/budapest/mit-lehet-100-szoban-elmondani-budapestrol/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Mit lehet 100 szóban elmondani Budapestről?

A 100 szavas vallomásokból most nálunk is olvashattok párat.
Link másolása

hirdetés

Mit lehet elmondani 100 szóban Budapestről? Nyolcszázan kipróbálták és alkotásaikat elküldték a A 100 szóban Budapest pályázatára. Egy zsűri választotta ki a legjobbakat.

Két fiatal színművész a Budapesti Tavaszi Fesztivál kültéri kockáiban (kocka installációiban) adja elő a 2014-es 100 szóban Budapest pályázat legjobb műveiből készített válogatást. Szilágyi Csenge és Nagy Dániel Viktor több alkalommal is fellép az egy történetté fűzött előadással. Legközelebb április 26-án 14 órakor a Szabó Ervin téren, majd 16 órakor az Operánál felállított BTF kockáknál láthatjátok őket.

VIDEÓ: a legjobb műveket megzenésítették

A 100 szóban Budapest egy történetíró pályázat, melyhez kapcsolódva bárki megírhatja érzéseit, vágyait, történeteit, álmait, véleményét a várossal kapcsolatban. A projektet Magyarországon a Mindspace Nonprofit Kft. valósítja meg az ötletgazda chilei Plagio csapattal együttműködve. 2014-ben a kezdeményezés partnere és támogatója a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ.

Tavaly indította útjára először a Mindspace csapata a 100 szóban Budapest pályázatot. Arra kértek mindenkit, hogy írjanak 100 szóban Budapestről. Arról, hogy mit éreznek, gondolnak a városról. A mindenki számára nyilvános pályázatnak egy kikötése volt, a beküldött írást maximum száz szóban kellett megfogalmazni. Közel 800 mű érkezett elektronikus és postai úton.

hirdetés

A beküldött műveket a háromtagú zsűri bírálta el: Winkler Nóra műsorvezető, Hajós András zenész, tv személyiség és Szőllőssy Balázs a Fiatal Írók Szövetségének elnökségi tagja választották ki a legjobbakat.

A 100 legjobb írás zsebkönyv formájában is megjelent. A nyertesek közül a három művet meg is zenésítettek, amit a díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitón hallhatott a közönség, ahol a legjobb művek illusztrációit is meg lehetett tekinteni.

100cica

Szántó Kamilla írása, Nagy Norbert rajza:

Este felülnek az ablakpárkányra. Mindig őt nézik. Az Olaszt. Főz. Kötényben meg minden. Pedig férfi. És van egy fekete macskája is. Már megmutatta. De ma nem akar beszélgetni. Mármint a férfi, nem a macska. Jobb napokon füzetlapokra írt üzeneteket váltanak. A kollégium ablak nem nyílik. Nehogy valaki kiugorjon. Vagy át. Így csak ez a kényelmetlen megoldás maradt. Végül is jobb mint a morze. Ma mégsem válaszol. Pedig a másik üvegen már kint van: Hé, szomszéd! De az Olasz csak főz rendületlenül. Majd némi mozgolódás. Vendég jön. Csókkal köszön. Az üzenet lekerül. Mérges öklök követelik az üvegen a nő távozását.

Véssey Miklós írása, Agócs Írisz rajza:

Nagyon szerettem Julit. A szomszéd házban lakott, mindig adott cukorkát, és ő is utálta Dávidot. Amikor a szüleivel együtt Budára költözött, mondtam anyunak, hogy mi is költözzünk oda. Anyu mondta, hogy nincs pénzünk, és Budán drágák a házak. Még aznap fogtam egy galambot. Lefekvés után megvártam, hogy anyuék ajtaja alól eltűnjön a fénycsík. A kéményen át felmásztam a tetőre, odaragasztottam a galamb lábát a cseréphez, és mondtam neki, hogy merre repüljön. Simán átvitte a házunkat a Duna felett, úgyhogy reggel már Budán ébredtünk. Anyu leszidott, de láttam, hogy közben mosolyog. Délután már Juliéknál játszottam.

100madar

„Ami igazan érdekes volt, az a pályázók gyakori verselő kedve illetve hogy páran novellai atmoszféra-erejű szöveget küldtek 100 szóban. Hálás voltam a humorért, és megható volt, hogy többen is fiatalkori szerelmeikre, háborúban velük terhes anyukájukra emlékeztek a szövegekben.”

Winkler Nóra

„A pályaművek olvasásában a legtanulságosabb talán az volt, hogy kortól, nemtől, lakóhelytől és minden mástól függetlenül mennyire a sajátjának érzi Budapestet minden pályázó; ettől válik otthonossá, és ettől a szeretettől tud fejlődni."

Szőllőssy Balázs

Bővebb infók: 100szobanbudapest.hu

Ha tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk