BUDAPEST

Miért jó Budapesten élni?

Mike most megmutatja neked! Egy olyan imázsvideó készült Budapestről, egy itt élő külföldi szemszögéből.

Link másolása

Budapestet az ottélők egyik része csak szimplán megszokja, a másik része viszont meg is szereti. Ha te még az előbbi kategóriába tartozol, akkor ez a videó most neked szól! A külföldi srác most megpróbálja bemutatni, hogy számára miért ez a legjobb város, ahol ő eddig valaha is élt.

VIDEÓ: Thank you is köszönöm

1

2

Mike egy biciklire pattanva mutatja be Budapest legszebb és legizgalmasabb pontjait. Először az Erzsébet téren kerekezik, ahol látjuk a fűben pihenő és a tó körül ücsörgő fiatalokat, a nyüzsgő Fröccsteraszt, de még az óriáskereket is.

Aztán átugrunk a mindig nyüzsgő Kazinczy utcába, ahol a Szimplába kalauzol minket Mike: szerinte ez legnépszerűbb hely Budapesten. Ezzel nem is tudunk vitatkozni, hiszen a város első romkocsmájában nem csak sörözni lehet: bolhapiac, kertmozi, rengeteg turista, illetve fiatal és idős egyaránt vár minket.

4

3

Irány a Batthyány tér, ahonnan az egyik legszebb pózolós fotót készítheted a Parlamenttel! Természetesen Mike is szól az Országházunkról: tudtátok, hogy Freddy Mercury anno meg akarta venni az épületet? Még jó, hogy nem adtuk el neki! ;)

6

És naná, hogy a Sziget Fesztiválról is szó esik, amit Mike ráadásul sosem hagy ki. Ti már megvettétek a jegyeteket?

Újra a belvárosban járunk, méghozzá a Szent István Bazilika lábánál. Mike új barátait mutatja be, és egyet is értünk vele, hogy ez a lépcsőn ülve ez az egyik legjobb hely Budapesten megfigyelni a járókelőket.

8

9

10

11

12

Ismét visszatérünk a Kazinczy utcába, amit nem is csodálunk, hiszen Budapestnek ez a körzete a szórakozás fellegvára. A Kőleves kertről áradozik Mike, ahol nappal és éjszaka egyaránt ki lehet kapcsolódni a barátaiddal.

Mike még azt is szereti Budapestben, hogy reggel az erkélyéről ez a látvány tárul elé. No igen, ezt a panorámát mi is szeretjük!

13

Budáról újra átugrunk Pestre, méghozzá a régi zsidónegyedbe, ahol Európa legnagyobb zsinagógájáról és a mindig nyüzsgő Gozsdu-udvarról áradozik a külföldi fiú. És ha már Magyarországról van szó, akkor a Vörösmarty által elnevezett fröccs sem maradhat le a videóról.

14

15

A margitszigeti szép zöld gyepet Mike és egy barátja is nagyon szereti, aki kifejti, hogy a legjobb városok kezdőbetűje mindig B: Barcelona, Berlin, Bern, Budapest. Szerintünk is! Az egyik kedvenc szórakozóhelye Mike-nak pedig mi más lenne, mint az A38 Hajó?

16

A körutat a Hősök terén, majd a Széchenyi Fürdőben folytatja Mike, ahol nemcsak nappal lehet strandolni, hanem éjjel medencés bulikat is lehet tartani. És honnan lehet a legjobban látni a napfelkeltét? Naná, hogy a Corvintetőről!

17

18

Még kevesebb mint kétezren nézték meg ezt a videót, de számos komment is érkezett már alá:

Gergő: legjobb videó Budapestről :)

Sebastian: Remek videó lett! Grat! Végre egy "földalatti prospektus"!:)

Nyanyus06: Nagyon szuper kis videó, és örülök, hogy a külföldi nénik, bácsik is úgy látják Budapestet, ahogy én. :) Imádok itt élni.

Csütörtök este van, itt az idő kimozdulni, úgyhogy vedd nyakadba a várost te is! :)

Ha tetszett a videó, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: