BUDAPEST

Magyar-cseh: 6-2 a Neked csak Dezsőben

Az egyik legfurcsább nevű és az egyik legjobb sörözőben jártunk, és a tulajdonosokkal beszélgettünk.
SZM - szmo.hu
2015. június 19.


Link másolása

Balogh Balázs és Mizser Gábor nyugodt életű, polgári foglalkozást űző fiatal szakemberek voltak, egészen addig, amíg úgy nem döntöttek, hogy belevágnak a vendéglátásba, azon belül is egy kézműves söröző megnyitásába. Tavaly augusztustól működik a Neked Csak Dezső a Dohány és a Síp utca sarkán a VII. kerületben, de már idén felkerült a Guardian tízes listájára, amely a legjobb magyar sörözőket vette sorra.

- Honnan jött a név?

- A Tanúban hangzott el az elején az a mondat, hogy Dezsőnek meg kell halnia, és ugye ott a malacot levágják. Mi egy kicsit messziről indultunk, mert eredetileg egy kolbászozót akartunk Gábor ötlete nyomán nyitni, egy kis, 30 négyzetméterest valahol a körúton. Én sörözőt akartam, így aztán lett egy söröző, amelyben majd egyszer lesz kolbász, illetve konyha is.

"
Gondolkodtunk a néven, a Dezsőt megtartottuk, mert csak hülyébb nevek jutottak eszünkbe,

a Neked csak Dezső onnan jött, hogy ötleteltünk, először Hívjál csak Dezsőnek, de nem akartuk ragozni. Egyszavas nevet sem akartunk, egy vasárnap néztük a Forma-1-et, söröztünk, Balázs beleivott a sörbe, idefordult, és közölte: Neked csak Dezső. És ez maradt.

- A melegkonyha miért nem működik?

- Bonyolult, technikai akadályai vannak egyelőre, és elég drága is, meg a lakókkal is meg kellene egyezni, az is hosszadalmas. Úgyhogy egyelőre ropi meg mogyi, de tervezünk jó dolgokat, gagyit nem akarunk behozni hidegkonyhai készítményekből, úgyhogy még nyomozunk.

IMG_3529

IMG_3586

IMG_3589

- Hova pozicionáltátok a helyet?

- Életkor szerint a 25+ kategóriába, de nem akartunk egy ikszedik romkocsmát se csinálni. A kézműves sörökhöz persze kell egy fizetőképes kereslet is.

- Honnan jött a kézműves sörök iránti vonzalom?

- Nem voltunk hardcore sörösök, egyszerűen az volt a cél, hogy legyenek jó sörök. A nagyipari sörökről elmozdulni. Először a Primatort találtuk meg, azt tettük ki csapra. Később a főzdefesztes srácokkal ismerkedtünk meg, és rendeltünk tőlük söröket, hoztak is kóstolni mindenféléket, és megfertőztek bennünket.

"
A négy cseh, nulla magyar arány a csapon most úgy néz ki, hogy két cseh, hat magyar.

És persze rengeteg üveges. Mára saját csapjaink vannak, azt teszünk rá, amit akarunk, sokszor változik a kínálat. És nagyon sok főzdével van kapcsolatunk már.

- Mi alapján válogattok?

- Kóstolunk. De persze arra is kell figyelni, hogy olyat áruljunk, amit isznak az emberek. Hiába szeretünk mi egy sört, ha senki nem veszi.

- Mit keresnek a legtöbben?

- Mostanában az IPA-kat, az az első lépés a kézműves sörök világába a legtöbb embernél. Most, nyáron a könnyebb sörök mennek, a fóti Zwickl-féle nyári sörök, sokféle búzasör, gyümölcsös sörök.

- Érződik a forgalomban is a sörforradalom?

- Igen, bár jobbára a Bulinegyedre és a Belvárosra koncentrálódnak a kézműves söröket kínáló helyek, kevés kivétellel a külső kerületekbe még nem törtek be. Vidéken is egy-egy kocsma kínálja őket egyelőre. Arról nem is beszélve, hogy nagy sörgyárak olyan előnyös feltételeket tudnak kínálni, amellyel a kis főzdék nem versenyezhetnek.

- Kik jönnek? Magyarok? Külföldiek?

- Majdnem csak magyarok, nagyon kevés külföldi. Sok céges rendezvényünk van, sok eseményt szerveznek ide az emeleti részre, de meccseket is lehet nézni nálunk.

IMG_3541

IMG_3556

IMG_3590

- Nincsenek túlárazva a kis főzdék sörei?

- Sajnos nem, sokkal kisebb rajtuk az árrés, megdöbbennétek, ha tudnátok, mennyivel, mint a nagy gyárak sörein.

"
Egyszerűen nem lehet ezzel lejjebb menni, de ha valaki megfertőződik, hajlandó többet fizetni a jó sörökért.

- A főzdék, a szakma összetartó még, hogy látjátok?

- Van összetartás, persze kicsit széthúzás is, de alapvetően muszáj összetartani, mert nehéz versenyezni a nagy sörgyárakkal. Mi még nem vagyunk egyévesek, de azóta is nyílt sok hely, tehát láthatóan optimista a vendéglátás, kérdés, bírják-e majd a főzdék kapacitással. Most egyébként szövetkeztünk a Horizonttal, hogy az ő söreiket mi visszük ki a fesztiválokra a nyáron. Mivel még nincs saját sörünk, ezért ez mindenkinek jó.

IMG_3545

IMG_3579

IMG_3617

- Lesz saját sörötök is?

- Ez a tervünk, egyelőre otthoni főzésben van, kísérleti szakaszban, de bérfőzésben fogjuk elkészíteni valahol majd. Augusztusra tervezzük a premiert, amikor egyévesek leszünk.

Elérhetőség:

1074 Budapest, Dohány utca 7.

+36 20 575 3760

info@nekedcsakdezso.hu

https://www.facebook.com/nekedcsakdezso


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: