BUDAPEST

Megmutatjuk belülről Budapest egyik legszebb szecessziós épületét, a megújuló Postapalotát

Bejártuk a volt Postapalota impozáns tömbjét, hogy megmutassuk, hol tart a teljes körű helyreállítás.
Szegedi Éva, Fotó: Huszár Boglárka - szmo.hu
2020. július 22.


Link másolása

A budai oldal egyik legfeltűnőbb épülete a Krisztina körút és a Széll Kálmán tér tengelyéről magasodik a környék fölé. Különleges kialakítása és motívumai miatt hol reneszánsz várkastélyra, hol szecessziós palotára, hol pedig – különösen a Várfok utca felől a járdáról fölfelé tekintve – hajóorra emlékeztet.

A Buda Palota (a volt Postapalota) sokak szerint a XX. századi magyar építészet kiemelkedő alkotásainak egyike, és a tervező, Sándy Gyula életművének is fontos része.

A lenyűgöző épülettömb ma műemléki védettséget élvez, és ennek mentén zajlik is a felújítása, amely után végre régi pompájában láthatjuk majd újra.

A Magyar Nemzeti Bank jóvoltából bejárhattuk a palotát, hogy megmutassuk nektek, hol tart jelenleg a munka.

A belső udvar, immár a kémény nékül

A toronyhoz vezető "terasz"

A munkák elkészülte után a tornyot az országzászló díszíti majd

Az egykori igazgatósági tanácsterem

A Trianon utáni építészet első jelentős középületének felállítására 1923-ban írtak ki tervpályázatot.

Mint arra Szalay Tihamér tervező építész felhívta a figyelmünket, a nagy világégések után az építészet mindig domináns szerepet kapott, és arra az érzésre reflektált, hogy „élünk, itt vagyunk, megmutatjuk magunkat”. Ez a hatás érződik a volt Postapalotánál is.

Sándy Gyula mintha megpróbálta volna összegyűjteni és beemelni minden akkori tudását, addigi tapasztalatait, hogy valami egészen egyedit alkosson. A historizmus és az amerikai modernizmus elemeit is felhasználta a tervezéskor.

De az építés folyamata is különleges lett, a palotát ugyanis két ütemben húzták fel: először a Krisztina körút felőli rész készült el, majd a telefonközpontot is magába foglaló Vérmező felőli rész.

A Magyar Királyi Posta és Távírda Vezérigazgatóság, mint építtető úgy határozta meg a főbb tervezési irányelveket, hogy az épület legyen reprezentatív, ugyanakkor az első világháború utáni helyzet miatt gazdaságos is. Az egyik feltétel az volt, hogy mind a négy oldalról szabadon álljon, a rendelkezésre álló telket a lehető legpraktikusabban használja ki, legyen belső udvar is. Építsék legalább hatemeletesre, a főbejárat nézzen a Krisztina körútra, a homlokzat kialakítása legyen komoly és monumentális, ugyanakkor felesleges díszítőelemektől mentes. A kincstári postahivatal mellett a budai III. távbeszélő központot is magában kellett foglalnia.

Sándy Gyula – aki perfekcionista tervező volt, és szerette maga felügyelni az építkezést, hogy minden a lehető legpontosabb, legjobb minőségű legyen, és minél kevésbé térhessen el a kivitelező a tervektől – újítása a palotánál az volt, hogy a világítás áramköreit nem horizontálisan, hanem vertikálisan alakította ki, így, ha bármilyen gond történik, emeletenként csak egy szoba maradjon sötét.

Az irodaházban helyezték el az ország első páternoszterét – most is megvan, meg is nézhettük, az eredeti állapotának megfelelően újítják fel.

A páternoszter

Ami szembetűnik, az, hogy elképesztően egységes és harmonikus látványt nyújt a Buda Palota, annak ellenére, hogy nincs két egyforma homlokzata; ha körbejárod az épületet, láthatod, hogy minden oldala valamiben más, mint a többi.

Egyes finom motívumok ismétlődnek, a belső térben is felbukkannak – ilyen a kovácsoltvas erkély csiga motívuma, amit a zászlótartón és az épületben található csigalépcső korlátján is láthatunk.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: