BUDAPEST

Mesélnek a kövek a belvárosi templomban

Nagyszerűen kirajzolódnak a római kor óta egymásra épült rétegek. Az Új Ember katolikus lap munkatársai jártak a helyszínen.

Link másolása

Fantasztikus eredményt hozott a a belvárosi főblébániatemplom tavaly kezdődött feltárása. Az egykor itt működő, majd az V. században elnéptlenedett római légióra épült rómán kori templomra épített jelenlegi épület kis híján eltűnt Budapest térképéről, mivel az Ezsébet-híd építésekor komolyan fontolgatták a lebontását. Az Új Ember munkatársai jártak most a templomban - Kovács Eszter régész kalauzolta őket. A beszámolót teljes terjedelemben, az Új Ember engedélyével közöljük.

A templom a turisták előtt még zárva; kiírás figyelmeztet erre. A középkorász régész már reggel a terepen van, ő enged be a főkapun. A rendezett "gödör" előtt állva azonnal szembetűnik az előd, a román kori épület félköríves záródású apszisa. Ősi egyszerűséget, rendíthetetlen szilárdságot tükröző tiszta forma.

A főbejárattól nézve először túl közelinek, viszonylag kicsinek tűnik a leendő altemplom kirajzolódó területe, de az ideiglenes lejáró felé haladva, oldalról nézve kitágul a tér; igazán innen látszik, hogy milyen tekintélyes a feltárt rész. Megkerüljük a szentély említett zárófalát, Kovács Eszter az egyik gótikus pillér tövéből letekintve sorolja az elmúlt év eredményeit.

1_

6_

DSC00092

2_

"A középkori kettős sír alatt, a tömött fekete réteg rómaiak előtti »szórványos« leletanyagot őrzött meg. Valószínűleg középső bronzkoriak a kerámiatöredékek, a fellelt kelta anyag pedig az úgynevezett La Tène-kultúra idejére datálható.

Első és második századi római leletek is előkerültek. A korábbi védelmi rendszer, a Dunával párhuzamos, észak–déli irányú sáncárok (fossa) betöltése után, a IV. században kezdték el itt a katonai tábor építését. Az erődítmény öt-hat építési periódusát sikerült meghatározni a legutóbbi kutatások során. Az V. század közepén a rómaiak feladták Pannónia provinciát, amely a hunok szál­lásterülete lett... Itt egy nagy »hiátus« következik, a népvándorlás korából ugyanis nem maradtak »jelek« a templom területén belül.

Ami konkrétum: a XII–XIII. század fordulóján épült meg a román stílusú templom, amelynek kiegészítéseit-átépítéseit is sikerült nyomon követnünk. Már a tavaly nyári kutatás során kiderült, hogy a déli oldalhajó szentélyét megerősítették egy köpenyfallal. Újdonság viszont, hogy a főszentély délkeleti sarkánál, az alapozásba bekötve megtaláltunk egy másik építési periódusra utaló részletet: feltételezhetően az akkori templom mellé épített (temető)kápolna alapfalait, illetve nyugatról nyíló bejáratát. A nagy szentélybővítés idején a román kori szentéllyel együtt aztán ezt is elbontották. Ez egyértelműen kiderült, hiszen a most is álló gótikus szentélyfal »elvágja« ennek az egykori épületnek a falszövetét.”

3_

4_

A vezető régész azt is elmondja, hogy a tél folyamán végzett kutatások során előkerült, a román templomfalakon kívüli részeket visszatöltik; a régi-új födém majd lezárja-lefedi az említett kápolna területét is. A körben talált, beazonosíthatatlan emberi maradványokat méltó helyre, ide temetik vissza.

A XIV. századi szentélybővítés során a gótikus pillérek alapozásához az elbontott román kori szentély köveit használták fel. E robusztus tömbökben is a korábbi templom építőanyagként felhasznált részleteit fedezhetjük fel: faragott párkányt, külső és belső lábazati elemeket… – de még olyan kvádereket is, amelyeken megmaradtak a román kori kifestés maradványai.

DSC000921

DSC000881

DSC001051

DSC001091

DSC001102

DSC001181

DSC001231

DSC001341

A járószint visszaállítása után az alapok között bejárható lesz a XII–XIII. század fordulóján emelt – egykor háromhajós, félköríves szentélyzáródású, boltozatos – román templom. A jelenleg az ásatási terület közepén magasodó, különleges, középkori kettős téglasírt lesüllyesztik, így az nem fogja megtörni a leendő – nagyjából 2,7 méter belmagasságú – altemplom egységes terét.

Mit tart a régész a feltárás legfontosabb, legnagyobb eredményének?

"Nehéz lenne kiemelni valamit. A legnagyobb meglepetés talán az, hogy a templom múltja, kiépülésének története annál is gazdagabb és sokrétűbb, mint amilyennek eddig tudtuk-sejtettük. A korábbinál több periódust tudunk megkülönböztetni, és bizonyos feltételezéseket sikerült pró és kontra tisztázni. Persze az eredmények nyomán új kérdések is felmerültek, ezek megválaszolása a jövő kutatóinak feladata lesz.”

A tervek szerint később kőtárat, valamint a XVIII. századból megmaradt értékes liturgikus tárgyakat, miseruhákat őrző kincstárat is kialakítanak az új térben; a Budapesti Történeti Múzeumban pedig a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom múltját feldolgozó reprezentatív tárlathoz hasonló kiállítás nyílik a pesti Nagyboldogasszony-templom „kétezer” évéről.

DSC00117

Forrás: Új Ember

Ha érdekes volt a cikk, ajánld másoknak is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: