BUDAPEST

Magyar volt a nap képe a NASA-nál

Mayer Miklós fantasztikus fotója lett a nap földtudományi képe a NASA-nál. Most elmeséli a ködből kilátszó hatalmas kémény lefotózásának történetét.

Link másolása

2013 június elsejére a NASA "A nap földtudományi képének" (EPOD) választotta meg ezt a fotót.

Mayer Miklós most elmeséli a ködből kilátszó hatalmas kémény lefotózásának történetét.

Összehasonlításképpen, köd nélkül és nyáron, ugyanonnan: 6

Sokan kérdezték, hogyan, honnan készült a kép, úgyhogy elmesélem. 2011 január közepén voltunk, amikor már napok óta tiszta és hideg éjszakák követték egymást, ami ideális felszíni ködök kialakulásához, ún. hőmérséklet inverziós hatás miatt (erről később). Azaz: a magasabb dombok, hegyek kilógnak a felhőből, én pedig szerelmese vagyok ennek a témának.

Egyik vasárnap este már látszott az időképen, hogy ilyesmi várható a következő nap reggel, ezért másnap korán keltem és az ablakon kinézve tényleg vastag köd fogadott! Bepattantam a kocsiba és irány a Hármashatár-hegy! Felfelé autózva már kb. félúton kiértem a ködből és az égbolt tiszta volt a fejem fölött.

Az első meglepetés a csúcsnál lévő parkolóban fogadott: a bringások és futók által ismert borjú nagyságú kutya jött felém :) Régebben bringán kergetett meg jópárszor, utána meg két napfelkelte fotózásomat színesítette meg: pár méterre tőlem állva fél órán át konstans ugatott rám.5

Mivel a csúcs felé vezető utat ez a fenevad őrizte, lementem a északkeleti irányba néző siklóernyős starthelyre, ahonnan remek kilátás nyílik, több panorámafotóm is készült innen (nagyban ITT).

Itt fogadott a lenti kép: egész Budapest vastag köd alatt, csak az óbudai Főtáv kémény (ezt meg a bázisugrók imádják) látszik. Sajnos az EPOD oldalán lévő leírásban ez rosszul szerepel, ugyanis én akkor úgy tudtam, hogy az óbudai gázgyárhoz tartozik, de azóta többen szóltak, hogy a Főtávé a kémény.

Szélsebesen állványra raktam a gépet, és az időzítő segítségével két másodpercenként exponáltam (hogy a későbbiekben timelapse videót tudjak belőle készíteni).

A fotózás elkezdésekor így nézett ki:8

Majd 18 perc múlva, napkelte után:9

A nap földi képének választott legfelső kép -a kettő között- napkelte után közvetlenül készült.

Az élesebb szeműek a távolban kivehetik a Mátra vonulatát: bal oldalon Galyatető, tőle jobbra Kékestető.

A következő kép már Szentendre irányában készült: bal szélén a Nagy-Kevély, oldalában Pilisborosjenő. Távolabb a Pilis, a Visegrádi-hegység és még a Börzsöny (jobb oldalt) is látszik.10

Panoráma képen is megörökítettem:4

Ezt a légköri jelenséget inverziós rétegnek nevezik: amennyiben tiszta a levegő (és nincs hó) a földfelszín éjszaka nagy mennyiségű hőt sugároz ki, és a vele érintkezésben lévő levegőt is magával hűti. Ezáltal egy bizonyos magasságig a levegő sokkal jobban lehűl, mint a fölötte lévő légrétegek. Alapból ugye mindig fent van hidegebb, ezért hívják ezt inverziónak. A kicsapodó pára (köd) ezáltal nem tud felemelkedni és ez az eredmény. A jelenség elég gyakori a Kárpát-medencében, különösen télen, nyugodt, csillagos éjszakákat követő reggeleken. Nem vagyok meteorológus, de remélem, hogy helyesen és érthetően magyaráztam el.

Ha még több képet nézegetnétek Mayer Miklóstól, UGRORJATOK A BLOGJÁRA

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: