/budapest/mindenki-megismerte-ez-okozta-a-romai-parti-kokert-vesztet/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Mindenki megismerte, ez okozta a Római-parti Kőkert vesztét

Rengeteg ember akarta élőben is látni a különleges alkotást, vigyázni azonban nem tudtak rá. A művész pedig már letett arról, hogy folyton őrizze.

Link másolása

hirdetés

A szobrok gyakran csak percekig léteznek teljes pompájukban, fotóiknak Facebookon azonban lelkes rajongótábora van. Gyakran kommentekben érkeznek a névötletek a legújabb kavicsokból, fából, kövekből épült lényekre.kokert15kokert19

Alkotójuk Kánya Tamás, aki amikor csak teheti biciklijével a Római-partot veszi irányba, a Duna-parton sétálva pedig még a víz sodorta uszadék fákban és kavicsokban is meglátja a szépet. Három évvel ezelőtt kezdett el a természet adta alapanyagokból mindenféle szobrot építeni: „3 éve a Duna-parton sétáltam, a Római-partra járok rendszeresen, onnan jött az ötlet. Nem volt megvilágosodás. Mindenki azt hiszi, hogy valami Isteni fuvallat volt, vagy interneten láttam, de nem. Egyszer csak úgy elkezdtem. Először kövekből építgettem mindenfélét, aztán uszadék fákból is, majd csináltam egy ingyenes kiállítást. Lent, a parton építettem a kövekből egy szabadtéri installációt, amikor odajött hozzám egy fiatal lány, hogy ő úgy szereti ezt a Land art művészetet. Akkor kérdeztem meg, hogy micsodát, mert azt sem tudtam, mi az. Ő mondta el, majd az interneten is utánanéztem.”

Az installáció híre akkor kapott szárnyra, amikor egy profi fotós készített róla képeket. Tőle ered a kőkert név is. A kövekből épült szabadtéri kiállítás azonban csak kétszer épült fel, a művész nem tervez hasonlót. Miután a kőkert bekerült a tévébe és az újságokba, rengeteg ember akarta élőben is látni a különleges alkotást. Vigyázni azonban nem tudtak rá.

„Igény az lenne rá, tömegeket vonzott, de ezt egybetartani borzasztó nehéz volt. Túl sok volt az ember, folyamatosan nem tudnám csinálni. Nem bírták ki, hogy ne nyúljanak hozzá, nem szóltak rá a gyerekekre, játszótérnek gondolták… Fárasztó volt napi szinten egyben tartani.”kokert7kokert6kokert4

Tamás először fél évig őrizte a kőkertet. Direkt télen építette, mert akkor kevesebben sétálnak a parton, tavasszal az árvíz előtt lebontotta, hogy ne a víz vigye el, majd a következő télen ismét megcsinálta.

hirdetés

„Most is tudnám télen egyébként, ilyenkor jó, mert senki sincs. Csend és nyugalom van. De ha bereklámoznám megint, akkor kezdődne minden elölről… Tavaly előtt is ez történt. Két-három hétig is készítettem és a szél és a viharok egy követ sem fújtak el, minden egyben maradt. De amikor kiraktam Facebookra, hogy lehet jönni, onnantól kezdve napi szinten rongálták. Ez nekem sok volt, úgyhogy nem tervezek újat építeni.”

Persze az építéssel nem hagyott fel, amikor csak teheti újabb szobrokat készít, azonban ezeket a műveket általában fotózás után le is bontja. „Felesleges otthagynom. Néha nem bontom le és otthagyom, de két nap múlva szétszedik.” Azt mondja, nem jó érzés, amikor le kell bontani a frissen elkészült műveket, de ha napokon keresztül építene valamit, akkor bizony jobban fájna a szíve. „Jó lenne otthagyni, de sajnos nem lehet. Már beletörődtem”- mondta.kokert20kokert12kokert16

Amennyi ideje csak van, azt alkotással tölti a Római-parton, az uszadék fákból pedig gyakran otthon készíti el a szobrokat.

"
„Előtte csak beállítottam és fotóztam, most már egyre komolyabb szobrokat is készítek. Megcsinálom, leviszem, beállítom, lefotózom. Máskor a kövekből, vagy az ott talált csigákból, kagylókból, mohákból jön az ötlet.”

Land art művészetéért sokan rajonganak, Tamás rendszeresen tölti fel Római-parti kőket, Land-Art in Hungary című Facebook oldalára az újabbnál-újabb kreálmányokat: női alak homokból, kavicsokból és fűből, balerina uszadék fából, pukedliző zsiráf vagy egymáson egyensúlyozó kövek alkotta oszlopok.

kokert21kokert15kokert17kokert13

A különféle figurák mindegyike a természetben talált alapanyagokból épül. A varázslatos alkotásokkal azonban nemrég csúnyán vissza is éltek. Egy cég, amelyik a Rómain épülő lakóparkot hirdette Tamás megkérdezése nélkül használta szobrairól készült fotóit, a Fellini bisztró és más fotósok képeivel együtt. A szórólap láttán nagyon mérges lett, Facebook-követőitől kért tanácsot az ügyben. Azóta a lakópark kérésére leszedte a képeket a weboldaláról, így nem kellett jogi útra terelni az ügyet.

Bár Tamás általában a Római-partra jár ki, néha a Duna újpesti oldalán, Budakalászon vagy a Luppa-tónál is megfordul, Szentendrén pedig a Bükkös patakot szereti. A patakra akkor talált rá, amikor egy pedagógus meghívta, hogy a gyerekekkel készítsenek szobrokat. „Előtte a tanárnő megmutatta nekik a videóimat és a képeimet, így ráhangolta a gyerekeket az alkotásra.” Tamás korábban ötvös volt, az alkotói vágy, hogy a két kezével csináljon valamit, szintén innen ered.kokert18

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk