hirdetés

BUDAPEST

11 dolog, amit a Margitszigeten láthatsz vagy csinálhatsz, ha szeretnél egy napra turista lenni

Élet a klasszikus pokrócos pikniken és a strandoláson túl.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. június 13.

hirdetés

Mostanában elég sokat járok a Margitszigetre, részben rendezvényekre, részben csak úgy, sétálni. Az utóbbi hetekben egyre több iskolai csoportba botlottam ott, és rögtön ki lehetett szúrni, kik azok, akik részben a maguk szórakoztatására, részben iskolai feladat miatt előre készültek a sétára, figyeltek és beszéltek a többieknek arról, amit ott láttak.

Mivel ez a hely számomra megunhatatlan, és mindig találok egy olyan szegletet, amit érdemes alaposabban szemügyre venni, eldöntöttem, hogy egyfajta programajánlót írok nektek, ha valami mást is csinálnátok a Margitszigeten azon kívül, hogy kivisztek egy pokrócot és végigfekszetek rajta.

Nyáron amúgy is az egyik legtutibb az, ha oda mentek a városban, ahol sok a fa és van víz…

Margaret Island/Isola di Margherita/Margitsziget #mysecretbudapest #mybudapest #budapest #pest #budapeste #bestcity #isola #island #citypark #park #ruins #medieval #parco #rovine #budapestgram #mik #magyarig #magyarinsta #hiddengem #hiddentreasure #magyarinstakozosseg #hungary #magyarország #ungheria #europa #europe

18 Likes, 1 Comments - MySecretBudapest (@mysecretbudapest) on Instagram: "Margaret Island/Isola di Margherita/Margitsziget #mysecretbudapest #mybudapest #budapest #pest..."

hirdetés

1. Nézd meg a megújult Holdudvart

A 2017-es vizes vébére újították fel. József főherceg felkérésére Ybl Miklós tervezte annak idején a mára már elpusztult Margit fürdővel és a Nagyszállóval együtt és a Casinót, vagyis a Nagyvendéglőt. 1869-ben nyitott meg, később fedett teraszt is kilakítottak. Az épület 1917-1935 között étteremként, kávéházként és tejcsarnokként is funkcionált, és csak 1937-ben nyitották meg újra, Casino néven. A sok átalakítás és a háborús károk következtében a szinte felismerhetetlenné vált. Különböző szórakozóhelyek működtek itt, és már a 2000-es évek közepén igény volt a felújítására. Most részben rendezvényhelyszínnek használják, de be lehet ülni ide ebédelni is. Egyszer egy évben engedd magadnak ezt a luxust.

2. Próbáld ki a futópályát

Budapesten egyik legszebb, futásra is alkalmas terep kétségkívül a Margitsziget. Pár éve újult meg, nagyszerű terep, gyönyörű panoráma – sajnos a gyalogosoknak még most is szólni kell néha, mert nem értik, hogy nem nekik készült.

3. Bátran mássz a Centenáriumi Emlékmű belsejébe

Hosszú évek óta járok ki a szigetre, de eddig csupán néhány alkalommal láttam, hogy valaki bemerészkedett volna a furcsa, kúpcsigára emlékeztető izébe, hogy lássa, mi van belül. Pedig ez is Budapest provokatív szobrainak egyike, pont, mint a nulla kilométerkő, megállít, megdöbbent, gondolkodásra serkent.

A Centenáriumi emlékmű a Margithíd felőli oldlaon, a zenélő szökőkút közelében áll – Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 100. évfordulójára készült. A különlegessége az, hogy kívülről ugyan simának látszik, ám belül tele van ábrákkal. Mit láthatsz? A egyesítés, vagyis 1873 óta eltelt 100 év egy-egy fontosabb történelmi eseményét, a koronát, feliratokat, különféle szimbólumokat, például a háború jelképeit, valamint a szocializmus jelképeit, jelszavait. (Ne feledjük, hogy 1972-ben készült.)

4. Este szervezz randit a zenélő szökőkúthoz

Többször is felújították már az 1962-ben létesített szökőkutat – akkor még élő zene szólt itt. Utoljára 2013-ra tették rendbe, a környezetével együtt, megújult a zenei repertoár is, és most már gyakorlatilag egész nap hallgathatjátok a zenét, 11-től 21 óráig óránként van egy blokk. Az idei műsort itt találjátok, a Főkert honlapján.

http://www.fokert.hu/indul-a-margitszigeti-zenelo-szokokut-uj-zenei-programja/

5. Menj el a Vadasparkba, felnőttként is remek móka

Amikor tavaly itt jártam, egyedül, anélkül, hogy lógott volna rólam egy gyerek, aki nyafog, hogy miért nem mászhat be a lovakhoz/pávához/bármihez, hatalmas élmény volt. Arra figyelhettem, amire akartam, közelről nézhettem, ahogyan a gólya a fiókáit a tűző naptól védi. Állt rendületlenül, szárnyával takarta a kicsinyeit, árnyékot vetett rájuk. Megcsodálhattam a pávát, aki amint elővettem a gépet, igyekezett olyan testtartást felvenni, hogy lehetőleg minél kevésbé látványos és minél trébb képeket készítsek róla… És összejött neki!

When the peacock of The Pet Zoo on The Margaret Island had a bad day. *** Amikor a margitszigeti vadaspark pávájának rossz napja volt. #peacock #indifferent #badday #mysecretbudapest #budapest #mik #magyarinsta #közömbös #vagy #sértődött #magyarorszag #hungary #moments

9 Likes, 1 Comments - MySecretBudapest (@mysecretbudapest) on Instagram: "When the peacock of The Pet Zoo on The Margaret Island had a bad day. *** Amikor a margitszigeti..."

6. Keresd meg a legendás platánt,

menő fotókat és szelfiket készíthetsz itt. A gyerekek évtizedek óta imádnak hintázni rajta. Legyél kreatív, találd meg egyedül, annyit segítek, hogy a Margit-romok és a Szent Mihály kápolna között található.

7. Tedd próbára magad a szobrokkal

Egész napos elfoglaltság és elképesztően nagy munka, ha megpróbálod úgy végigjárni a szigetet, hogy az összes ott lévő szobrot megtalld, és kipipálhasd a listádról. Egészen eldugott helyeken vagy növényekkel körülölelve is találhatsz szobrokat.

8. Ha már úgyis voltál a Szent Mihály kápolna közelében a platán miatt, járd körbe!

Alapvetően nem vagyok a már rommá vált épületek újbóli felépítésének híve, ugyanis azt vallom, hogy úgy korhű, és úgy emlékeztethet bennünket a mulandóságra, ha a romok nagyjából úgy maradnak, ahogyan találtuk őket. Rómában sem egészítették ki am Colosseumot, és nem építették újra a helyszínen a orum Romanum összes épületét sem, hanem csak virtuális rekonstrukciókat készítettek a netre a technológia segítségével.

Ez a kicsiny templom valahogy mégis a kivételek közé tartozik. Lux Kálmán, a a Margitszigeti feltárásokat vezető régész ugyanis a források szerint az itt álló rom hűen rekonstruált mását építtette fel. Ha belülről is látni akarjátok, minden hónap első vasárnapján tartanak itt misét délután 16 órakor, és rendszeresen miséznek a sziget egykori lakója, Szent Margit emlékére is.

"A margitszigeti ásatásokat egy természeti esemény indította el. 1914 őszén a szélvihar egy évszázados diófát csavart ki tövestől a helyéből a domonkos apácák kolostorának közelében. A kidőlt fa felmeredő gyökerei egy harangot fontak át. Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1923-ban ásatást rendelt el, ennek során Zielinsky Szilárd feltárta a templom és a hozzá csatlakozó épület alapfalait. Az ásatásokat, majd a templom rekonstrukcióját Lux Kálmán építőművész tervei alapján, Báthory és Klenovits építészmérnökök közreműködésével, Fodor Sándor vezetésével és ellenőrzésével, 1930-31-ben fejezték be"

9. Keresd meg azt a helyet, ahol Arany János üldögélt és írt!

A legenda szerint itt, a Margitszigeti tölgyfák alatt született A tölgyek alatt című költemény.

10. Kóborolj a romok körül, és próbáld magad elé képzelni, milyen lehetett itt az élet!

Nagyon szeretem a ferences-romokat és a Margit-romokat is, utóbbiról nemrég írtam részletesebben. Olyan hangulatot árasztanak ezek a helyek, amely számomra megnyugtató és egyben inspiráló is. Imádom csak úgy végighúzni a kezemet az ódon köveken.

11. Pihenj, lazíts a Japánkertben!

Fantasztikus hely, nem lehet vele betelni. Ha valahol szeretnék olvasgatni, mindig nehezen döntöm el, hogy Csikász Imre ülő leányakalot ábrázoló szobránál, vagy a tó másik oldalán, a vízesés közelében üljek le. Rendszerint körbejárom a sziklakertet is, és csak azután döntöm el, hol töltsek el pár órát a kedvenc könyvemmel…

Girls. Ragazze. Lányok. #mysecretbudapest #budapest #budapest_hungary #margitsziget #japanesegarden #japanesegardens #gardens #mutiholvagy #art #artnoveau #jugendstil #stileliberty #arte #mik #magyarig #giardino #parco #moments #citywalk #instaday #insta_budapest #europa #europe #hiddengem #hiddengems #hidden #secretgarden #hiddensecrets #bestcity

37 Likes, 2 Comments - MySecretBudapest (@mysecretbudapest) on Instagram: "Girls. Ragazze. Lányok. #mysecretbudapest #budapest #budapest_hungary #margitsziget..."

Te mit tennél a saját margitszigeti listádra?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Kísértetvárosra emlékeztetett Budapest szilveszter éjjelén

Üresen járt a metró és üresek voltak az utcák is. Soha nem volt még ilyen szilveszterünk.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. január 01.

hirdetés

Az este nyolc órás kijárási tilalom alól a szilveszter sem volt idén kivétel. Éjszaka bejártuk a máskor legforgalmasabb utcákat, amelyeken az elmúlt években hömpölygött a tömeg.

a taxisokon, rendőrökön és futárokon kívül alig volt valaki odakinn.

Rendőr viszont érezhetően több volt, 6-7 rendőrkocsit is láttunk bő fél órán belül, egyszer igazoltattak is bennünket.

Az ablakokból elég sok helyen szűrődött ki házibuli hangja, de az utcák olyan kihaltak voltak, mintha nem is szilveszter lenne. Az év utolsó éjszakája pont olyan volt, mint 2020 maga.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Megnéztük, mit csinálnak a rendőrök éjszaka az utcán a kijárási tilalom alatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségével az éjszakai rendőri munkát követhettük egyik este a két ünnep között.
Szegedi Éva, Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. január 05.

hirdetés

„Már mindenkinek elege van ebből a baromságból!” „Nekem aztán senki se mondja meg, hogy hova mehetek és mikor!” „A boltok tele vannak, az nem gond, de én este 8 és reggel 5 között nem mehetek mehetek ki az utcára, na menjetek a büdös francba!”

Részben az ezekhez hasonló kommentek, részben pedig amiatt lettünk kíváncsiak arra, hogy mit és hogyan csinálnak a rendőrök a kijárási tilalom alatt, mert a hatóságok munkáját erőteljesen torzítva állította be egy-két bejegyzés, ami szembejött velünk az üzenőfalon. A közösségi oldalakon megosztott, fegyveres katonákat vagy rendőröket ábrázoló képek egy részét negatív kommentárral látták el.

Úgy látom, bárhol és bármikor megjelenik egy, a kijárási tilalommal foglalkozó hír vagy poszt Facebookon, az alatta megjelenő hozzászólások egy részéből sugárzik a feszültség. Szinte tapintani lehet.

A csúcs talán az volt, amikor olyan kommentbe botlottam, ami azt taglalta, hogy a kijárási tilalom alkotmánysértő, mert nincs is semmiféle vészhelyzet, nincs is semmiféle járvány, koronavírus nem létezik, ezért sem a korlátozásra, sem a rendőri jelenlétre nincsen szükség.

Ezek után még inkább érdekelt bennünket, mit csinálnak az utcán a rendőrök este 8 után? Milyen eseteknél intézkednek? Mennyire jellemző a szabályok megszegése a Budapesten élőkre? November 11-én, a kijárási tilalom elrendelése után már végigkövettük fotós kollégámmal, Markovics Z. Kristóffal, hogyan ürülnek ki a város utcái. Arról is készítettünk riportot, hogyan befolyásolja a korlátozás a hajléktalanok jelenlétét. Most a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjének segítségével az éjszakai rendőri munkát követhettük egyik este a két ünnep között.

Az Erzsébet térről indultunk, először a Vörösmarty tér felé fordulunk. Csodaszép a karácsonyi díszvilágítás fényeiben pompázó tér a Gerbeaud épületével és a századfordulós bérpalotákkal. De kérdés, hogy kinek ilyen gyönyörű, amikor rajtunk kívül egy teremtett lélek nem jár, nem is járhat erre.

hirdetés

Egyébként az, hogy télen milyen szép a Vörösmarty tér, eddig fel sem tűnhetett. Első pillantásra nem tudtam megfogalmazni, mi ilyen furcsa ebben az egészben, és miért ennyire szokatlan a csend, a nyugalom.

Nincsen adventi vásár. Máskor egész decemberben itt állnak a bódék, a tömegben lépni sem lehet.

Nem mintha hiányozna a sokféle étel szaga és a (túlárazott) forralt bor illata; inkább azért szomorú, mert a járvány miatt nincsenek turisták, sem belföldiek, sem külföldiek, szinte minden zárva van, és akaratlanul is átgondolja az ember, hogy ez az egész milyen gazdasági következményekkel jár.

Ugyanez az érzés kerít hatalmába a Deák Ferenc utcán gyalogolva. Csak az zökkent ki, amikor a hátam mögött nyílik egy ház kapuja. Hátrafordulok, mire a férfi a rendőröket megpillantva már húzódik is vissza a kapualjba, és csak kapu hangos csattanását hallom.

Még néhány ehhez hasonló jelenet tanúja lehetek az éjszaka során. A Király utcán, amíg egy ittas férfivel szemben intézkednek a rendőrök, a szemközti járdán egy fiatal pár tűnik fel, csupán a szemem sarkából látom őket. Ahogy meglátják, mi történik, elbújnak egy oszlop mögött.

Kisvártatva taxi áll meg a közelben, fiatal lány száll ki belőle vihorászva, maszk nélkül, puha nyuszis papucsban, rövid kabátkában, legginsben, kezében nagyobb papírzacskóval.

Mintha étterembe ugrott volna el ezzel a fuvarral a kijárási tilalom alatt. Villámgyorsan üti be a kapukódot és már el is nyeli alakját a sötét lépcsőház.

Sétánk alatt csak néhány alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek.

Rögtön az első ember, akit megállítottak, három szabálysértést is elkövetett: maszk nélkül volt az utcán, olyan időpontban, amikor nem tartózkodhatott volna kint, és közterületen, a tiltás ellenére, alkoholt fogyasztott.

Egy pár teljesen szabályosan sétáltatott kutyát, az irataik rendben voltak, esetükben mindössze rutinellenőrzés folyt.

Ugyancsak maszk nélkül sétált engedély nélkül egy férfi, az ő adatait is felírták a rendőrök, ő is szabálysértés miatt felel.

A következő szabálysértő pedig erősen ittas állapotban volt, karjaival hadonászva próbálta megfenyegetni a rendőröket (sikertelenül), esetében még a holmiját is átvizsgálták, mint megtudtuk, amiatt, hogy esetleg van-e nála bármilyen veszélyes tárgy.

Ám nem ez a jellemző jelenet. Ennek az estének a nagy részében legtöbbször kutyasétáltatókat, taxisokat és pizzafutárokat, valamint üresen vagy majdnem üresen futó buszokat, trolikat, villamosokat látunk. Az Erzsébet téren zárjuk a kört.

Amikor hazametrózom, eszembe jut, hogy beigazolódott, amit előzőleg gondoltam: azok, akik a hozzászólásaikban kikérik maguknak a kijárási tilalmat, és azon háborognak, hogy nekik senki ne mondja meg mit csináljanak, zömében otthon ülnek. Különben nem lennének éjjelente ennyire kihaltak Budapest utcái.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

A budai rakparton a Rákóczi-hídig fog járni a villamos

Már alá is írták: bővül a budapesti villamoshálózat. Hét új megálló épülhet a Szent Gellért tértől a Kopaszi gátig a budai fonódó projekt II. ütemében.
Forrás:Indóház közlekedési portál - szmo.hu
2020. december 31.

hirdetés

Vitézy Dávid Facebook-oldalán tették közzé csütörtök délelőtt az örömhírt: az Európai Unió hivatalos lapjában megjelent a közbeszerzési felhívás a Budai Fonódó villamoshálózat következő ütemének teljes körű engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére, miután Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója aláírta a projekt fővárostól való átvételét a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa októberi javaslata alapján.

A BFK-nál a fák és az akadálymentes kerékpárutak és járdák érdekében finomhangolták az eredeti terveket. Az átépülő Déli összekötő vasúti híd új hídfője jóval tágasabb lesz, így az új terveket már ezt figyelembe véve készítették el.

A 2010-ben elkezdett fonódó projekt most dél felé folytatódhat: a Szent Gellért térről a Műegyetem rakparton át éri el a Pázmány Péter sétányt, onnan pedig a Kopaszi gátat és az épülő új lakó- és irodai negyedet tárja fel az új villamos, hogy végül a Budafoki útnál, fontos belvárosi járatokhoz kapcsolódva érkezzen meg a végállomásra. A villamosvonalat részben füvesítik majd: a 2,8 kilométeres új pályából legalább 1,2 kilométer lesz füves.

Hét pár akadálymentes megálló létesül:

Szent Gellért téren

hirdetés

Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcánál

Petőfi híd budai hídfőjében

Pázmány Péter sétányon, az ELTE déli tömb vonalában

Rákóczi híd budai hídfőjében

Nádorkert vasútállomásnál

Budafoki/Dombóvári út végállomás

A budai fonódó villamos új szakaszáról kapcsolat nyílik északra a 19-es, 41-es és 56-os vonalak felé, illetve Pestre a 47-es és 49-es vonalak irányába. A viszonylatok megszervezése a BKK feladata lesz, de az előzetes elképzelések szerint a Szent Gellért tértől mind Budán, a rakparton, mind a Szabadság hídon át Pestre, a Deák Ferenc tér felé érdemes lesz járatokat indítani, így az érintett lágymányosi egyetemi, irodai és lakónegyedekből az összes metróvonal elérhető lesz villamossal – írja Vitézy.

Hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik, kövesd az INDÓHÁZ oldalát!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Lebontják a Wichmann kocsma épületét

Budapest belvárosának egyik ikonikus épülete helyén hotelt építenek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 06.

hirdetés

Meg vannak számlálva a Kazinczy utca 55. alatt található épület napjai, amely többek közt arról nevezetes, hogy a földszinten kapott helyet a két és fél éve bezárt legendás hírű kocsma, a Wichmann - írja a Falanszter Blog.

2018 júniusa szomorú hírt hozott a budapesti éjszakai élet történetébe: 32 év után bezárt a városrész egyik ikonikus helye, Wittman Tamás olimpiai ezüstérmes kenus kocsmája. Ezt követően pizzéria nyílt a helyen, ám mivel nem ment úgy az üzlet, ahogy azt az új tulajdonos várta, túladott az ingatlanon. A blog értesülései szerint már megvan, mi lesz az épület sorsa:

lebontják, és egy ötemeletes szállodát építenek a helyére.

Ahogy írják, a környéken nem ez az egyetlen régi épület, aminek mennie kell.

A Kazinczy utca 55. mellett a Király utca 23, 25, 27 és 29 számon elterülő műemléknek számító bérházak helyén lesz az új épület.

Azaz egy játszótér, a műemléknek számító Dirnbacher-Fluck-bérház, a korábban Magyarország első mozijaként funkcionáló – korlátkerítésén még korabeli, az itt működő szállóhoz címzett német szöveget (Zur Stadt Pest) is felvonultató – Hugmayer-Michalovits-bérház és a Puphka-Hohlfeld-bérház helyén fog megépülni a gigaszálloda.

Az épületnek a kocsma előtt is komoly múltja volt: a kerület mai napig legkisebb alapterületű házában mindig történt valami izgalmas.

hirdetés
1836-ban például Schneider József kártyafestő itt álmodta meg kártyafestő műhelyében a 36 lapos magyar kártyacsomagot

- ezért helyeztek el egy piros nyolcast az ajtó mellett. Az épületben később bordélyház működött, ahol – többek között – Ady Endre, Krúdy Gyula vagy Jókai Mór is gyakran megfordult. Ezt követően a Magyar Teozófiai Társaság székhelye volt, a 20. században pedig 50 évig tejcsarnok is működött a házban. 1986-ban Wichmann Tamás magyar kenus legenda vette meg, és az addig étkezdeként is működő ház alsó szintjét kocsmává alakította. A hely nagyon hamar a budapesti élet fontos helyszínévé vált, amely elsősorban a sportoló alakjáról, két barátságos németjuhászáról és természetesen a hely specialitásáról, a rántott húsos szendvicsről lett ismert a budapestiek körében. A szocializmus alatt a kocsma fölötti lakásban ráadásul kalózrádió és egy szamizdat szerkesztőség is működött a sportoló tudomásával és anyagi támogatásával.

Egy ideig még arról is szó volt, hogy a kocsma falára az azóta elhunyt Wichmann Tamás sportolói és politikai ellenzéki munkája tiszteletére dombormű kerül majd, ám úgy fest, hogy ez nem fog megvalósulni.

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: