/budapest/lakas-es-etterem-egyben/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Lakás és étterem egyben

Vacsorázz étteremben, mintha vendégségbe mennél! Ez a szlogenje az egyre divatosabbá váló lakáséttermeknek. Nem véletlenül olyan népszerűek.

Link másolása

hirdetés

Angyalosy Katalin bő egy éve határozta el, hogy budaörsi családi házában tart rendszeres időközönként vacsoraesteket, bárki számára nyilvánosan és előre megbeszélt igények alapján zártkörűen egyaránt.

„Magától értetődő volt az egész” – feleli kérdésünkre a házigazda, mikor arról érdeklődünk, mennyire volt furcsa számára a helyzet, hogy estéről estére idegen emberek érkeznek hozzá vacsorára. A rutin érthető: mielőtt 2011 végén hazaköltözött, hosszú évekig élt Németországban, ahol férje üzleti partnereit gyakran ugyanígy otthonukba invitálták és a szakács szerepe ekkor is rá hárult.lakasetterem2lakasetterem3lakasetterem4

Miközben ezeket megosztja velünk, javában ég a keze alatt a munka: este 6 óra elmúlt, a mai vendégek 7-re hivatalosak, teendő azonban még bőven akad. A konyhapulton egymás mellett sorakozik az előétel részét képező, pirításra váró bacon, a főétel alapját adó bélszín, illetve egy nagy láda eper, amire majd a desszerthez lesz szükség. A pezsgő és a vendégváró falatokat pedig már bekészítette saját borospincéjébe, ahová elsőként kíséri majd a résztvevőket.

Az eredetileg tanári végzettségű Katalin németországi főzőtanfolyamokon szélesítette ki konyhai tudását. Itt a tésztagyúrástól a halfilézésig minden alapot elsajátított, de öt év alatt számos különleges trükköt is megtanult.

Ismereteit továbbadva, a vacsoraesteken túl egy ideje már saját tanfolyamokat is tart. Ezek közül az egyik kifejezetten gyerekeknek szól, melynek során lépésről lépésre avatja be a jelentkezőket egyszerű, ugyanakkor finom ételek (például pizza, muffin, gnocchi) elkészítésébe. A végeredményt természetesen el is lehet fogyasztani.

hirdetés
lakasetterem5lakasetterem6
lakasetterem7lakasetterem8

Legújabb ötlete pedig a „szinglitanfolyam”, ami szintén főzőiskolát jelent, azonban kizárólag egyedülállókat vár rá. Ezekre az alkalmakra legfeljebb 3-3 különböző nemű résztvevő jelentkezhet, akik amellett, hogy elsajátítják egy-egy fogás elkészítését, a laza és kötetlen hangulat előnyeit kihasználva meg is ismerkedhetnek egymással.

A konyhában ugyanis az a legjobb, hogy a szűk hely és a közösen végzett tevékenység remekül összehozza az embereket. „Aztán ha egy pár itt talál egymásra és egészen az esküvőig jutnak, az a minimum, hogy rám bízzák a lakodalmi vacsorát” – teszi hozzá viccelődve.

A hagyományos vacsoraesteknek három kategóriája van. A legdrágább 15 ezer forintba kerül személyenként, amiért cserébe egy ötfogásos menüt, valamint mindegyik fogáshoz egy pohár külön erre az alkalomra kiválasztott bort kapunk. A nyitott, tehát mindenki számára meghirdetett esteken ez az egyetlen opció.lakasetterem10lakasetterem11

Ha viszont egy társaság szeretne előre megbeszélt részletekkel egy csak nekik szóló, zártkörű estet, két további opcióból is választhatnak. A második ára 10 ezer forint/fő, ennek keretén belül csak a főétel mellé jár bor, a harmadik pedig 6 ezer és egyáltalán nem tartalmaz alkoholfogyasztást.

Az árak talán kissé borsosak, de Katalin elmondása szerint a haszon rajtuk a legkevesebb, ugyanis kizárólag a legjobb alapanyagokból dolgozik. Az ételek hozzávalóit nagy múltú helyi termelőktől szerzi be, a szintén minőségi borokat pedig számos különféle pincészettől, de a közeljövőben szeretne néhányukkal szorosabb megállapodást kötni. A csomagok a fentieken túl korlátlan ásványvízfogyasztást, illetve a vacsora végén egy eszpresszót is magukban foglalnak.

Mire eljutunk eddig a pontig a történet megismerésében, meg is érkeznek az első vendégek: a Linda című sorozattal népszerűvé vált Görbe Nóra és férje most először vettek részt hasonló vacsoraesten. Egyik ismerősüktől hallottak a lakásétteremről és mivel mindig is nyitottak voltak az újdonságokra, úgy döntöttek, hogy kipróbálják. A hely legnagyobb előnyeként ők is a közvetlen, bensőséges hangulatot említik, emellett a ház kialakítása és környezete is rögtön elnyerte tetszésüket.lakasetterem14lakasetterem15lakasetterem16lakasetterem17

Katalin azt este során végig elemében van: állandó kapcsolatot tart fenn vendégeivel, nem zavarja az sem, ha főzés közben kérdezgetik az ételek elkészítésének nehézségéről, illetve bármilyen eszükbe jutó témáról. Vacsora után pedig általában még jobban igénylik a társaságát. Bár a programok hivatalosan 11 óráig tartanak, gyakran előfordul, hogy utána még órákig maradnak beszélgetni az emberek.

A teendők túlnyomó részét ő maga végzi, mindössze pár dologban akad segítője. Ilyen például a mosogatás és a felszolgálás, amelyből egy ismerőse, Veres Kata is kiveszi a részét. Ő egyébként lekvárgyártással is foglalkozik, készítményei ott sorakoznak egymásra halmozva a bejárati ajtó mellett, felettébb takaros látványt nyújtva.

A vacsoraestek mellé mindig tartozik szórakoztató program is. Ottjártunkkor épp Kegye János pánsípművész adott műsort, de gitárzenére és humoristák fellépésére is gyakran van példa. A zártkörű estek esetében ez a pont is rugalmasan alakul: Katalin maximálisan igyekszik alkalmazkodni megrendelőinek igényeihez, akár hastáncos előadást, jósnőt vagy bármi hasonlót is szeretnének. Hiszen épp az a jó a lakásétteremben, hogy nincs két egyforma este, mindegyik különbözik valamiben az előzőektől.lakasetterem19lakasetterem20

Mindez persze a konkrét megvalósítás mellett rengeteg előkészületet és tervezőmunkát is igényel. A házigazdának a menüsor összeállításától kezdve a bevásárlásig számtalan teendője akad, emellett kisfiát sem akarja elhanyagolni, így nem csoda, hogy mikor arról kérdezzük, mire jut még ideje a lakásétterem dolgain túl, mindössze egy legyintéssel („Szabadidő? Ugyan már!”) reagál. Ennek ellenére nagyon szereti csinálni, hiszen úgy gondolja, ebben tud igazán kiteljesedni.

A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy igény is van arra, amit csinál. Egyedülálló személyek, párok, baráti társaságok számára egyaránt emlékezetes élményt nyújthat egy nála töltött este, illetve cégek csapatépítő tréningjeit is gyakorta szervezik hozzá. Bármilyen kéréssel is keresik meg, a „semmi sem lehetetlen” elv szellemében áll neki a megvalósításnak.lakasetterem21lakasetterem22

Ha szívesen megkóstolnátok Katalin ételeit, illetve megismernétek őt személyesen, megtehetitek május 4-én a Budaörs Fesztiválon, ahol saját sátorral egész nap várja a gourmet konyha rajongóit és minden érdeklődőt. Budapestről is nyugodtan kilátogathattok, a Móricz Zsigmond körtérről induló buszokkal húsz percen belül oda lehet érni.

Bővebb információkat és a részletes eseménynaptárt ITT TALÁLJÁTOK.

Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk