BUDAPEST

Látványterv: Ha a Citadella helyett óriási lépcső lenne

Egy magyar építészstúdió megdöbbentő látványtervvel állt elő: legszívesebben teljesen átalakítanák a Gellért-hegy látképét.

Link másolása

Miközben a Lechner Tudásközpont novemberben kihirdette a Gellért-hegy és a Citadella megújítására kiírt ötletpályázatuk eredményét, egy alternatív magyar építészstúdió, paradigma:ariadné egy pályázaton kívüli, egészen provokatív látványtervvel állt elő: eszerint

radikálisan átformálnák a Gellért-hegy látképét, méghozzá úgy, hogy nemes egyszerűséggel lebontanák a Citadellát és a Szabadság-szobrot, majd az elbontott kövekből egy hatalmas lépcsősort telepítenének a helyükre.DCIM100MEDIADJI_0098.JPGgellerthegyunk_latvany02

Egy ilyen extrém ötletet azért nem árt jól megindokolni - természetesen a paradigma:ariadné is felkészült a válasszal:

"
A Gellérthegy a Magyarországot uraló mindenkori hatalom kiürült és jelentéktelenné vált játékszere

- fogalmazott a csapat a tervet ismertető Facebook-bejegyzésben.

"A gyenge lábakon álló magyar büszkeség be nem váltott reménysége, a megépítése pillanatában elavult hadászati műtárgy, a soha-nem-volt nemzeti panteon, a felszabadító-elnyomó hatalom által emelt, de mára már semleges Szabadság-szobor természettől részben elhódított otthona. Egyszerre a legvadabb fantáziák bölcsője és a legprofánabb városi funkciók gyűjtőhelye. A turisták pislognak csak le onnan."

A meghökkentő ötlet mellett mi sem tudtunk szó nélkül elmenni, megkeresésünkre a paradigma:ariadné bővebben is belement, miért tartanák jó ötletnek a terv végrehajtását. A csapat szerint "a terv lényege az, mint ami a Szabadság-híd lényege is volt idén nyáron", vagyis hogy

legyenek nagy, kényelmes területek a városban, amit a budapesti lakosok a fogyasztás kényszere és infrastruktúrája nélkül belakhatnak, használhatnak, szerethetnek és magukénak érezhetnek.

Fontos részlet, hogy a létrejövő lépcsősorok a Citadella köveiből épülnének fel, és a Szabadságszobor megolvasztott anyagából létrejött kapcsokkal kötnék össze. őket, így "a Citadella és a Szabadságszobor történelmi jelentősége és emléke" sem veszne el. "A forma elvész, de az anyag megmarad" - vélekedett a csapat.gellerthegyunk_latvany03

Természetesen a terv készítői is jól tudják, hogy egy ilyen tervet nem fognak tudni megvalósítani Budapesten. A paradigma:ariadné célja nem is ez, hanem sokkal inkább az volt, hogy

"az emberek együttműködésének helyeként" ábrázolják a Gellért-hegyet, amelyet felettes erők helyett a közösség formál.

Az építészstúdió egyúttal fel is akarta rázni az embereket és a szakmát:

"Szerettünk volna párbeszédet indítani erről, mert úgy gondoljuk, hogy nagyon kevés esetben történik meg egy pályázat kapcsán, hogy történelmi, kulturális vagy politikai kontextusában értelmezzék és kibeszéljék ezeket a "feladatokat". Ehhez kerestünk megfelelő formát, ami így egy rövid képes-szöveges történetben öltött testet. A minisztériumi pályázati kiírás egy gondolati- és eszmei megújításról beszél, azonban nem tudjuk, hogy mi az az eszme, amit képvisel most a Gellérthegy. Ez a tervünk próbája is egyben, hogy az emberek és a szakma reakciójából kiderüljön, pontosan mi is ez az eszme. Mit gondolunk közösen erről? Szeretjük? Nem szeretjük? Ha igen, mért? Ha nem, miért?"

Állításuk szerint tehát nem a polgárpukkasztás volt a cél: a terv szerintük csak azért tűnhet provokatívnak, mert az emberek nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy ilyen eszközökkel beszéljenek a közügyekről.

"Mi azokat a reakciókat keressük, amelyek ugyanilyen függetlenül és felszabadultan képesek gondolatban eljátszani annak a lehetőségével, hogy két kézzel bontják a Citadellát - amely a valóságban nyilván nem fog megtörténni."

"Ha ezt el tudjuk képzelni, akkor nagyon sok más hasonló "hatalmi" döntésről is képesek leszünk rétegeltebb véleményt formálni."

A csapat a város különböző pontjain plakátokkal hirdeti a Citadella utáni Gellért-hegy képét.gellerthegyunk_kozter01gellerthegyunk_kozter02gellerthegyunk_kozter03

Ti mit gondoltok a tervről? :)

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: