BUDAPEST

Mindenki megismerte, ez okozta a Római-parti Kőkert vesztét

Rengeteg ember akarta élőben is látni a különleges alkotást, vigyázni azonban nem tudtak rá. A művész pedig már letett arról, hogy folyton őrizze.

Link másolása

A szobrok gyakran csak percekig léteznek teljes pompájukban, fotóiknak Facebookon azonban lelkes rajongótábora van. Gyakran kommentekben érkeznek a névötletek a legújabb kavicsokból, fából, kövekből épült lényekre.kokert15kokert19

Alkotójuk Kánya Tamás, aki amikor csak teheti biciklijével a Római-partot veszi irányba, a Duna-parton sétálva pedig még a víz sodorta uszadék fákban és kavicsokban is meglátja a szépet. Három évvel ezelőtt kezdett el a természet adta alapanyagokból mindenféle szobrot építeni: „3 éve a Duna-parton sétáltam, a Római-partra járok rendszeresen, onnan jött az ötlet. Nem volt megvilágosodás. Mindenki azt hiszi, hogy valami Isteni fuvallat volt, vagy interneten láttam, de nem. Egyszer csak úgy elkezdtem. Először kövekből építgettem mindenfélét, aztán uszadék fákból is, majd csináltam egy ingyenes kiállítást. Lent, a parton építettem a kövekből egy szabadtéri installációt, amikor odajött hozzám egy fiatal lány, hogy ő úgy szereti ezt a Land art művészetet. Akkor kérdeztem meg, hogy micsodát, mert azt sem tudtam, mi az. Ő mondta el, majd az interneten is utánanéztem.”

Az installáció híre akkor kapott szárnyra, amikor egy profi fotós készített róla képeket. Tőle ered a kőkert név is. A kövekből épült szabadtéri kiállítás azonban csak kétszer épült fel, a művész nem tervez hasonlót. Miután a kőkert bekerült a tévébe és az újságokba, rengeteg ember akarta élőben is látni a különleges alkotást. Vigyázni azonban nem tudtak rá.

„Igény az lenne rá, tömegeket vonzott, de ezt egybetartani borzasztó nehéz volt. Túl sok volt az ember, folyamatosan nem tudnám csinálni. Nem bírták ki, hogy ne nyúljanak hozzá, nem szóltak rá a gyerekekre, játszótérnek gondolták… Fárasztó volt napi szinten egyben tartani.”kokert7kokert6kokert4

Tamás először fél évig őrizte a kőkertet. Direkt télen építette, mert akkor kevesebben sétálnak a parton, tavasszal az árvíz előtt lebontotta, hogy ne a víz vigye el, majd a következő télen ismét megcsinálta.

„Most is tudnám télen egyébként, ilyenkor jó, mert senki sincs. Csend és nyugalom van. De ha bereklámoznám megint, akkor kezdődne minden elölről… Tavaly előtt is ez történt. Két-három hétig is készítettem és a szél és a viharok egy követ sem fújtak el, minden egyben maradt. De amikor kiraktam Facebookra, hogy lehet jönni, onnantól kezdve napi szinten rongálták. Ez nekem sok volt, úgyhogy nem tervezek újat építeni.”

Persze az építéssel nem hagyott fel, amikor csak teheti újabb szobrokat készít, azonban ezeket a műveket általában fotózás után le is bontja. „Felesleges otthagynom. Néha nem bontom le és otthagyom, de két nap múlva szétszedik.” Azt mondja, nem jó érzés, amikor le kell bontani a frissen elkészült műveket, de ha napokon keresztül építene valamit, akkor bizony jobban fájna a szíve. „Jó lenne otthagyni, de sajnos nem lehet. Már beletörődtem”- mondta.kokert20kokert12kokert16

Amennyi ideje csak van, azt alkotással tölti a Római-parton, az uszadék fákból pedig gyakran otthon készíti el a szobrokat.

"
„Előtte csak beállítottam és fotóztam, most már egyre komolyabb szobrokat is készítek. Megcsinálom, leviszem, beállítom, lefotózom. Máskor a kövekből, vagy az ott talált csigákból, kagylókból, mohákból jön az ötlet.”

Land art művészetéért sokan rajonganak, Tamás rendszeresen tölti fel Római-parti kőket, Land-Art in Hungary című Facebook oldalára az újabbnál-újabb kreálmányokat: női alak homokból, kavicsokból és fűből, balerina uszadék fából, pukedliző zsiráf vagy egymáson egyensúlyozó kövek alkotta oszlopok.

kokert21kokert15kokert17kokert13

A különféle figurák mindegyike a természetben talált alapanyagokból épül. A varázslatos alkotásokkal azonban nemrég csúnyán vissza is éltek. Egy cég, amelyik a Rómain épülő lakóparkot hirdette Tamás megkérdezése nélkül használta szobrairól készült fotóit, a Fellini bisztró és más fotósok képeivel együtt. A szórólap láttán nagyon mérges lett, Facebook-követőitől kért tanácsot az ügyben. Azóta a lakópark kérésére leszedte a képeket a weboldaláról, így nem kellett jogi útra terelni az ügyet.

Bár Tamás általában a Római-partra jár ki, néha a Duna újpesti oldalán, Budakalászon vagy a Luppa-tónál is megfordul, Szentendrén pedig a Bükkös patakot szereti. A patakra akkor talált rá, amikor egy pedagógus meghívta, hogy a gyerekekkel készítsenek szobrokat. „Előtte a tanárnő megmutatta nekik a videóimat és a képeimet, így ráhangolta a gyerekeket az alkotásra.” Tamás korábban ötvös volt, az alkotói vágy, hogy a két kezével csináljon valamit, szintén innen ered.kokert18

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: