hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Mind a 24 fát kivágják a József nádor téren

Hiába harcolt értük a Levegő Munkacsoport évekig. Viszont modern, félezer autónak elég mélygarázs épül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. március 03.

hirdetés

A Városszíve blog számolt be róla, hogy február 25-én egy közmeghallgatáson bemutatták a látványterveket: hogyan fog kinézni a József nádor tér a most kezdődő felújítás után. A blog szerint "hiába van már 2011 óta engedély rá, azért sokkoló látvány lesz a tér 24 fájának kivágása."

Az építkezés során ugyanis a téren álló mind a 24 fát kivágják, helyettük a tér keleti és nyugati oldalán, az úttal párhuzamosan új fasorokat telepítenek.

A téren egy keleti ostorfa sor áll, ami a Zöldkalauz.hu nevű weboldal szerint a kocsik okozta károk miatt ma már nem a régi, és kezdett elöregedni. A Levegő Munkacsoport ugyanakkor évekig küzdött a fák megmentéséért. Megfellebbezték a tervezett mélygarázs építési engedélyét, de végül elutasították a beadványukat.

Az igazságügyi szakértő szerint a fák telepítése 100 évnél régebben történt. „A fákat övező talaj sok évtizede tömörült, rendkívül száraz, és az öntözés, illetve a tápanyag- visszapótlás megoldhatatlan.” A szakvélemény szerint „a fák megléte szinte csodával határos, arra szakmai magyarázat alig van.”

hirdetés

A tér most:

Képernyőfotó 2016-03-03 - 7.46.11

Képernyőfotó 2016-03-03 - 7.47.46

A Levegő Munkacsoport ugyanakkor azzal érvelt, hogy az öreg fák a mostoha körülmények ellenére is dús lombkoronát növesztettek. "A természet tehát tud csodákat produkálni." Sőt, a csonkolt fák is friss hajtásokat növesztettek.

Szerintük "a nagy lombkoronával rendelkező idős fák értéke nem csak szépségükben, lombozatuk biológiai aktivitásában, levegőt tisztító, klímát javító, zajszűrő hatásukban rejlik, hanem abban is, hogy a talaj mélyében rejlő nedvességet hasznosítják számunkra."

"Pazarlás, ha meglévő értékeinket könnyelműen megsemmisítjük. Új fákat is kell ültetni, de nem a régiek lecserélésével, hanem azért, mert városunk légszennyezettségéhez és laksűrűségéhez viszonyítva még mindig kevés van!" - írják.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy földcserével telepített új fák biológiai aktivitása évtizedek múlva sem éri el a mostani faállomány teljesítményét.

Az építkezés ennek ellenére tíz év előkészület után megindul.

Látványterv: ilyen lesz

latvanyterv

Forrás: Városszíve blog

De mi készül?

A park alá egy háromszintes modern mélygarázs épül, amiben 525 autó fér majd el, plusz nyilvános WC, zuhanyzó, kerékpár- és motortároló, elektromos autók számára kialakított töltőállomás, autómosó, széf és csomagmegőrző.

A lakók kérésére megmarad a felszíni parkolás is, 71 hely lesz a tér mindkét hosszanti oldalán.

A tér a gyalogosok által használt része díszburkolatot kap. Felújítják a tér közepén lévő József nádor szobrot, kialakítanak két díszkutat és körülette füves, parkosított rész lesz. Fákat is ültetnek, méghozzá a jelenleginél többet, a most kivágottak helyére.

Az építkezés okozhat gondokat a József Attila út felé autózóknak, ugyanis az önkormányzat a kisebb mellékutcákból teljesen kitiltotta az építési forgalmat, így mindegyik teherautó ott halad majd. Emiatt egy-egy sávot elkerítenek és az autóbuszforgalmat is máshová irányítják.

A tényleges földmunka a régészeti feltárás után, augusztusban kezdődhet el, és 2018 elejére fejeződhet be.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk