BUDAPEST

Mi is futottunk a SPAR Maratonon, fantasztikus élmény volt!

Rubik-kockának öltözött résztvevőt, és babakocsis anyukát is láttunk a versenyen. Fergeteges hangulat tette feledhetetlenné. Mutatjuk a képeket!

Link másolása

A 31. SPAR Budapest Maraton Fesztivál programja vasárnap ért véget a 10 km-es, a 30 km-es távval, a maratonfutással és a Flóra Maratonstafétával. A váltók között a Szeretlek Magyarország egy vendéggel kiegészített csapata is teljesítette a távot.

Munkatársaink elfáradtak ugyan, de büszkén mosolyogtak a futás utáni csapatképen. Állandó fotósunk, Mervai Márk ezúttal versenyzőként vett részt. Rendszeresen fut, ám most egy féléves kényszerpihenő után kellett teljesítenie a rá kiszabott 13 kilométert:

"
A legfontosabb a büszkeség, amit a csapat iránt érzek, szuper volt futni, a váltások is nagyon jól mentek. Fantasztikus hangulat volt a pálya mentén, sok emberrel pacsiztam én is.szmocsapat

A Szeretlek Magyarország csapata balról jobbra: Mervai Márk, Ganzler Orsolya, Tóth-Szenesi Attila és Nagy Szabolcs

A Szeretlek Magyarország csapata:

1. Nagy Szabolcs - 12 km

2. Tóth-Szenesi Attila (az Index.hu rovatvezetője, aki sérülés miatt ugrott be utolsó pillanatban) - 9,4 km

3. Ganzler Orsolya - 7,9 km

4. Mervai Márk - 12,9 km

A csapat tagjai mind gyakran járnak futni, tehát nem mondhatók amatőröknek, rendszeres résztvevői a különböző futásoknak. "A lényeg az volt, hogy lelkesedésből végigcsináljuk, és a váltóban az a szép, hogy a csapatért is hajt az ember, nem csak az egyéni teljesítményéért" - tette még hozzá Ganzler Orsi, mi pedig mindegyiküknek gratulálunk!dsc_5937

Nagy Szabolcs, kép: Bányai Dóradsc_6084

Mervai Márk, kép: Bányai Dóra

A viadal szép időben, rendkívül jó hangulatban telt, nem hiányozhattak az extrém ruhában futók, a mosolygósak, a küzdősek és a zenészek sem, de még egy babakocsis anyuka is végigfutotta a távot! Nézzétek meg a legjobb képeket!dsc_5913

Kép: Bányai Dóradsc_5945

Kép: Bányai Dóradsc_5946

Kép: Bányai Dóradsc_5981

Kép: Bányai Dóradsc_6004

Kép: Bányai Dóradsc_6023

Kép: Bányai Dóradsc_6034

Kép: Bányai Dóradsc_6037

Kép: Bányai Dóradsc_6039

Kép: Bányai Dóradsc_6091

Kép: Bányai Dóradsc_6106

Kép: Bányai Dóradsc_6107

Kép: Bányai Dóradsc_6127

Kép: Bányai Dóra1

Kép: Huszár Boglárka4

Kép: Huszár Boglárka5

Kép: Huszár Boglárka

12

Kép: Huszár Boglárka14

Kép: Huszár Boglárka15

Kép: Huszár Boglárka18

Kép: Huszár Boglárka22

Kép: Huszár Boglárka

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: