Megvan, ki és miért ragasztott ki újabb órákat a Széll Kálmán téren

A vasárnap délutáni gerillaakciót egy fiatal aktivista szervezte. Elárulta a motivációit is.

Link másolása

Ahogyan azt mi is megírtuk, vasárnap valaki ismét működő órákat ragasztott a Széll Kálmán tér először össze-vissza járó, majd teljesen kikapcsolt dizájnórájára.

Most azonban az is kiderült, ki áll a tegnapi akció mögött: az újabb gerillaakciót egy Békés Gáspár nevű fiatal srác szervezte meg, aki még egy nyilvános Facebook-eseményt is létrehozott, hogy minél többen eljöjjenek az óraragasztásra. Az esemény oldalán egy videót is megosztottak, amin megörökítették az újabb órák felszerelését.

Videó az akcióról:

[valamiért Batthyány teret mondtam-talán jövőbelátás?]Posted by Békés Gáspár on Day o' the Sun, Januarrrry 22, 2017

A Facebook-esemény szövege:

Mint tudjuk, A Széll Kálmán téren veszélybe került a tér-idő kontinuum. Ez az ország egyik legfontosabb Időkapuja, egyenesen a dobogókői szívcsakrával van összeköttetésben. Ismeretlen Hősök megpróbálták helyreállítani, azonban elbuktak. Most rajtunk a sor! Hozzon mindenki legalább egy órát és celluxot, hogyfelragaszhassuk az oszlopra a nem működő óra helyett. Ez így egy közösségi installáció lesz!

Figyelem! Amennyiben nem sikerül helyreállítani az egyensúlyt, nagyon súlyos következményeknek nézünk elébe. Elég csak arra gondolni, hogy vajon miért pont az Időkerék elromlása (Világ Legnagyobb Nemműködő Homokórája) után kapcsolt lejtmenetbe az ország...most még nem késő! Mentsük meg a múltat, jelent, s jövőt!

bekes1bekes2

Békés egyébként nem azonos azzal a továbbra is ismeretlen személlyel, aki múlt kedden kiragasztotta az első órákat, egyszerűen csak fontosnak tartotta, hogy valaki továbbvigye ezt a nagyszerű ötletet. Békés a 444-nek is nyilatkozott az akcióról: a rövid interjúban magáról is mesélt:

"Magamról annyit, hogy nem ez az egyetlen aktivista megmozdulásom" - kezdte a fiú. "Anno én szóltam Balognak, hogy ne propagandának használja a tudományos diákolimpikonokat. Aztán felszólaltam a tanítanékos tüntetésen. De én szerveztem nemrég a lengyel szolidaritástüntetést is. Tehát kockásolimpikon és időlovag vagyok??"

A fiú arról is nyilatkozott, hogy

a tegnap kihelyezett órákat ismét leszedték az illetékesek:

"Felháborítónak tartom, mert a tér-idő kontinuumot megint megzavarták egy központi időkapunál. Így országunk jövője kétséges. Hiszen idő nélkül az abban való előrehaladás sem biztosított. Így mindenkit arra kérek, hogy rakjon ki másik órát, illetve hogy kövesse az esemény oldalán a fejleményeket. Ja, és hogy kérem vissza az órákat, bárki is szedte le, mert amúgy az lopás."

Képek: Facebook

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: