekszik a rántott húséval is, sőt a legendás szalontüdővel, amit Istvánék éppen abáltak ottjártunkkor a délutáni rohamhoz. Megesküdtem volna, hogy utaztunk az időben egy húsz évet, ha nem láttuk volna minden asztalnál az ájfon 6-okat, ahogy a kezes-húsos kompozíciókra merednek.

A szocreál vasárnapi ebéd eddigi bajnokai - a nagymamák - most lejjebb másztak a dobogón. Pedig Bábel István 27 éve tolja, csak az internetnek még kellett egy kis idő. Bár a magyar gasztronómia pont ezt a korszakot szeretné elfelejteni már, amit a Pléh Csárda képvisel, azzal mindenki egyet ért, hogy ennyi és ilyen még pont belefér. Ami minket illet, Rákospalota ide vagy oda, holnap ránézünk a szalontüdőre is.

03

A tányéron a gigászi adag rántott gomba!

004

006

Ha kipróbálnád, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: