BUDAPEST

Megnyílt Budapest első panoptikuma

Elég a Gozsduba menned, hogy találkozz Einsteinnel, Jackóval vagy akár a brit királyi párral.

Link másolása

Megnyitotta kapuit Magyarország első celeb Panoptikuma, ahol találkozik a múlt és a jelen, életnagyságban megelevenednek a hírességek. Találkozz kedvenceiddel, élj át egy felejthetetlen kulturális élményt. Szelfizz a filmszakma, a zenei- és a sportvilág nagyjaival.

pTpEWsRjwJ4gJyMRl6CcJMrunT8lo6eWdE9F_jU5hSY,nRDTBF-B9Sra7A8LupkiyOj99Fr9lxaSNscRU9rm6oU

A panoptikum egy olyan kiállítás, ahol híres és történelmi személyiségek tekinthetőek meg viaszbábu formájában. Az ötlet Philip Curtis holland vendéglős fejéből pattant ki az 1620-as években, az ő tanítványa volt a világszerte híres Madame Tussaud is.

Ebből az ötletből merítve nyitotta meg kapuit 2015. szeptember 10-én Magyarország első és ezidáig egyetlen celebpanoptikuma, a Gozsdu Celebrity Panoptic. A kiállítás célja, hogy egy teljesen egyedi élményt nyújtó kulturális színfolt lehessen belföldi és külföldi látogatóknak egyaránt Budapest belvárosának szívében, a Gozsdu „C” udvarában.

oefzO9cD69ZmPjGyqcOB7lOOWkDKcpPtlvQSAbvHLvY,hDJhKpz7Is4Aahe7yz_bQ9t9C3aO1a1Ft8_GKlN2rIQ

JmftKl_T4I6k2DLo8c3oP3IN_DNLnJXVcD7zY2VdNXk,gi7XDtwsOcEo4gtpGbJKjsJRt8-ZHaMfAVi9ViIRP6g,cbJBVP3SJisdZk2VatNp0wwq_mEeTFklhI1yhlnYEIU

A kiállítás minden korosztály számára nagy élmény: külön hangsúlyt fektettek a kiállításrendezők a legkisebbek igényeire is, ezért mesehősök is találkozhattok.

A magyar hírességek kiemelt figyelmet kapnak a panoptikumunkban.

"A jelenlegi készletünket folyamatosan bővítjük külföldön és hazánkban készülő viaszszobrokkal egyaránt. A napokban érkezett meg hozzánk a brit hercegi pár, Katalin hercegnő és Vilmos herceg, de tervezünk, egy Star Wars sarkot, valamint a magyar hírességeink közül Puskás Öcsit és Dzsudzsák Balázst is megelevenítenénk" - mondta Bökönyi Zsolt, a Gozsdu Celebrity Panoptic marketing vezetője a tárlat bemutatásakor.

HZ1ZAdvEis5YSpNXM5RrDug2nSlPNkHMEY6bVV1eVLk,XhSrrDrrvZJbqqp_Fez1AKLS5R5p2xYw-VUsc22Vtio,RXpVXlUJzzqbgI85VUQ6-je2TfbJVyuQW1eR8Ljs4AM

k3TPrxZSUtLnsQTiL4l9Id9B0afC-TJDPPGNTZW8R4o,8LGqMxAptXKi0MKYgZGItCnpaCggxvt577mOaaVFMeo

nVGDlD2UmflK7vYRstNkVabHmcCDqqN6Lb732YYFecI,jrJFURDMjdFH7sm3CJkgg8Az5EjQU1dxycy5En7bRMI

A kiállítás megtekintése után a Back to Budapest étterem vár finom ételekkel és italokkal, ha pedig édesszájú vagy, kóstold meg az isteni kézműves édességeket és belga csokikat.

Ha szívesen ellátogatnál a Panoptikumba, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: