hirdetés

BUDAPEST

59 év elteltével jelentkezett

A ma már külföldön élő Lecsó 1954-ben véste be a nevét egy budapesti házfalba. Csoda, de jelentkezett a Kép-tér Blog felhívására, hogy elmesélje, mi történt vele és a többiekkel azóta.
Forrás: kep-ter.blogspot.hu - szmo.hu
2013. szeptember 11.


Link másolása

hirdetés

Majdnem egy éve, hogy a piacra menet felfedeztem a Rózsafa utcai ház és a Huba utcai Kármelita Templom téglafalába vésett firkákat, egy csomó ötvenes-hatvanas évekre datált nevet. Leginkább a Rózsafa és a Csángó utca sarkán álló ház LECSÓ-TYUTYU-BÉBI feliratai tetszettek. Részben persze a szép tipo miatt is, és bár tudtam, hogy valószínűleg semmilyen múltbéli, titkos politikai konspirációt nem fedeztem fel, tudni akartam, kik voltak ők. Sokszor elképzeltem, ahogy ott állnak és éppen vésnek, unalomból, csínytevésből, vagy hogy felhívják magukra a figyelmet, a haverokét, a csajokét…1723

Februárban azzal végződött a Rózsafa utcai firkákról szóló bejegyzés, hogy „Jó lenne arcokat és élettörténeteket rendelni a nevek mellé, tudni, kik voltak ők, milyen volt 1953-ban, vagyis 60 éve ide járni gimibe vagy építőipariba, mi történt itt a forradalom idején… A fal nem válaszol, de amíg állnak az épületek, a nevek kitörölhetetlenül ott maradnak. Ha olvassa ezt valaki közülük, vagy ismeri őket, írjon!”15

Július közepén ismeretlen feladótól érkezett egy levél, a tárgyban „Rózsafa utcai fiúk”-kal. Nem számítottam semmi átütőre, a bejegyzés közlése óta eltelt hónapokban többen küldtek ötleteket, hogyan lehetne a régi firkálók nyomára bukkanni, de mindegyik túl időigényes volt. A nagyon komoly nyomozás valahogy nem is illett ehhez az egészhez, ide pontosan ez kellett, ami most megtörtént, a véletlen. Vagyis a sors, ami úgy vezette László kezét, hogy beírja a régi nevét a keresőbe, és az kidobja az én bejegyzésemet. Szóval ő talált rám, és ezt nevezhetjük véletlennek, de hogy mázli is, az biztos.

Így szólt a levél:

„Nem tudom pontosan ki a szerzője ennek az angyalföldi gyűjtésnek, de mikor megtaláltam az interneten, nagyon meghatott. Bemutatkozhatok? Az én nevem Lecsó, azaz H. László vagyok, vagyis voltam. Most külföldön élek, itt végeztem egyetemet, mérnök lettem. A Rózsafa utca falán feltüntetett nevek nem tartoznak a "Lecsó és társai bandához", mint ahogy a blogbejegyzésben írja. Ez a csapat fiatal férfiakból állt, akik a Rózsafa utca és Csángó utca sarkán találkoztak esténként. A legtöbbje tanuló, munkás és/vagy sportoló volt. Én például bokszoltam a Budapesti Vasasban már 1948-tól fogva, mert a Papp Laci inspirált minket, amikor megnyerte az első olimpiai bajnokságát. Fantasztikus, hogy ilyen sok nevet össze tudtak szedni, én már csak a legközelebbi barátaimra emlékszem közülük:

hirdetés

Tyutyu - Csányi - N. Sándor, a Csángó utca 9-ben lakott, disszidált.

F. Kálmán, a Csángó utca 9-ben lakott, disszidált.

S.Gyula - a Csángó utca 14-ben lakott, otthon maradt - nem disszidált.

Czibor L. - a Csángó utca 12-ben lakott, disszidált, Ausztriában él/élt.

Hicsi - a Csángó utca 15-ben lakott, ő meg én együtt disszidáltunk, 1956. december 6-án, ő most Chilében él.

Vak - a Csángó utca 15-ben lakott, a Hicsi bátyja volt, nem disszidált, már meghalt.

N. Sándor, Stiel Gyula és én közeli barátok voltunk, már gyerekkortól fogva, együtt jártunk iskolába. Gyulával együtt bokszoltunk a Budapesti Vasasban.457

A lakásaink olyan kicsik voltak, hogy az ember nem tudott sokáig a négy fal közt maradni. Ha nem volt más dolgunk, akkor kimentünk az utcasarokra s egy félórán belül biztos, hogy többen lejöttek. Szóval az ember sohasem volt egyedül.

Néha közösen elmentünk táncolni vagy a moziba vagy olyan cukrászdába ahol zene volt. A Duna-kert nagyon népszerű volt és a Nemzeti Cukrászda, a volt Nemzeti Színházzal szemben, egy imádott hely volt, sok sportoló járt oda és jó zene is volt."

Aztán több levelet váltottunk, én kérdéseket tettem fel, ő igyekezett válaszolni. Megkérdeztem, ki találta ki, hogy bevéssék a nevüket a falba és hogy jött ez az egész. „Az úgy történt, ahogy mondják: "egy bolond százat csinál". Itt nem volt semmi szervezés. Amikor az ember 17-18 éves, akkor senki sem gondol a jövőre, az még olyan messze van, hogy az ember fel sem tudja fogni. Ki gondolta volna, hogy egyszer, 60 év után, jön egy kis hölgy, akinek tetszeni fog a mi vésésünk, akkor biztosan sokkal szebbre csináltuk volna. Én utoljára a ’90-es évek közepén voltam a sarkon s csodáltam, hogy még mindig megvannak.”8

Lecsó a testvéreivel 1948-ban9

A haverok: balról Fogarasi Öcsi, Lecsó, S. Gyula és Tyutyu (1948)10

Az alsó sorban S. Gyula, Ubul, ismeretlen, a felső sorban: Ismeretlen, ismeretlen, Fice (Kiss Imre), Horváth László (1957)

A "lányok mért nem véstek?" kérdésre azt írta, hogy „a leányok sohase voltak ott a sarkon, ez nem volt szokás akkoriban. Pl. az általános iskolába, ahová én jártam a Lehel úton, ott még a fiúk meg a lányok el voltak különítve. A fiúk a Lehel utcáról mentek be az iskolába a leányok meg a Dózsa György útról. Az ebédszünetet is úgy oldották meg, hogy a két nem még véletlenül se találkozzon.”

Érdekelt még, hogy részt vettek-e az ’56-os utcai harcokban vagy szervezkedésben. „Ebben a csapatban nem sok forradalmi hős volt. Mi messze laktunk a központtól, de én biztos harcos lettem volna, ha nem sportolok. Engem a diákok beszerveztek abba az osztagba, akik a Műegyetemtől a Bem szoborhoz masíroztak. De tréningre kellett mennem és így életben maradtam. Sokat köszönhetek a boksznak és a volt edzőmnek, Adler Zsigának. Sokat szaladgáltam a városba s többször a halál torkából menekültem meg. Az orosz tankok lőttek minden mozgó lényre, s mi futottunk, mint a bolondok. A Huba utcai iskolások, ha tényleg részt vettek a rádió épületének elfoglalásában, akkor azt valaki megszervezte az iskolában, tanár vagy diák.„1819

Az 1965-ös képen kocsicsere után vagyunk és itt már családdal érkezett, de "ez az út már nem volt olyan izgalmas".

László 1964-ben látogatott haza először, saját szavaival: "akkor amnesztiát kaptak azok, akiket nem vádoltak gyilkossággal, vagy hasonló dolgokkal a forradalom alatt. Én az elsők között voltam, akik turistaként visszamentek, ez olyan izgalmas volt, hogy erről a hónapról egy hosszú könyvet tudnék írni." Az alábbi kép, a Volkswagen Karmann Ghiával ekkor készült.11

László képe: Csángó utca a 10-es számú háztól a Váci út felé nézve, majd hatvan évvel később1413

László képe: a Csángó utca a Váci út felől

Visszamentem vasárnap délben, hogy lefotózzam Lecsónak az utcát és megnézzem megint a falat. Érdekes, hogy a Csángó utcában, a Váci úthoz közeli rész kivételével szinte kivétel nélkül a régi házak állnak. A falnál újabb, eddig észre nem vett firkákat fedeztem fel, illetve azt, hogy a Huba utcai templom főbejárata mellett valamilyen anyaggal megpróbálták eltüntetni a több évtizedes véséseket, több-kevesebb sikerrel. A plébánia Rózsafa utcai téglafalára Lecsóé mellé megpróbáltam én is bevésni a nevemet, mégiscsak közünk lett most már egymáshoz a firkák révén, de a kulcsom hegyével semmire sem mentem. Közben bömbölt a Beatles egy nyitott ablakból, kellemes későnyári szél fújt és csak a sarkon, ahol ők is szoktak, bandázott három csávó egy kocsi mellett. Talán ők is a kicsi lakásaikból menekültek az utcára. Akkor ugrott be, hogy elfelejtettem megkérdezni, mivel lehet téglába nevet vésni, de talán ha ezt olvassa, megírja...

Ha tetszett a történet, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Búcsúzik a Danubius Hotel Gellért – bejártuk a pincétől a padlásig a felújításra váró épületet

A Danubius Hotels különleges kampánnyal búcsúzik a szállodától a Gellért Grand Finale keretében.

Link másolása

hirdetés

A Danubius Hotels december 1-ig üzemelteti a főváros egyik legismertebb történelmi szállodáját. A következő hetekben még meg lehet szállni, vacsorázni, kávézni és rendezvényeket tartani a patinás épületben, mielőtt az épületet bezárják és annak felújításával egy új korszak kezdődik.

A Danubius 2019-ben kötött megállapodást a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért szálloda eladásáról. A Danubius szállodalánc tulajdonosainak célja az volt, hogy megtalálják azt a befektetőt, aki lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület újra elfoglalhassa méltó helyét Budapest luxusszállodái között. Az Indotek Group a Gellért hotel megvásárlásakor elmondta, hogy teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben. Az eredeti külső megtartása mellett az épületet ötcsillagos szállodaként a minőségi turizmus szolgálatába kívánja állítani. A felek 2019 júniusában, a szerződéskötéskor megállapodtak, hogy a Danubius Hotels üzemelteti a Gellért szállodát az ezt követő években, az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Ez a szakasz zárult most le.

Természetesen óriási most az érdeklődés a szálloda iránt, így sok olyan esemény van, ami már betelt, és így nem lehet rá jegyet váltani, de ha az ember búcsúzni szeretne, még így is sok opció közül választhat:

Gellért tekercs újra a kínálatban

(2021. október 22. és 2021. november 30. között)

A szállodában két cukrászkülönlegesség is híressé vált, az egyik a gazdag csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs. Titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, de az igazi még mindig a Gellértben kóstolható meg: november 30-ig nosztalgia áron, 790 Ft-ért kínálják a Gellért Sörözőben!

Grand Finale Séfajánlat

(2021. október 25. és 2021. november 30. között)

hirdetés

Múltidéző fogások a Gellért Söröző kínálatában: libamáj parfé muskotályos aszalék ágyon, pirított kaláccsal; Gellért szűzérme karamellizált sült gyökérzöldekkel, ropogós tócsnival és a híres Gellért tekercs, mindez borajánlással együtt.

Sunday Brunch

(2021. november 21.)

Gazdag kínálattal, prémium nyersanyagokkal és változatos ízvilággal várja vendégeinket az utolsó Gellért Sunday brunch! A gasztro élmény mellett az étterem meseszép kilátást is nyújt a Dunára és Budapestre.

12:00 és 15:00 óra között korlátlan étel- és italfogyasztással (pezsgő, bor, csapolt sör, üdítőitalok és kávé), 13090 forintért.

Szállj meg a Gellértben!

Aki e patinás hotel falai közé lép, az nemcsak a múlt hangulatát élheti át, de azt is, milyen lehetett a néhai amerikai elnöknek, az egykori magyar kormányzónak vagy a holland királynőnek megszállni itt. Használd ki a hátralévő másfél hetet és foglalj szobát most a Gellért Hotelbe!

További részletek és foglalás: https://www.danubiushotels.com

Grand Finale Villanyoltás

(2021. december 1. 19:00)

A Szent Gellért téren kihunynak a fények, és minden, amitől Gellért a Gellért.

Egy évszázad, egy szálloda, végtelen történetek. Belegondolni is sok, hogy a 103. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért falai mennyi mindent láttak már!

A magyar szecesszió egyik gyöngyszemét még a boldog békeidők gyarapodó Budapestjén kezdték el építeni, de mire átadták, már Horthy Miklós hívta előtte tetemre a „vörös rongyokba öltözött” várost. Legendás bálok, nagyvárosi fürdőélet, háborús pusztítás és szocialista hiánygazdaság: a Gellért története az elmúlt 100 év Budapestjének hiteles lenyomata.

Mi egy exkluzív épületbejáráson is rész vettünk, és mivel hasonlóra ti már nem tudtok benevezni (mert az összes időpont teltházas), hoztunk nektek pár képet, amiken keresztül utoljára megcsodálhatjátok a szállodát.

A pincével kezdtünk, majd egészen a Gellért felirat háta mögé is bejutottunk. A szobákból és az épület tetejéről is páratlan panoráma tárult elénk.

Ha tehetitek, szálljatok meg még egyszer itt, vagy csak egyetek egy süteményt a sörözőben!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Pénteken nyit a Városligeti Műjégpálya

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére.

Link másolása

hirdetés

Pénteken 17 órakor megkezdődik a korcsolyaszezon Magyarország legnépszerűbb és leghangulatosabb télisport-helyszínén, a Városligeti Műjégpályán.

A létesítmény üzemeltetője, a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy felkészült személyzettel és kiváló minőségű eszközparkkal - benne 2000 pár kölcsönözhető korcsolyával - fogadja a látogatókat.

A nagyközönség mellett a műjégpálya várja a legfiatalabb korosztályokat is - képzett oktatógárdával segítve az óvodai és iskoláscsoportokat -, továbbá központi helyszíne különféle sport- és vállalati rendezvényeknek, csapatépítéseknek.

A jegyeket - amelyeket évek óta változatlan áron vásárolhatnak meg a látogatók - a járványügyi szempontokat figyelembe véve érdemesebb online megvásárolni a Városligeti Műjégpálya internetes oldalán (www.mujegpalya.hu), de a helyi jegypénztárakban is van rá lehetőség.

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére; a Városligeti Műjégpálya belső tereiben a maszkhasználat kötelező.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Kizöldül a Blaha Lujza tér, megkezdődött a faültetés – fotók

A helyszínről Karácsony Gergely főpolgármester tett közzé néhány képet.

Link másolása

hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki közleménye szerint a Blaha Lujza tér felújítása a terveknek megfelelően halad, a fővárosi önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át – írja az MTI.

Csütörtökön 19 fa ültetésébe kezdtek a szakemberek,

előtte azonban a növénykazettában teljes talajcserét hajtottak végre két méter mélységben, alatta pedig agyag vízmegtartó réteget helyeztek el. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza téren a felszín alatt tömör sittréteg van, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, illetve világháborús törmelékekből áll össze. Ez a tápanyagmentes talaj alkalmatlan volt a faültetésre, és a vízmegtartó képessége sem elegendő a fák életben maradásához, ezért kezdték az ültetést alapozással.

A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágjukkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre összpontosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A növényzet öntözését automata öntözőhálózat biztosítja majd.

A pénteki ültetésről Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentkezett.

„Beton helyett fák a Blaha Lujza téren is!”

– írja a Facebook-posztjában.

hirdetés
„Összesen 80 új fa elültetésével, és a nagy, burkolt felületek megszüntetésével 1000 négyzetméteren válik zöldebbé a megújuló Blaha Lujza tér”

– tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Keleti Ágnes, Bodrogi Gyula és Iványi Gábor is Budapest díszpolgára lett

Többek között posztumusz díszpolgári címet és Pro Urbe Budapest díjat is kiosztottak a főváros napja alkalmából.

Link másolása

hirdetés

Budapest a nemzet fővárosa, amelynek jövője nem múlhat pártszimpátián és önös hatalmi érdekeken - jelentette Karácsony Gergely főpolgármester, amikor a főváros napja alkalmából díszpolgári címeket és elismeréseket adott szerdán Budapesten.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Budapest hídfőállás, sziget egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni.

"Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost"

- tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta: régen úgy védték meg a városokat, hogy falakat építettek köréjük. "Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába" - közölte.

Hangsúlyozta, a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Akkor sem adja fel ezeket a célokat a város, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi körülmények között kell megvalósítania. Ugyanis minden támadásnak ellenáll a szabadság és a város szeretete, ami minden különbözőségük ellenére összeköti a lakóit - fűzte hozzá.

hirdetés

Budapest ebben a helyzetben is halad előre - folytatta a főpolgármester kiemelve, ennek a haladásnak a letéteményesei azok, akik teljesítményükkel hozzájárulnak a haladáshoz, világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkás emberek is.

Közölte: olyanok kezében van a holnap kulcsa, akik ma gyakran ellenszélben tudnak maradandót alkotni, akik friss gondolatokat tudnak mondani, így sokat tesznek Budapestért. Nekik fejezi ki a főváros napja alkalmából a háláját a város, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben - mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely.

A főváros díszpolgári címet adományozott Adamis Anna dalszövegírónak, költőnek, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, Iványi Gábor lekésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfusnak.

Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek.

Pro Urbe Budapest díjat kapott Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író, rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint "Beke" Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere.

Ezen kívül az ünnepi ülésen még Budapest Díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat adtak át a kitüntetetteknek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: