/budapest/magyar-qtr-a-gepard-elrepult-az-urhajoval/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Magyar QTR – A gepárd elrepült az űrhajóval

QTR – azaz 'quarter' – ami angolul annyit tesz negyed. A Belgrád rakpart éttermei között eddig is ott volt, de egyértelműsítve lett a magyar negyed.
Link másolása

hirdetés

A Belgrád rakpart tipikusan az a hely, ahova még nem értek el a Gozsdu udvar és környékének új hullámos gasztronómiai jegyei, de határozottan érezni a levegőben, hogy ez már nem tart sokáig, főleg, hogy a rakpart felújításának tervei már finisben vannak. A Szabadság és az Erzsébet híd között félúton színes kínálatot lehet felfedezni éttermekből. Van itt japán, görög, olasz és tesztalanyunk képviseletében egy magyar is.

_NSZ3439

_NSZ3460

A Magyar QTR nem új dolog, csak új köntösben. Ez volt pár héttel ezelőttig ugyanis a Gepárd és űrhajó Bolyki borbisztró, ami hatalmas népszerűségnek örvendett, azonban a tulajdonosi kör kicsit tisztább képet szeretett volna alkotni a betérni vágyóknak, mert túl sok volt a kérdés a névvel kapcsolatban. Az étterem dominanciája sokszor "nem jött át" azoknak, akik a borbisztró felirattal barátkoztak kívülről, valamint úgy általánosságban sokan nem tudták az Űrhajót meg a gepárdot hova tenni, ezért döntöttek a név és a kisebb profilváltás mellett. Ez csak annyiból volt balszerencsés ötlet, hogy a Lonely Planet oldalán - ami sokszor egy turista legfőbb kalauza idegen országokban – még a régi nevükkel kerültek fel, így sok a kérdő tekintet az üzlet előtt.

hirdetés

Az étterem fajsúlyos, újragondoltabb magyar fogásokkal operál,

bár sikerült kiválasztanom az előételeknél az egyetlen dolgot, ami nem tartozik ebbe bele, viszont kihagyhatatlan volt. Ez a petrezselymes friss morzsában sült Szent Jakab kagyló zöldborsó veloutéval (2.390 Ft). A zöldborsó velouté (jaj de francia) az, ami egekbe emelte az ételt, valamint a kagyló bundázása, ami némileg ritka és fantasztikus ötlet. Nyilván a kagyló a főszereplő, de az önmagában is isteni, a lényeg a körítés jelen esetben. Megkóstoltuk a füstölt sertés nyelvet tormával és friss retek salátával (1.650 Ft) is, ami előételhez képest elég ütős adagra sikeredett és nagyon rendben volt. A fotósunk Szabi még nyelvszűz volt (értik mire gondolok), de hálásan konstatálta, hogy ez egy isteni dolog. A nyelvszeletek lágyak és vékonyak akár egy sonkaszelet, a saláta kirobbanóan friss és a tormakrém elegánsan összehozza egy kora esti duna-parti randira az ízeket.

_NSZ3429 Friss morzsában sült Szent Jakab kagyló zöldborsó veloutéval

_NSZ3432 Füstölt sertés nyelv tormával és friss retek salátával

Folytatásnak érkezik egy hízott kacsamáj karamellizált almával (4.950 Ft), valamint Bárány pörkölt sztrapacskával (3.850 Ft). Előbbi egy igazi gasztrosokk magyar módra. Az édes és a májas remek keresztmetszete. Amit még az étlapról nem is tudunk, hogy egy enyhén édeskés, fehérmazsolás puliszkával érkezik az alma mellett. A villánkon fergeteges ízkombinációk futnak össze akárcsak a szánkban a nyál. Egy báránypörkölt elemzése a mai gasztrosajtóban már lekorlátozódik oda, hogy kiváló, vagy nagyon rossz, hiszen egy magyar étterem tudjon kiváló pörköltet készíteni, ha nem tud, akkor rossz. Ez pipa, a pörkölt tökéletes, mert a jó lucskos tejfölös-juhtúrós sztrapacskához a bárány pörköltbe foglalt mivolta a világ egyik legjobb dolga.

_NSZ3446 Kacsamáj karamellizált almával

_NSZ3450 Bárány pörkölt sztrapacskával

A Magyar QTR borválasztéka azért igencsak borbisztróra vall annak ellenére is, hogy leredukálták a fajták számát több mint százról, nyolcvan környékére. Dominál a Bolyki borok kínálata hűen a barátsághoz, és természetesen mivel az egyik legjobb magyar pincészetről beszélünk. Emellett az összes tájegységből találunk kedvünkre valót.

_NSZ3776

_NSZ3466

A megkedvelt Gepárd és Űrhajó szellemisége és minősége tehát megmaradt, csak a köntös változott egy rendezettebb formába. Terveik szerint a pincehelységben borkóstolót és delikáteszt szeretnének, valamint van egy emelet is ami további embersereget képes leültetni. Egy laza és profi irányvonal ez, ami majd hamar megtalálja a fogyasztó rétegét távol a Gozsdutól is.

Magyar QTR

1056 Budapest, Belgrád rakpart 18.

Nyitva tartás:

Hétfő-szombat: 12:00 - 24:00

Vasárnap: 12:00 - 23:00

Asztalfoglalás: +36 (70) 329 7815

A teljes étlapot ITT találjátok.

Ha szeretitek a finom magyar fogásokat, nyomjatok egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk