BUDAPEST

Mi igaz a budapesti legendából a meztelen férfiszobrokról?

Szájról szájra terjed a történet: a fővárosi férfiszobrok egyike sem teljesen meztelen. Utánajártunk.

Link másolása

Igazi kultúrtörténeti érdekességbe botlottunk, amikor a fővárosi szobrok történetét tanulmányoztuk. Egy szájhagyomány útján terjedő legenda szerint Budapesten nem találunk teljesen meztelen férfi szobrokat. A városi pletykák úgy tartják ugyanis, hogy a kőből, bronzból elkészített figurák mindegyikének lepel, nadrág, valamilyen kezében tartott eszköz takarja nemző közepét. Vagy éppen olyan pózban ábrázolják őket, hogy pont a nemes testrész nem látható.

Szeretjük a kihívásokat, ezért bejártuk az egész várost, hogy személyesen győződjünk meg arról, hogy ez csak egy legenda. Biztosak voltunk abban, hogy a budapesti női szobrok egy részéhez hasonlóan teljesen meztelen férfi ábrázolások is láthatók a köztereken - emlékeink közt elsőként az újlipótvárosi Raoul Wallenberg emlékmű sejlett fel. Fotókkal dokumentáltuk igen hosszúra nyúlt sétánkat.

1. Raoul Wallenberg-emlékmű

wallenberg1

Erős kezdésként hadd mutassuk be nektek a kendőzetlen Raoul Wallenberg-emlékművet. Ez a heroikus férfiakt a Szent István park északi oldalán küzd egy óriáskígyóval. Az erőfeszítésben görnyedő alak pedig rendhagyóan feltár minden részletet. A férfi anatómia mintapéldánya is lehetne, ám ennek ellenére igen hányatott sorsa volt a szobornak. No nem a férfiassága miatt. Pátzai Pál szobrát a vészkorszakban ezreket mentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg emlékműveként készítette. Ám politikai okból 1949-ben, a felavatás napja előtt a szobrot ledöntötték és elszállították. Az eredeti szobor azóta Debrecenben díszíti a gyógyszergyár főépületét. A másolatot pedig 50 évvel a kínos avatási incidens után, 1999-ban avatták fel eredeti helyén, ahol most ti is gyönyörködhettek benne.

2. Zsákhordó szobra

zsakhordo

Nem kell messzire mennetek, hogy egy másik szexi pasiszoborral is találkozhattok a Szent István parkban. A félmeztelen Zsákhordó azonban sajnos nadrágot is kapott, ráadásul még az sem domborodik igazán. Borbereki Kovács Zoltán alkotásán 1936 óta akadhat meg a szemetek. Igaz, eredetileg a Nagyvásártelepen cipelte terheit a 270 centis bronz munkás, és csak 1948-ban került mostani helyére.

3. Tóth Béla síremléke

TothBelasirja

Nem is gondolnátok, hogy milyen sok ruhátlan kőférfival lehet találkozni egy temetőben. A Kerepesi temetőben áll ez az izmos, széles mellkasú férfiszobor. Az impozáns férfi Tóth Béla síremléke, amelyet jó barátját, Ligeti Miklós szobrászművészt készített el márványból 1909-ben. Igaz, temetőben nem szokás aktot elhelyezni. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a kezében irónt és papírt tartó, de oldalán pallost viselő szobor szavaknál is erőteljesebben jelképezi Tóth Béla író–publicista habitusát.

4. Kozma Sándor síremléke

KozmaSandorsirja

Ugyancsak a Kerepesiben találjátok Kozma Sándor szemet gyönyörködtető síremlékét is. Kezében törvénykönyvet tartó, lepelbe burkolt meztelen férfialak töpreng az igazság istennőjének obeliszkje alatt. Ezt a síremléket Kallós Ede készítette 1902-ben a magyar királyi államügyészség megteremtőjének. A síremlék szponzorálására gyűjtést rendeztek, ám olyan sokan adakoztak, hogy a befolyt összeg felét elhagyott gyermekek segélyezésére fordították.

5. Balogh Tihamér síremléke

BaloghTihamersirja

Kozma Sándor síremlékéhez hasonlóan még két szégyenlősebb, ám hasonlóan gyönyörű férfiakttal is találkozhattok a temetőben. Ilyen Balogh Tihamér sírja, amelyen egy bánatos, fejét térdére hajtó, testének egy részét szemérmesen eltakaró alak őrzi az orvos - író emlékét.

6. Vitéz Vági Imre százados síremléke

VagiImresirja

A kőből faragott meztelen hérosz a kígyót elpusztító oroszlán mellett hever, megmutatva kidolgozott kőizmait. Horvay János szobrászművész 1924-ben készítette Vitéz Vági Imre százados síremlékét, amely az ártó gonosz feletti győzelem és az emberi áldozatvállalás allegóriája.

7. Kaszás férfi

kaszasferfi

Igaz, csak az inge van kigombolva, mégis az egyik kedvenc budapesti kőpasim az a kaszás férfi, aki a Kossuth téri metrókijárat mellett állva néz a Parlament felé. Mintha a halál megtestesült szexi szobra lenne. Somogyi Árpád persze nem ezzel az asszociációval készítette el művét 1956-ban. A kaszát és korsót tartó fiatal egyike a szovjet értékeket megfogalmazó munkásszobroknak.

A szexi, de nem teljesen meztelen férfiszobroknál tett kitérő után, térjünk vissza a lényeghez. A Wallenberg-emlékműn és a sírkert aktjain túl még legalább négy teljesen pucér alkotás mutogatja magát Budapest utcáin.

8. Erdei faun

faun

A Blaha fái közt megbúvó Erdei faun cseppet sem mondható szemérmesnek. Marton László 1985-ös alkotása bronzfán ücsörögve, teljes kényelemben terpeszti szét kecskelábait. Szabad bepillantást engedve intim részei felé. Most már világosan láthatjuk, hogy mi elől menekültek a mitológiabeli nimfák.

9. Spartacus

spartacus2

A Kerepesi úton, épületek karéjában, burjánzó növényrengetegben újabb férfiaktra bukkanhattok. A térdelő, pajzsot tartó akt a római gladiátort, Spartacust ábrázolja. Megyeri Barna 1956-os alkotása csak deréktól felfelé látszik, annyira beborítják a kúszófenyők. A “lényeget” azonban még pont láthatjátok.

10. Sportoló férfi

pasaretiut_vasas_sportpalya

Kamotsay István 1958-ban készített Sportoló férfi szobra, Pasaréten, a Vasas pálya bejárata előtt áll. Ruhátlansága minden bizonnyal az olimpia ókori sportolóira utal, akik még meztelenül küzdöttek meg egymással. Elgondolkodtató azonban, mit szólnának a szurkolók, ha a Vasas focistái mez helyett Ádám-kosztümben lépnének a pályára.

+1 Gondolkodó

IMG_8475

A második kerületi Medve utca új irodaháza előtt térdel Varga Imre Gondolkodó alakszobra. Az irodaházból és környezetéből nem igazán derül ki min gondolkozhat. Talán épp azon töri a fejét, miért ilyen szerény méretekkel látta el a szobrászművész.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: