BUDAPEST

Milyen volt, amikor a patikában bezoárkövet vettek a betegek?

Budapest ABC sorozatunk következő részében a régi, máig gyönyörű budapesti gyógyszertárakat mutatjuk be.

Link másolása

Amikor gyógyszertárba megyünk, általában nem érezzük magunkat szerencsésnek... És mégis, vannak olyan pesti patikák, amelyektől eláll a szavunk. (És nem a fájdalmas torokgyulladásunk miatt.) Olyan, páratlan szépségű, régi berendezéssel várnak bennünket, mintha visszautaztunk volna az időben néhány száz évet. De nem kell megijedni, torokfájásra nem melegített tejjel való gargalizálsát fognak javasolni.

Kép forrása: Fortepan / Magyar Rendőr

Élvezzük tehát az időutazást, és lássuk, vajon merre indult a pesti polgár spirituszért? Ha az egykori pesti polgár egészsége rosszabbra fordult, sokáig nem volt egyértelmű, hogy a javasasszonyhoz forduljon-e inkább a jól bevált népi gyógymódokért vagy keresse fel az orvos-patikust. Az évszázadok alatt azonban megbecsült és összetett mesterséggé vált a patikus szakma, az orvostudomány fejlődésével pedig egyre szaporodtak a patikák Pesten, pláne miután Pestre költözött az Orvoskar, 1784-ben.

Eleinte a patikák alapanyagainak tárháza különböző növényi alkotóelemekből állt, melyből gyógyító kencét, esszenciát kevertek. A gyógyszerészek a recepteket füveskönyvekből tanulták ki, a hozzávalókat pedig kolostori herbariumokból (gyógynövényes kertből) vagy a füvesembertől szerezték be. Az egyik legkedveltebb alapanyag a szíkfű volt, mely ma is gyakran fogyasztott gyógynövény. S hogy miről van szó? Az orvosi székfűről vagy egyszerűbb nevén kamilláról.

Ismerd meg Budapest láthatatlan arcát

Ha érdekelnek még ehhez hasonló történetek, hogy miként nézett ki Budapest egykor és hogyan alakult ki a mai városkép, szeretnéd tudni milyen történeteket mesélnek el egyes épületek és hol találsz rejtett kincseket, akkor az ImagineBudapest sétáit neked találták ki. Több tucat séta közül válogathatsz, a barangolások közben pedig feltárul előtted Budapest ismeretlen arca. A sétákról bővebben itt olvashatsz.

A patikusok állati hozzávalókból is készítettek főzetet vagy kenetet, mai nevén kenőcsöt.

Egy XVII-XVIII. századi recept szerint például a rókatüdőt kell illatos vízben megfőzni, és a kész levet a mellkasra kenni, hogy a tüdőbetegek meggyógyuljanak.

Bezoárkő nemcsak a Harry Potterben fontos alapanyaga a bűbáj recepteknek, a régi gyógymódok is sokra tartották. Mi is ez és hol találjuk? A bezoár egy kecskefajta, és az ő bélkövéről van szó. Életmentő szernek tartották mérgezés ellen, melyet porítva italokba kevertek. Milyen szerencse, hogy királydrámákból és intrikákból kevesebbel találkozni ma, merre is szaladnánk beszerezni a bezoárkövet!

Kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.021

S hogy hol keressük a már emlegetett gyógyszertárakat, ahol a korabeli berendezés mögül szolgálják ki a vevőket?

Először is érdemes a Ferenciek terén a Kígyó Gyógyszertárba betérni, mely az egyik legrégebbi pesti gyógyszertár. Már a tér elődjén, a Kígyó téren is állt a patika 1784-ben, és azóta sem mozdítható el a környékről, még akkor sem, ha egyik épületből a másikba költözött. A szépen faragott fa berendezés látványán érdemes elidőzni: patikus szekrény és polcrendszer millió fiókkal, táraasztal és faragott galéria. Képzeljük, mennyi csodás összetevőt és gyógyfüvet rejthetett ez sok tároló!

Rákóczi Ferenc utca 8., Fekete Sas patika. Kép forrása: Fortepan / Karabélyos Péter

A másik könnyen megtalálható, lenyűgöző berendezésű helyszín az Oktogon Gyógyszertár, amely szintén őrzi a régi pesti polgári patikák hangulatát. Az 1786-ban alapított üzletben a falon még freskók is felfedezhetőek, melyek erről a szép szakmáról mesélnek. Inkább kíváncsiságból, mint betegség miatt, de mindenképpen érdemes eljönni ide is!

Budapesten összesen tíznél is több védett berendezésű patika kereshető fel - az 1700-as évek végétől a huszadik század első évtizedeiben létesültig egyaránt találunk a belvárosban csodaszép helyeket, sőt, a téma iránt jobban érdeklődők a Várban még egy patikamúzeumban is körülnézhetnek!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: