BUDAPEST

„Magyarország olvasztótégely volt Európa közepén, ez a mi természetes közegünk” - mondják a hossszúlépés.járunk alapítói

A Hosszúlépés Budapesten című könyv kapcsán beszélgettünk emlékezetpolitkáról, Bauhausról és arról, hogy miért döntött két fiatal úgy, Anglia helyett itthon próbálnak érvényesülni.

Link másolása

A hosszúlépés.járunk? évek óta szervez kulturális sétákat Budapesten, és újabban vidéken is. A két alapító, Koniorczyk Borbála és Merker Dávid a pandémia miatti kényszerszünetben döntött úgy, hogy megpróbálják könyvbe foglalni hivatásukat.

– Nagyon irigylem az ötletet. 23 éves koromig én is Budapesten laktam, és nagyon szerettem járkálni a városban, de arra sosem gondoltam, hogy erre akár vállalkozást is lehetne építeni. Nektek hogy kezdődött, honnan jött az ötlet?

Dávid: 2013-ban indult a Hosszúlépés, amikor Bori és én találkoztunk. Ez egy nagyon fura és személyes történet. Mind a ketten Angliában jártunk egyetemre, de más városban tanultunk, nem ott ismertük meg egymást.

Hazajöttünk, és mindkettőnktől nagyon sokan kérdezték, hogy miért tettük ezt, miközben a többség azon gondolkodott, hogy mehetne el innen. Ebből jött az ötlet, hogy meséljük el, miért olyan jó hely Budapest, mit szeretünk annyira ebben a városban.

Ez az egyik fele, a másik, hogy mind a ketten várossal foglalkozunk. Nekünk fontos, hogy városról, tudományról olyan nyelven beszéljünk, amit a városlakók könnyen megértenek. Szörnyű jelenség, hogy iszonyat mennyiségű publikáció lát napvilágot, amit a mi adónkból fizetnek és rólunk szól, de olyan bikkfa nyelven van, amit külön kihívás értelmezni, és olyan folyóiratokba elzárva, amit aztán jó, ha száz-kétszáz ember elolvas.

Mi azt gondoltuk, a mi történetünk, a mi városunk, az rólunk szól.

Mindenkinek joga van megismerni, és a séta remek eszköz arra, hogy átadjuk. Egyszerre szórakoztató és tartalmas is, hiteles információ anyaggal.

– A végzettségetek kapcsolódik ehhez a témához, vagy semmi köze hozzá?

Bori: Én urbanisztikát végeztem Londonban. Ez egy olyan tudomány terület, ami építészetre, földrajzra és szociológiára alapoz. A képzésemben volt nagyon sok képzőművészet, irodalom is.

Nagyon tetszett benne, hogy nem mondták meg, mit csináljunk vele. Sok tudást, eszközt kaptunk arra, hogy városokkal foglalkozzunk, városokat kutassunk, de rengeteg szabadságot kaptunk mellé.

Nagyon szerettem az egyetemen emlékezetpolitikával, irodalom és város, illetve képzőművészet és város kapcsolatával foglalkozni.

Dávid: Én itthon szociológiát végeztem, kint pedig nemzetközi fejlesztést és társadalomtudományi módszertant hallgattam, és az utóbbit abszolút használom.

De a sétát, mint műfajt, azt most teremtjük meg, ilyet nem lehet tanulni sehol.

– Hogy találkoztatok?

Bori: Dávid egy másik cégnél vezetett sétát, amire én elmentem, és elkezdtünk beszélgetni. Ez nyilván nem egy szokványos érdeklődés, az emberek nagy részét nem hozza lázba a várostörténet, és nagyon vonzó volt számomra, hogy itt van egy fiú, aki nagyjából ugyanazokat a dolgokat szereti, mint én.

– Ezek szerint valamiféle séták már akkor is léteztek, ha egyszer Dávid ilyet vezetett. Mi az, ami hiányzott?

Bori: Az, hogy valaki ezt főállásként csinálja, és ne csak a tartalommal foglalkozzon, hanem az unalmasnak tűnő, operatív részével is. Addig ez a sétálás nagyon bölcsész dolog volt. Körülbelül úgy működött, hogy valaki, valahol vezet majd egy sétát, gyertek oda 10 órára. Aztán vagy meg lesz tartva, vagy nem, az egész egy ad hoc, helyes dolog volt. Mi voltunk azok, akik bele tették ebbe a hátteret is.

Az első lépéstől nagyon ügyeltünk rá, hogy az ügyfélélmény teljes legyen, mert az nem ott kezdődik, hogy megjelensz a sétán.

Dávid: Az elsők között vagyunk, akik elkezdték intézményesíteni a sétákat. Egyre többen vannak, akik sétával foglalkoznak. Nem vagyunk egyedül a piacon, hanem egymást erősítjük más szervezetekkel.

Amiben mi akkor kilógtunk, hogy eldöntöttük, mindenképp a piacból szeretnénk megélni. Nem egyesületet alapítottunk, nem pályázatokat adtunk be. A magyar kulturális életből – sokszor objektív okokból –hiányzik ez a piaci hozzáállás. Ez a mi legnagyobb előnyünk, hogy a legelső pillanattól együtt lélegzünk a közönségünkkel.

– A pandémia hogy hatott? Volt ugyan egy időszak, amikor nem lehetett tömegesen sétálni, viszont olyan is volt, amikor sétáláson kívül gyakorlatilag semmit nem lehetett csinálni.

Bori: Alapvetően inkább visszavetett, hosszú hónapok teltek el úgy, hogy nem működhettünk. De amikor jöttek a nyitások, akkor érzékelhető volt, hogy hiányoztunk az embereknek.

Ugyanakkor, ha nincs járvány, akkor sosem írunk könyvet, mivel ebben a kényszer szünetben született meg az ötlet. A könyv egy olyan csatorna, ami független a lezárásoktól.

– Mi alapján döntöttétek el, hogy mi kerüljön be a könyvbe?

Dávid: A könyv írásának legnagyobb része azzal telt, hogy kitaláljuk, mivel szeretnénk foglalkozni. Ezzel hónapok teltek el. Végül azt a koncepciót választottuk, hogy olyan sétákat írunk meg, amiket csoportosan bejárni úgysem tudunk, mert annál mélyebbek, hosszabbak, átfogóbbak.

Amint ez megvolt, onnan nagyon gyorsan ment. A könyv anyaga új kutatás eredménye, semmiféle újrahasznosítás nincs benne.

Ezt a négy túrát kimondottan a könyvhöz írtuk meg, és nem is lehetne őket vezetett formában megvalósítani.

Bori: Számomra nagyon fontos volt, hogy a 21. század kiadó semmilyen tartalmi megkötéssel nem élt. Terjedelmi kéréseik voltak, ami viszont nekem kimondottan sokat segített, hogy megmondták, milyen hosszú legyen.

- Mindegyik téma nagy kedvencem. Külön öröm számomra, hogy a pesti zsidósággal foglalkozó fejezetben megemlítitek a kabarét. Csak a kabaré emlékekből összejönne egy önálló séta.

Dávid:- Ezt a fejezetet eredetileg nem is akartuk belevenni, de aztán Bori erősködött, hogy van nekünk erről annyi mondanivalónk, ami érdekessé teszi.

Mi vegyes pár vagyunk, Bori katolikus, én zsidó vagyok. Nagyon sok a hasonló budapesti család. Ebből a kiindulási helyzetből akartuk megírni, két nagyon eltérő perspektívát belevinni.

Még mindig nagyon kevesen tudják, hogy Budapestnek mi a jelentősége a zsidóság világtörténete szempontjából.

Nincs még egy hasonló város.

Ennek a nyomait próbáltuk megmutatni, és nagyon izgalmas kihívás volt úgy felfűzni egy útvonalra, hogy értelmezhető legyen. Szerintem ez nagyon fontos, ezek olyan gyökerei Budapestnek és a világ zsidóságának, ami nélkül mind a kettő jelentősen szegényebb lenne. Szerettünk volna új hangot bevinni ebbe a párbeszédbe.

– Sokan nem is tudják, vagy nem akarják tudni, hogy az, amit ma magyar identitásnak tartunk, abból milyen sokat köszönhetünk a zsidóságnak.

Dávid:– Nemcsak a zsidóságnak, hanem mindenkinek. Magyarország olvasztótégely volt Európa közepén, ez a mi természetes közegünk.

Az a fura, hogy most egy homogén nemzetállamban élünk.

– A következő fejezet a Bauhaus-zal foglalkozik. Miért pont ezt a stílust emeltétek ki?

Dávid: – Már önmagában az nagyon izgalmas, hogy milyen népszerű. Az ingatlanhirdetésekben nem látsz olyat, hogy „gyönyörű, szecessziós épület” vagy „nagyon szép, neobarokk ingatlan”: Mindenki Bauhaus épületet szeretne eladni.

Nagyon hamar kiderült, hogy ez egy olyan intenzív életérzést jelenít meg, ami jó száz évvel ezelőtt volt jellemző Magyarországon. Kifejezi a városi, kozmopolita polgárság igényét arra, hogy egy picit őszintébb, igazabb világban éljen.

Ugyanazok a dilemmák mutatkoztak meg benne, amelyek a mai napig végigkísérnek minket. A Bauhaus azt mutatta meg, hogy egy épület lehet egyszerre funkcionális, szép, modern és mégis egyéniséget kifejező.

A Bauhaus iskola Németországban működött, de óriási hatással volt Európa mellett Amerikában és Ázsiában is, és elképesztő változásokat hozott a kultúrában.

Az önmagában is nagyon izgalmas, hogy ebből mennyire vették ki a szerepüket a magyarok.

A másik, amire felfűztük ezt a témát, az a túra mozgalom, ami szintén ennek a világra nyitott, polgári középosztálynak volt a szórakozási és kikapcsolódási formája. A kettőt gyönyörűen össze lehetett hozni, mert van egy túraútvonal Budán, a zöld háromszög, amely gyakorlatilag Bauhaus épületek közt megy végig.

– Bori, említetted, hogy foglalkoztál az egyetemen emlékezetpolitikával. A Kölcsönvett múlt című fejezetben gondolom ezt kamatoztattad.

Bori: – Minden sétának volt egy elméleti vezérfonala, amit persze nem szeretnék ráerőltetni az olvasóra. De a Kölcsönvett múltnál kifejezetten az volt a cél, hogy olyan tereket mutassunk meg, amelyek valamilyen módon minden budapesti generációnak fontosak.

Olyan épületek, szobrok, helyek szerepelnek, amiket a nagymamánk, az anyukánk és mi is használtunk valamilyen módon.

Például a Tőzsdepalota épülete teljesen mást jelentett a XIX. század végén, mint most. Mégis bevonzott olyan XX.-XXI. századi eseményeket, amelyek meghatározzák az életünket.

A másik hasonló, kedvenc épületem ebből a fejezetből az a Corvin Áruház, ami elképesztő újítás volt a XX. század elején, és rengeteg helyen megírták, hogy végre felzárkózunk a nyugathoz, és olyan árukészlete van, amit Párizsban is megirigyelhetnének.

Játszóházat is csináltak a 30-as években, hogy a szülők nyugodtan tudjanak vásárolni karácsony előtt.

– Mi volt a munkamegosztás?

Dávid: – Először megbeszéltük, hogy miről szeretnénk írni, azután mindenki elmondta a gondolatait a másik ötletéről.

Bori – Mindenki írta a saját fejezeteit, és szerkesztettük egymást. A szerkesztőnk, Laik Eszter nagyon kedvesen azt mondta, hogy kevés munkája volt a kézirattal, amit azért én nem hiszek el neki.

Nyilván vannak fejezetek, amik közelebb állnak egyikünkhöz vagy másikunkhoz, de keresztül-kasul „szántottuk” egymást.

Dávid: – Szendvicsben dolgoztunk.

– Meséljetek kicsit azokról a sétákról, amik a könyvben nem szerepelnek. Mi a kedvencetek?

Dávid: – Azért nehéz, mert a bőség zavarával küzdünk. Egyszerre 30-40 féle sétánk van Budapesten, Debrecenben, Tihanyban és Keszthelyen. Utóbbi kettő szezonális, de Budapesten egész évben működik.

Nekem mindig az a kedvencem, ami az utolsó. Ez jelen esetben a könyv.

Bori: – Nekem az Aczél György nyomában Újlipótvárosban séta a kedvencem. Egyrészt azért, mert azt a Dávid vezette még nagyon régen, és szerintem egészen zseniálisan csinálta.

Dávid: – És ezen találkoztunk.

Bori: – Másrészt eltelt kilenc év, de még mindig havonta megtelik 1-2 Aczél György séta. Nem tudom, kik érdeklődnek ennyire a korszak iránt, de fantasztikus érzés, hogy ilyen mély háttértudást igénylő sétára van igény.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Budapest legizgalmasabb titkos parkja, az Epreskert télen is lenyűgöző
Szobrok, szobortöredékek és egy barokk kálvária: már ezekért megéri bekukkantani.

Link másolása

Az egyik legérdekesebb hely Budapesten kétségkívül az Epreskert. Évekig sétáltam el (vagy rohantam el) úgy mellette, hogy csak egy pillantást vetettem a kerítésre, megállapítottam, hogy milyen érdekes, nahát, micsoda figurák vannak állnak a kertben a bokrok és fák között, de mentem tovább. Néhány évvel ezelőtt viszont vettem a fáradságot és alaposan körbejártam a kertet.

A gyönyörű Epreskert értékét több dolog is emeli: az egyik az itt látható barokk kálvária az 1740-es évekből, Pest-Buda első kálváriaépülete, amit a józsefvárosi kálvária tér átalakításakor, a 19. század végén Stróbl Alajos mentett át. Elemeire bontva és újra felépítve került át az akkori művészeti akadémia kertjébe.

A másik a sokféle szobor, szobormásolat és szobortöredék, ami a kertben látható. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő, Szobrász és Látványtervező Tanszékeinek kertje egyfajta szabadtéri kiállítás.

A harmadik az időszakos kiállítóhelyiségként működő Parthenon-fríz Terem, ahol izgalmas installációkat, szobrokat láthatunk. Legutóbb a lenyűgöző "Nyári szobrok télen" című kiállítást nézhettem meg, amelyen a zalaszentgróti, nagyatádi, nyárádszentsimoni, tokaji és skóciai művésztelepeken készült hallgatói munkákból válogattak, és fotókat is láthattam a művésztelepek életéről.

Ha csak a kerítésen kukucskálsz be a Munkácsy utca és a Szondi utca felőli oldalon, már akkor érdekes dolgokat láthatsz:

Ha pedig éppen közönség számára is látogatható kiállítás van a Parthenon-fríz Teremben, a járdán végigsétálva élvezheted a szabadtéri tárlatot. Mivel ez egyetemi, oktatási terület, ha a kiállítás miatt bemehetsz, akkor se élj vissza ezzel. Ne kóborolj összevissza a kertben, mert az épületek mögött álló szobrokat az utcáról,a kerítés mögül is jól láthatod; semmilyen módon ne zavard azokat, akik a kertben dolgoznak, és ne tölts bent sok időt.

A másik lehetőség, hogy a különböző budapesti vezetett, tematikus séták egyikén vesze részt, és akkor hallhatod az Epreskert történetét, vagy olyan helyeken járhatsz, ahol egyébként hétköznap nem. A Budapesti Városvédő Egyesület például szokott egy-egy rendezvényt tartani Epreskerti Esték címmel; legutóbb szeptemberben szervezték meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Várkert rakparton áll Budapest legkeskenyebb háza
Budapest bővelkedik egyedülálló épületekben. Ezek között különleges helyet foglalnak el a város legkeskenyebb házai.

Link másolása

A rakparton - mind a pesti, mint a budai oldalon - több olyan épületet is láthatunk, amely a többinél karcsúbb.

A legkeskenyebb pedig a Döbrentei tér közelében álló Mandl-ház.

Gyakran sétáltunk el a mór és neogótikus elemeket egyesítő, valóban mutatós épület előtt. A 19 század második felében kialakult környék, különösen a Várkert rakpart (a háború után a foghíjtelkek és bombatámadásban elpusztult építmények helyére épült házakat kivéve) egységesen formált, harmonikus házsorából nem emelkedik ki túlságosan feltűnően a klinkertéglás épület.

Talán ez az oka annak, hogy csupán nemrég, a pesti oldalról átpillantva tűntek fel az arányai. Úgy döntöttünk, alaposabban is szemügyre vesszük.keskenyhaz_pest9

A telket két testvér, a Mandl Manó és Mandl Ármin kereskedő vásárolta meg az 1890-es évek második felében. A tervezést és a kivitelezést Weinréb Fülöpre és Spiegel Frigyesre bízták. 1898-ban készült el a kéthomlokzatú, háromemeletes, apró belső udvarral rendelkező ház. Az épület 22 méter magas,

a Várkert rakpartra néző homlokzata 6,2 méter széles, a Döbrentei utca felőli csupán 5,5.

Pár éve ingatlanhirdetésben is szerepelt az egyik három szoba hallos lakás.keskenyhaz_pest10

A ház tetőterét az 1930-as években építették be, a kivitelező Marafkó Ferenc építőmester volt. Az új lakást két szoba hallosra alakították ki, de gardróbszobát is terveztek hozzá.

A házban hírességek, nobilitások is éltek, például Tallatschek Ferenc bányaigazgató, Andrássy Antal, gróf Leiningen-Westerburg Ármin - egy vasúttársaság alelnöke -, gróf Bethlen Józsefné és gróf Bethlen Anna.

A 60-as években a Műemlék Felügyelőség az épületet védetté nyilvánította. Ráadásul az UNESCO védetté nyilvánította a budapesti Duna-partot, a házakkal együtt.keskenyhaz_pest11keskenyhaz_pest12

De nem a Mandl-ház az egyetlen, a többinél keskenyebb épület a Duna-parton. A Döbrentei tér és a Várkert rakpart sarkán álló ház, amely, mint azt egy 1900-as fotográfia is bizonyítja, a Mandl-ház után épült, a korábban ott álló építmények lebontásával.

Az épületben található az Építési vállalkozók Országos Szakszövetségének a székhelye.mandl1900_fszek

Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest gyűjteménymandl1900_fszek_reszletkeskenyhaz_pest6keskenyhaz_pest7

A másik két épület a Belgrád rakparton áll. Az egyik az évek óta üresen álló, nem olyan régen botrányos körülmények között átalakított épület. Egy vállalkozó megszerezte az épületet, és azzal a céllal, hogy szórakoztató-komplexumot hoz létre, ráépített két emeletet - engedély nélkül.

Bár nem kellett visszabontani a felhúzott szinteket, 2010-ben végrehajtók ürítették ki az ingatlant, mivel a tulajdonos nem tudta fizetni a hiteleit.

Lemértük, és bár első pillantásra nem látszik, nem sokkal szélesebb, mint a Mandl-ház.keskenyhaz_pest1keskenyhaz_pest4

Egy házzal arrébb figyelemre méltó a többinél keskenyebb, vörös téglás épület. Ezt Sós Aladár tervezte az 1920-as években, art deco és neobarokk elemek felhasználásával. érdemes arra sétálni és közelebbről is szemügyre venni. Bár a ház arányai és harmonikus kialakítású homlokzata a budai oldalról látszik jobban.keskenyhaz_pest3

Ismertek Budapesten extrém módon keskeny vagy éppen kis alapterületű önálló lakóépületeket? Ha igen, írjátok meg kommentben, hol találhatók!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk