Magyar-cseh: 6-2 a Neked csak Dezsőben
Balogh Balázs és Mizser Gábor nyugodt életű, polgári foglalkozást űző fiatal szakemberek voltak, egészen addig, amíg úgy nem döntöttek, hogy belevágnak a vendéglátásba, azon belül is egy kézműves söröző megnyitásába. Tavaly augusztustól működik a Neked Csak Dezső a Dohány és a Síp utca sarkán a VII. kerületben, de már idén felkerült a Guardian tízes listájára, amely a legjobb magyar sörözőket vette sorra.
- Honnan jött a név?
- A Tanúban hangzott el az elején az a mondat, hogy Dezsőnek meg kell halnia, és ugye ott a malacot levágják. Mi egy kicsit messziről indultunk, mert eredetileg egy kolbászozót akartunk Gábor ötlete nyomán nyitni, egy kis, 30 négyzetméterest valahol a körúton. Én sörözőt akartam, így aztán lett egy söröző, amelyben majd egyszer lesz kolbász, illetve konyha is.
a Neked csak Dezső onnan jött, hogy ötleteltünk, először Hívjál csak Dezsőnek, de nem akartuk ragozni. Egyszavas nevet sem akartunk, egy vasárnap néztük a Forma-1-et, söröztünk, Balázs beleivott a sörbe, idefordult, és közölte: Neked csak Dezső. És ez maradt.
- A melegkonyha miért nem működik?
- Bonyolult, technikai akadályai vannak egyelőre, és elég drága is, meg a lakókkal is meg kellene egyezni, az is hosszadalmas. Úgyhogy egyelőre ropi meg mogyi, de tervezünk jó dolgokat, gagyit nem akarunk behozni hidegkonyhai készítményekből, úgyhogy még nyomozunk.
- Hova pozicionáltátok a helyet?
- Életkor szerint a 25+ kategóriába, de nem akartunk egy ikszedik romkocsmát se csinálni. A kézműves sörökhöz persze kell egy fizetőképes kereslet is.
- Honnan jött a kézműves sörök iránti vonzalom?
- Nem voltunk hardcore sörösök, egyszerűen az volt a cél, hogy legyenek jó sörök. A nagyipari sörökről elmozdulni. Először a Primatort találtuk meg, azt tettük ki csapra. Később a főzdefesztes srácokkal ismerkedtünk meg, és rendeltünk tőlük söröket, hoztak is kóstolni mindenféléket, és megfertőztek bennünket.
És persze rengeteg üveges. Mára saját csapjaink vannak, azt teszünk rá, amit akarunk, sokszor változik a kínálat. És nagyon sok főzdével van kapcsolatunk már.
- Mi alapján válogattok?
- Kóstolunk. De persze arra is kell figyelni, hogy olyat áruljunk, amit isznak az emberek. Hiába szeretünk mi egy sört, ha senki nem veszi.
- Mit keresnek a legtöbben?
- Mostanában az IPA-kat, az az első lépés a kézműves sörök világába a legtöbb embernél. Most, nyáron a könnyebb sörök mennek, a fóti Zwickl-féle nyári sörök, sokféle búzasör, gyümölcsös sörök.
- Érződik a forgalomban is a sörforradalom?
- Igen, bár jobbára a Bulinegyedre és a Belvárosra koncentrálódnak a kézműves söröket kínáló helyek, kevés kivétellel a külső kerületekbe még nem törtek be. Vidéken is egy-egy kocsma kínálja őket egyelőre. Arról nem is beszélve, hogy nagy sörgyárak olyan előnyös feltételeket tudnak kínálni, amellyel a kis főzdék nem versenyezhetnek.
- Kik jönnek? Magyarok? Külföldiek?
- Majdnem csak magyarok, nagyon kevés külföldi. Sok céges rendezvényünk van, sok eseményt szerveznek ide az emeleti részre, de meccseket is lehet nézni nálunk.
- Nincsenek túlárazva a kis főzdék sörei?
- Sajnos nem, sokkal kisebb rajtuk az árrés, megdöbbennétek, ha tudnátok, mennyivel, mint a nagy gyárak sörein.
- A főzdék, a szakma összetartó még, hogy látjátok?
- Van összetartás, persze kicsit széthúzás is, de alapvetően muszáj összetartani, mert nehéz versenyezni a nagy sörgyárakkal. Mi még nem vagyunk egyévesek, de azóta is nyílt sok hely, tehát láthatóan optimista a vendéglátás, kérdés, bírják-e majd a főzdék kapacitással. Most egyébként szövetkeztünk a Horizonttal, hogy az ő söreiket mi visszük ki a fesztiválokra a nyáron. Mivel még nincs saját sörünk, ezért ez mindenkinek jó.
- Lesz saját sörötök is?
- Ez a tervünk, egyelőre otthoni főzésben van, kísérleti szakaszban, de bérfőzésben fogjuk elkészíteni valahol majd. Augusztusra tervezzük a premiert, amikor egyévesek leszünk.
1074 Budapest, Dohány utca 7.
+36 20 575 3760
info@nekedcsakdezso.hu