hirdetés

BUDAPEST

Magyar bonbonok a családi műhelyből

Pap Zoltán nagyon megtanulta Franciaországban a bonbonkészítést. Lássuk, mit tudnak a Zangio édességei.
Jásper Ferenc írása, Nagy Anita fotóival - szmo.hu
2013. augusztus 29.

hirdetés

Van egy kicsinyke bolt a Dohány utca és a Wesselényi utca sarkán, nem messze a zsinagógától, olyan pici, hogy szinte észre sem lehet venni. Pedig érdemes, mert Budapest egyik legfinomabb bonbonjait (pralinéit?) lehet itt kapni.

Egy családi csokimanufaktúra termékei sorakoznak a pultnál, az üvegfal mögött nem a szabályos geometrikus alakú bonbonokra számíthatunk, hanem a szabálytalanabb mártott szeletekre, amelyek viszont épp ettől tűnnek vonzóbbnak. Csakúgy, mint Belgiumban vagy Franciaországban.NagyAnita9867csokizo1NagyAnita9880csokizo4

Merthogy a mester, aki a csokoládét készíti a kis családi vállalkozásban Budakeszin, Pap Zoltán (amúgy közgazdász, ahogyan a felesége is), évekkel ezelőtt egy nap úgy döntött, hogy elmegy Franciaországba, és kitanulja a profi bonbonkészítést, mert addig csak otthon, a konyhában próbálgatta a csokifőzést.

Ebből aztán komoly tudás, elhivatottság és egy jól működő manufaktúra lett, amely a 2011 év végi indulástól számítva most már több mint másfél éve létezik, és azt mondhatjuk: megérte.

Az alapanyagok mind belga és francia területről származnak, ehhez hozzájön az aprólékos és kemény munka, ebből aztán logikusan következik, hogy nem a Sport szelet árképzésére kell számítanunk, de higgyétek el: érdemes megkóstolni a kis csokicsodákat.

hirdetés

A gyerekek nagyon fogják imádni a csokiropit, amely több ízben is választható, valamint az igazi, minden mással összehasonlíthatatlan forró csokit is.NagyAnita9878csokizo3NagyAnita9887csokizo9

Előre kell bocsátanunk, nem vagyunk édesszájúak, és a keserű csokit jobban szeretjük a tejcsokinál, de épp ezért volt a mi terepünk ez a bolt. Ugyanis itt nemigen használnak tejcsokit, minden terméknek magas kakaótartalma van, sőt lehet 100%-os kakaótartalmú kis csokiérméket is venni, van, aki ezt szereti.

A töltelékek viszont igencsak változatosak és olykor szokatlanul pikánsak, előfordulhat bennük paradicsom, bors, chili, vagy épp bazsalikom is. De mindig nagyon finomak, érdemes kipróbálni az első hallásra furcsa ízkombinációkat is.

A Borbarát bonbon kifejezetten borok mellé készült, és noha a végén nagyon picit csíp, ez kifejezetten jó érzés a többféle ízhatás után. No és a bor előtt.

A családi vállalkozás mindenben igényes akart lenni, nemcsak a bonbon elkészítésében törekszenek a maximumra. A csomagolás is egyedi, Darázs Bódog tervei alapján készülnek az egységes dizájnvilágú dobozok.NagyAnita9898csokizo7NagyAnita9905csokizo6NagyAnita9929csokizo10

Mi sorban a következőket teszteltük:

Citrus:

Mivel vigyáznak arra, hogy biotermékeket használjanak, biocitrom, bionarancs és zöldcitrom levével ízesítették a bonbont, amelyen reszelt citromhéj van.

Gyömbér:

Nemcsak a névadó fűszert használták fel, hanem több másikkal is dolgoztak. Nem csíp, de az uralkodó a gyömbér, ez egyértelmű. Nagyon finom.

Boróka:

Hát ez fantasztikus, aki szereti a gint például, annak ez is be fog jönni. Na és a tetején a kandírozott ibolya, az zseniális.NagyAnita9884csokizo8

Füstös tea:

Az egyik kedvencünk volt, füstön érlelt Lapcsang szoucsong teáról van szó, és a díszítés sem akármilyen – ehető széndarabkák. Tökéletes.

Csokiflódni:

A flódnit amúgy is nehéz elkészíteni, hát még egy ilyen kis bonbonba belegyömöszölni a négy réteget. De megcsinálták, és még egy kis csokirács is került a tetejére. Profi munka.

„Nem tudom” szilva:

Ez a szatmári szilvás bonbon egyszerűen eteti magát, a hírneves penyigei „nem tudom” szilvából készítik. Nagyon édes, nagyon jó.

Sós karamell:

Ha választanunk kellene, melyik lepett meg a legjobban, akkor ez volt az. Só? Vajkaramell? Pedig de. És akarunk belőle sokat, még.

Narancs-menta:

Ízorgia, sőt, még egy kis alkoholtartalom is dukál hozzá, egy hangyányi Cointreau képében. Felesleges ragozni, kiváló.NagyAnita9895csokizo5

A család a bonbonkészítés mellett szívén viseli a szakma terjesztését is, ezért aki szeretné, előzetes egyeztetés után megtekintheti a budakeszi műhelyben a munkafolyamatot is. Semmi titkos dolog nincs ebben, csak sok munka, pontosság és elhivatottság.

A kicsiny bolt pedig egy hosszabb nyári szünetet követően a héten újra kinyitott, és várja a míves csokoládébonbonok kedvelőit.

Hely: A Zangio boltja a Wesselényi utca 6-ban található.

(A Wesselényi és Rumbach Sebestyén utca kereszteződése, a Dohány utcai Zsinagóga kertjével szemben)

Nyitva tartás: H-P 12-19 Szo-V: Zárva

A műhelylátogatás: Budakeszi, Szanatórium köz 6. (Budapestről az első buszmegállónál jobbra)

Melyik a kedvenc bonbonod?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Kísértetvárosra emlékeztetett Budapest szilveszter éjjelén

Üresen járt a metró és üresek voltak az utcák is. Soha nem volt még ilyen szilveszterünk.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. január 01.

hirdetés

Az este nyolc órás kijárási tilalom alól a szilveszter sem volt idén kivétel. Éjszaka bejártuk a máskor legforgalmasabb utcákat, amelyeken az elmúlt években hömpölygött a tömeg.

a taxisokon, rendőrökön és futárokon kívül alig volt valaki odakinn.

Rendőr viszont érezhetően több volt, 6-7 rendőrkocsit is láttunk bő fél órán belül, egyszer igazoltattak is bennünket.

Az ablakokból elég sok helyen szűrődött ki házibuli hangja, de az utcák olyan kihaltak voltak, mintha nem is szilveszter lenne. Az év utolsó éjszakája pont olyan volt, mint 2020 maga.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Megnéztük, mit csinálnak a rendőrök éjszaka az utcán a kijárási tilalom alatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségével az éjszakai rendőri munkát követhettük egyik este a két ünnep között.
Szegedi Éva, Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. január 05.

hirdetés

„Már mindenkinek elege van ebből a baromságból!” „Nekem aztán senki se mondja meg, hogy hova mehetek és mikor!” „A boltok tele vannak, az nem gond, de én este 8 és reggel 5 között nem mehetek mehetek ki az utcára, na menjetek a büdös francba!”

Részben az ezekhez hasonló kommentek, részben pedig amiatt lettünk kíváncsiak arra, hogy mit és hogyan csinálnak a rendőrök a kijárási tilalom alatt, mert a hatóságok munkáját erőteljesen torzítva állította be egy-két bejegyzés, ami szembejött velünk az üzenőfalon. A közösségi oldalakon megosztott, fegyveres katonákat vagy rendőröket ábrázoló képek egy részét negatív kommentárral látták el.

Úgy látom, bárhol és bármikor megjelenik egy, a kijárási tilalommal foglalkozó hír vagy poszt Facebookon, az alatta megjelenő hozzászólások egy részéből sugárzik a feszültség. Szinte tapintani lehet.

A csúcs talán az volt, amikor olyan kommentbe botlottam, ami azt taglalta, hogy a kijárási tilalom alkotmánysértő, mert nincs is semmiféle vészhelyzet, nincs is semmiféle járvány, koronavírus nem létezik, ezért sem a korlátozásra, sem a rendőri jelenlétre nincsen szükség.

Ezek után még inkább érdekelt bennünket, mit csinálnak az utcán a rendőrök este 8 után? Milyen eseteknél intézkednek? Mennyire jellemző a szabályok megszegése a Budapesten élőkre? November 11-én, a kijárási tilalom elrendelése után már végigkövettük fotós kollégámmal, Markovics Z. Kristóffal, hogyan ürülnek ki a város utcái. Arról is készítettünk riportot, hogyan befolyásolja a korlátozás a hajléktalanok jelenlétét. Most a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjének segítségével az éjszakai rendőri munkát követhettük egyik este a két ünnep között.

Az Erzsébet térről indultunk, először a Vörösmarty tér felé fordulunk. Csodaszép a karácsonyi díszvilágítás fényeiben pompázó tér a Gerbeaud épületével és a századfordulós bérpalotákkal. De kérdés, hogy kinek ilyen gyönyörű, amikor rajtunk kívül egy teremtett lélek nem jár, nem is járhat erre.

hirdetés

Egyébként az, hogy télen milyen szép a Vörösmarty tér, eddig fel sem tűnhetett. Első pillantásra nem tudtam megfogalmazni, mi ilyen furcsa ebben az egészben, és miért ennyire szokatlan a csend, a nyugalom.

Nincsen adventi vásár. Máskor egész decemberben itt állnak a bódék, a tömegben lépni sem lehet.

Nem mintha hiányozna a sokféle étel szaga és a (túlárazott) forralt bor illata; inkább azért szomorú, mert a járvány miatt nincsenek turisták, sem belföldiek, sem külföldiek, szinte minden zárva van, és akaratlanul is átgondolja az ember, hogy ez az egész milyen gazdasági következményekkel jár.

Ugyanez az érzés kerít hatalmába a Deák Ferenc utcán gyalogolva. Csak az zökkent ki, amikor a hátam mögött nyílik egy ház kapuja. Hátrafordulok, mire a férfi a rendőröket megpillantva már húzódik is vissza a kapualjba, és csak kapu hangos csattanását hallom.

Még néhány ehhez hasonló jelenet tanúja lehetek az éjszaka során. A Király utcán, amíg egy ittas férfivel szemben intézkednek a rendőrök, a szemközti járdán egy fiatal pár tűnik fel, csupán a szemem sarkából látom őket. Ahogy meglátják, mi történik, elbújnak egy oszlop mögött.

Kisvártatva taxi áll meg a közelben, fiatal lány száll ki belőle vihorászva, maszk nélkül, puha nyuszis papucsban, rövid kabátkában, legginsben, kezében nagyobb papírzacskóval.

Mintha étterembe ugrott volna el ezzel a fuvarral a kijárási tilalom alatt. Villámgyorsan üti be a kapukódot és már el is nyeli alakját a sötét lépcsőház.

Sétánk alatt csak néhány alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek.

Rögtön az első ember, akit megállítottak, három szabálysértést is elkövetett: maszk nélkül volt az utcán, olyan időpontban, amikor nem tartózkodhatott volna kint, és közterületen, a tiltás ellenére, alkoholt fogyasztott.

Egy pár teljesen szabályosan sétáltatott kutyát, az irataik rendben voltak, esetükben mindössze rutinellenőrzés folyt.

Ugyancsak maszk nélkül sétált engedély nélkül egy férfi, az ő adatait is felírták a rendőrök, ő is szabálysértés miatt felel.

A következő szabálysértő pedig erősen ittas állapotban volt, karjaival hadonászva próbálta megfenyegetni a rendőröket (sikertelenül), esetében még a holmiját is átvizsgálták, mint megtudtuk, amiatt, hogy esetleg van-e nála bármilyen veszélyes tárgy.

Ám nem ez a jellemző jelenet. Ennek az estének a nagy részében legtöbbször kutyasétáltatókat, taxisokat és pizzafutárokat, valamint üresen vagy majdnem üresen futó buszokat, trolikat, villamosokat látunk. Az Erzsébet téren zárjuk a kört.

Amikor hazametrózom, eszembe jut, hogy beigazolódott, amit előzőleg gondoltam: azok, akik a hozzászólásaikban kikérik maguknak a kijárási tilalmat, és azon háborognak, hogy nekik senki ne mondja meg mit csináljanak, zömében otthon ülnek. Különben nem lennének éjjelente ennyire kihaltak Budapest utcái.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

A budai rakparton a Rákóczi-hídig fog járni a villamos

Már alá is írták: bővül a budapesti villamoshálózat. Hét új megálló épülhet a Szent Gellért tértől a Kopaszi gátig a budai fonódó projekt II. ütemében.
Forrás:Indóház közlekedési portál - szmo.hu
2020. december 31.

hirdetés

Vitézy Dávid Facebook-oldalán tették közzé csütörtök délelőtt az örömhírt: az Európai Unió hivatalos lapjában megjelent a közbeszerzési felhívás a Budai Fonódó villamoshálózat következő ütemének teljes körű engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére, miután Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója aláírta a projekt fővárostól való átvételét a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa októberi javaslata alapján.

A BFK-nál a fák és az akadálymentes kerékpárutak és járdák érdekében finomhangolták az eredeti terveket. Az átépülő Déli összekötő vasúti híd új hídfője jóval tágasabb lesz, így az új terveket már ezt figyelembe véve készítették el.

A 2010-ben elkezdett fonódó projekt most dél felé folytatódhat: a Szent Gellért térről a Műegyetem rakparton át éri el a Pázmány Péter sétányt, onnan pedig a Kopaszi gátat és az épülő új lakó- és irodai negyedet tárja fel az új villamos, hogy végül a Budafoki útnál, fontos belvárosi járatokhoz kapcsolódva érkezzen meg a végállomásra. A villamosvonalat részben füvesítik majd: a 2,8 kilométeres új pályából legalább 1,2 kilométer lesz füves.

Hét pár akadálymentes megálló létesül:

Szent Gellért téren

hirdetés

Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcánál

Petőfi híd budai hídfőjében

Pázmány Péter sétányon, az ELTE déli tömb vonalában

Rákóczi híd budai hídfőjében

Nádorkert vasútállomásnál

Budafoki/Dombóvári út végállomás

A budai fonódó villamos új szakaszáról kapcsolat nyílik északra a 19-es, 41-es és 56-os vonalak felé, illetve Pestre a 47-es és 49-es vonalak irányába. A viszonylatok megszervezése a BKK feladata lesz, de az előzetes elképzelések szerint a Szent Gellért tértől mind Budán, a rakparton, mind a Szabadság hídon át Pestre, a Deák Ferenc tér felé érdemes lesz járatokat indítani, így az érintett lágymányosi egyetemi, irodai és lakónegyedekből az összes metróvonal elérhető lesz villamossal – írja Vitézy.

Hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik, kövesd az INDÓHÁZ oldalát!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Lebontják a Wichmann kocsma épületét

Budapest belvárosának egyik ikonikus épülete helyén hotelt építenek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 06.

hirdetés

Meg vannak számlálva a Kazinczy utca 55. alatt található épület napjai, amely többek közt arról nevezetes, hogy a földszinten kapott helyet a két és fél éve bezárt legendás hírű kocsma, a Wichmann - írja a Falanszter Blog.

2018 júniusa szomorú hírt hozott a budapesti éjszakai élet történetébe: 32 év után bezárt a városrész egyik ikonikus helye, Wittman Tamás olimpiai ezüstérmes kenus kocsmája. Ezt követően pizzéria nyílt a helyen, ám mivel nem ment úgy az üzlet, ahogy azt az új tulajdonos várta, túladott az ingatlanon. A blog értesülései szerint már megvan, mi lesz az épület sorsa:

lebontják, és egy ötemeletes szállodát építenek a helyére.

Ahogy írják, a környéken nem ez az egyetlen régi épület, aminek mennie kell.

A Kazinczy utca 55. mellett a Király utca 23, 25, 27 és 29 számon elterülő műemléknek számító bérházak helyén lesz az új épület.

Azaz egy játszótér, a műemléknek számító Dirnbacher-Fluck-bérház, a korábban Magyarország első mozijaként funkcionáló – korlátkerítésén még korabeli, az itt működő szállóhoz címzett német szöveget (Zur Stadt Pest) is felvonultató – Hugmayer-Michalovits-bérház és a Puphka-Hohlfeld-bérház helyén fog megépülni a gigaszálloda.

Az épületnek a kocsma előtt is komoly múltja volt: a kerület mai napig legkisebb alapterületű házában mindig történt valami izgalmas.

hirdetés
1836-ban például Schneider József kártyafestő itt álmodta meg kártyafestő műhelyében a 36 lapos magyar kártyacsomagot

- ezért helyeztek el egy piros nyolcast az ajtó mellett. Az épületben később bordélyház működött, ahol – többek között – Ady Endre, Krúdy Gyula vagy Jókai Mór is gyakran megfordult. Ezt követően a Magyar Teozófiai Társaság székhelye volt, a 20. században pedig 50 évig tejcsarnok is működött a házban. 1986-ban Wichmann Tamás magyar kenus legenda vette meg, és az addig étkezdeként is működő ház alsó szintjét kocsmává alakította. A hely nagyon hamar a budapesti élet fontos helyszínévé vált, amely elsősorban a sportoló alakjáról, két barátságos németjuhászáról és természetesen a hely specialitásáról, a rántott húsos szendvicsről lett ismert a budapestiek körében. A szocializmus alatt a kocsma fölötti lakásban ráadásul kalózrádió és egy szamizdat szerkesztőség is működött a sportoló tudomásával és anyagi támogatásával.

Egy ideig még arról is szó volt, hogy a kocsma falára az azóta elhunyt Wichmann Tamás sportolói és politikai ellenzéki munkája tiszteletére dombormű kerül majd, ám úgy fest, hogy ez nem fog megvalósulni.

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: