BUDAPEST

Múltidéző étkek a Műjégpályánál

Megnyílt a Városliget Café & Bár. Megkóstoltuk a finomságokat (elájultunk a tökfőzeléktől) és csak kapkodtuk a fejünket a sok múltba repítő látványtól.

Link másolása

„A tányérhús nem más, mint korán feltett „tehénhús”, az első főzet levessel, zöldséggel, mikor még csak a répafélék puhák, ám a burgonyák a levesben, de a kalarábék, a vöröshagymák nincsenek még kellően átfőve…” – írja 1933-as Álmoskönyvében Krúdy Gyula. A tányérhús nem csupán Krúdy könyvében tölt be fontos szerepet, hanem a műjégpálya épületében frissen megnyílt Városliget Café & Bár étlapján is.

De, hogy mi is az a tányérhús? Az Osztrák Magyar Monarchia idejéből származó „nemes étel”, amely kezdetben I. Ferenc József császárnak köszönhette népszerűségét: ez volt a kedvenc étele. Hamarosan a magyarok közkedvelt fogása is lett: aranysárga, forró gőzölgő húsleves, sok zöldséggel, grízgaluskával, hozzá velőscsont fokhagymás pirítóssal, majd igazi koronaként a főtt marhafartő, meggymártással, burgonyával és tormával.IMG_5027IMG_5034IMG_5037IMG_5039IMG_5042IMG_5047IMG_5063IMG_5069

IMG_5079IMG_5085

Tehát a tányérhús tulajdonképpen egyszerre három fogást tartalmaz, ezt kapjátok az étteremben is, ha mellette teszitek le a voksotokat. Lesz húslevesetek, friss velőt csemegézhettek házi cipóból készült pirítóson, illetve befejezésül főtt szürkemarhahúst fogyaszthattok választható köretekkel, szószokkal és pirított burgonyával. A szósz vagy meggymártás vagy spenót lehet, de nem csupán ezt választhatjátok meg, hanem azt is, hogy a marha mely testrészéből legyen a hús (oldalas, fartő vagy nyelv). Az árát mi nem tartjuk vészesnek, ez így 2900 forint. Igaz, nem feltétlen minden ilyen kedvező, vegyes árfekvésben mozog az étterem.

A tulajdonosok számára az étlap és belső, külső tér kialakításában is fontos volt a hagyományőrzés, a békebeli idők megidézése, mindenképpen szerették volna a nosztalgiát ötvözni a jelen érzetével. Ez teljes mértékben sikerült, mind az ételek, mind a terek tekintetében. A menülapon olyan fogásokat találtok, mint a túrós csusza, a rántott csirke burgonyapürével, őszibarack kompóttal, ökörpofa vadasan, gulyástál házi derelyével, töltött paprika és szürkeharcsa tökfőzelékkel. Ez utóbbi két ételt mi is megkóstoltuk a hely sajtótájékoztatóján és mondhatjuk: mindkettő után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat, pedig a tökfőzelék leginkább rosszemlékű iskolás menzaétekként élt az emlékezetünkben.IMG_4993IMG_5000IMG_5003IMG_5009IMG_5012IMG_5089IMG_5099IMG_5108IMG_5110IMG_5113IMG_5117IMG_5126IMG_5129

Ahogy már korábban említettük, a múltidézés nem csupán az étlapon zajlik, a teljes kávéház belseje a régmúltat idézi: a falakon emléket állítanak a magyar korcsolyázóknak, a plafonon korabeli fotókat tekinthettek meg, ha pedig szerencsétek van, akkor régi mozis székekre hajazó ülésből fogyaszthatjátok el a választott fogást, desszertet vagy kortyolhatjátok a forró feketét. Apropó fekete: az is a múltba utazás része, hogy itt a kávé helyben pörkölt kávébabból készül, hiszen a békebeli időkben is így volt ez.

Nyomj egy lájkot, ha szívesen ebédelnél itt!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: