BUDAPEST

Megnéztük: borzasztó állapotba került az Erzsébet téri pázsit

Néhány évvel ezelőtt újították fel, de a látvány most lehangoló. Vitézy Dávid Facebook-posztban fakadt ki, a Főkert vezetője válaszolt.

Link másolása

Szomorú bejegyzést tett közzé a Facebokon Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője.

"A néhány éve felújított Erzsébet tér - nulla karbantartás, kipusztult fű, por és a tér másik felén óriáskerék-építő betonkeverők. Megdöbbentő, hogy a város közepén nem zavar ez senkit"

- írja.

A Főkert vezérigazgatója, Szabó József a poszt alatt válaszolt.

Kedves Dávid!

Ez egy régi probléma! A park ezt a hatalmas terheltséget, taposást, rongálást, szemetelést nem bírja! A környező szórakozóhelyek miatt éjjel-nappal túlterhelt a gyep. Az öntözés lehetetlen, mert kirúgják, éjjelente ellopják a fűben ücsörögést, fetrengést csak akadályozó szórófejeket, csepegtetőcsöveket.

Információim szerint egy teljes funkció váltáson, a kitelepülő tömegrendezvények korlátozásával gondolkoznak a városházi- és a kerületi illetékesek, döntéshozók.

Addig marad a csak igen korlátozott "kertészeti fenntartás", a megmaradó zöldterület ápolása, takarítása és a folyamatos, szétdobált műanyagpohár, törött üveg és egyéb kommunális szemétszedés...

Így néz ki most az Erzsébet tér:

IMG_8476k

ter

Vitézy Dávid bejegyzésére sokan reagáltak, köztük ismert emberek is. Bojár Iván András művészettörténész, művészeti szakíró például azt írja, a terület fenntartójának szerinte az Erzsébet téren található szórakozóhelyekkel kellene szerződnie a folyamatos karbantartásról.

Ugyanezt veti fel Bardóczi Sándor tájépítész is: "Az Akvárium, a Fröccsterasz, az óriákerék és a random bódés fesztiválok bevételének mennyi százaléka fordítódik itt vissza fenntartásra? Ki fölözi le itt a hasznot, és mit lát belőle a köz? Ezek itt a kérdések, a válasz pedig el van rejtve a fotóban. Havi egyszer újra kéne gyepszőnyegezni az egészet, és amekkora itt a bevétel, mindez aranyozott fűszálakkal is menne. Esetleg kicsit szerényebben kéne bebódézni a gyepet, és tovább tartana."

Az Erzsébet tér

Az Erzsébet tér majdnem 20 ezer négyzetméteres terület fás, parkosított hely virágágyásokkal. Ugyanúgy közparkként funkcionál, mint a Liget, a Margitsziget vagy a Vérmező.

Egykori temető helyén alakult ki a pesti városfalon kívül. Új térnek, Új vásártérnek, Vásártérnek nevezték, 1858-tól hívják Erzsébet térnek. (1946-ban a Sztálin tér, 1953-ban az Engels tér nevet kapta; a rendszerváltozás után lett ismét Erzsébet.)

1854-ben kezdték parkosítani, fákat telepíteni a térre, a XIX. század végén csinos kis porcelán táblákat kaptak a fák.

kioszk1900

Erzsébet tér, a Kioszk épülete. A felvétel 1890 után készült. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.101

Itt állt annak idején a később tűzben elpusztult német színház, a Kioszk épülete, amelyet átépítettek, Nemzeti Szalonként használtak, majd 1962-ben a háborús károkra hivatkozva lebontottak. Ide helyezték át a Kálvin térről a gyönyörű Danubius-kutat.

verespalne1906

Az Erzsébet tér 1909-ben. Balra Veress Pálné szobra (Kiss György, 1906), a háttérben jobbra a Nemzeti Szalon látható. Forrás: Fortepan

danubiuskut

A Danubius-kút 1959-ben, amikor még állt a Nemzeti Szalon épülete (a kút mögött látjátok). Forrás: Fortepan

Az 1940-es évek végén a térre húzták fel a Volán központi autóbusz-pályaudvarát - még az 1990-es években is innen indultak nemzetközi járatok, például Olaszországba. A pályaudvart a Népligetbe helyezték át, az épületet felújították, és most a Design Terminálnak, illetve a TERMINAL étteremnek ad otthont.

1937

Az Erzsébet tér 1937-ben - erre a helyre épült a buszpályaudvar. Forrás: Fortepan

atadas1949

A pályaudvar átadási ünnepsége 1949. szeptember 11-én. Forrás: Fortepan

1949

A váró. Forrás: Fortepan

Az egykori buszpályaudvar épületét 2004-ben újították fel, az egész teret pedig 2006-ban.

A tér másik végében egyébként most épül a Sziget Eye:

IMG_8463k

IMG_8480k

IMG_8481k

IMG_8486k

IMG_8461k

Fotók: Mervai Márk

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: