BUDAPEST

Kurtizánok nyomában Budapesten

Abba az időbe viszünk el benneteket, amikor virágzott a prostitúció, és a bordélyházak legálisan üzemeltek.

Link másolása

A Múzeum körutat és az Astoriát elnézve ma nem könnyű elképzelni, hogy itt egykor, a 18. század közepén még csupasz országút volt a villamos vonalán. Erről a környékről köztudott volt abban az időben, hogy az éjszaka errefelé kószáló férfiember legkönnyebben itt találhat magának alkalmi partnert.

Később, amikor a pesti városfalakat és kapukat már lebontották, a hajdani kietlen országút mentén polgári házak, kisebb-nagyobb paloták épültek. Budapest lassan, de biztosan a metropolisszá válás útjára lépett.karolykorutastiria

A Károly körút az Astoria felől

Azokban az egykori várfalak mögötti utcácskákban, ahol nem fértek el a hatalmas bérpaloták, szolidabb és kisebb házakat húztak fel. A csendes, átmenő forgalomtól nem terhelt környezet ideális volt ahhoz, hogy a prostitúció diszkréten meghonosodjon.

Így lett ez a terület – a Magyar utca, Ferenczy utca, Képíró utca, Bástya utca és környékük – a 19. századvégi és 20. század eleji luxusbordélyok és garniszállók csomópontja.bastyautca

A Bástya utcakepiroutca2kepiroutca1

A Képíró utcaképíró_utca_bejárat_a-kecskemétiről

A Képíró utca a Kecskeméti utca felől

A gyönyörű, díszes árkádokkal körülvett Könyvudvart talán minden fővárosi könyvmoly ismeri. Ybl Miklós első pesti háza volt ez, utóbb az Unger-ház elnevezés ragadt meg rajta, a tulajdonosok nevére és talán ősük, Unger Benedek helyben működő kovácsműhelyére utalva.

Azt azonban már biztosan kevesebben tudják, hogy az 1852-ben épült, a korban az egyik leggyönyörűbb bérpalota nem a szépségéről vagy az építőjéről volt híres vagy inkább hírhedt. Köztudott volt, hogy itt prostituáltak is éltek.konyvudvar3konyvudvar4

konyvudvar2konyvudvar1

Nézelődés a Könyvudvarban

Különösen vonzó lehetett a helyszín a legtöbb férfi számára, akik nem verték nagydobra, hova járnak néha esténként, hiszen egy átjáróházról van szó, ahonnan a kuncsaftok minden feltűnés nélkül távozhattak a csendes utcák valamelyikén. Bármennyire is volt ugyanis köztudomású és viszonylag széles körben elterjedt a prostitúció, a diszkréció mindig fontos szempont maradt.

Krúdy, aki nagy tisztelője volt a szebbik nemnek (és időnként pénzért is vásárolt szerelmet), maga is lakott ebben a házban. A korszak hangulata máig érezhető a falaktól körülvett udvaron állva, az ódon boltíveket és a macskakőszerű fakockákat szemlélve.

A törvényesség:

A prostitúció intézményének – mint minden más foglalkozásnak – megvoltak a keretei, a szabályozottsága. Büntethető volt, de bizonyos feltételekkel engedélyezték; úgy kell elképzelni, mint egy vállalkozást, amihez értelemszerűen az adózás is hozzátartozott. 1867-ben egy döntő fontosságú rendelet született Pest városában, amit mintaként átvettek a vidéki városok is.

Lényege szerint eleve szabálysértést követ el, akit rajtakapnak egy prostituálttal vagy aki az utcán kéjelegve árulja a testét – kivéve, ha ezt olyan helyen művelik, ahol a törvényhatóság szabályrendelete engedélyezte. Az állam és a város a szabályozott prostitúciót tehát, mint szükséges rosszat elfogadta.

Habár az Unger-ház sosem volt bordély, nem sokkal távolabb működött egy, ami átlagon felüli szolgáltatásokat nyújtott nem épp vékonypénzű vendégeinek. A Magyar utcai luxusbordélyt eleve bordélynak szánták; Pilisi (vagy leánykori nevén Schuhmayer) Róza építtette 1892-ben, nem titkolt céllal.

Róza anyjával együtt szerelemgyerek volt, egy szabadságharcot megjárt orvos unokája. Amikor a húszéves Krúdy találkozott vele, a nő kétszer idősebb volt már nála, de akkora hatást gyakorolt rá, hogy az író több novellájába és a Vörös postakocsi cselekményébe is beleszőtte alakját.

Mit is tett Pilisi Róza, ami miatt nemcsak a kortársai, hanem az utókor is ismeri a nevét? Felső kategóriás luxusbordélyában gyönyörű bútorokat halmozott fel, mindegyik szobát más és más stílus (rokokó, biedermeier) szerint rendeztetett be. Egy közös mindenképp volt bennük: a tükör nem hiányozhatott.magyarutcabejaratmagyarutca2magyarutca1magyarutca

Séta a Magyar utcábanmagyarutcaluxusbordelymagyarutcaluxusbordej3magyarutcaluxusbordej

A magyar utcai luxusbordély

Lányai átlagon felülien csinosak és szépek voltak, szakmájuk avatott mesternői. A baldachinos ágyakban többször megfordult Vilmos császár, trónörökösként VII. Edvárd, kormánytagok, mágnások, olykor bizony tiszteletreméltó papok is. A szalonban kellemes zongoradallamok áradtak szét, az urak pedig azt választhatták, aki éppen megtetszett nekik.

Történelem

A középkori nagy szifiliszjárványok után Európa-szerte betiltották a prostitúciót, mert meg voltak arról győződve, hogy a kéjnők terjesztik a betegséget. Bár éppenséggel tőlük függetlenül is elharapódzott volna az akkor még halálos betegség, mégis kikergették őket a városokból – aminek következménye az lett, hogy a vidékiek is megfertőződtek.

Így hosszú ideig csak titkosan vagy félig legálisan dolgozhattak a prostituáltak, de a francia forradalom elhozta a nagy áttörést. A prostitúció engedélyezésekor a rendőrségi ellenőrzés mellett az orvos szerepe vált kulcsfontosságúvá, a higanytartalmú gyógyszerek, később a penicillin felfedezésével pedig a szifilisz réme sem tarthatta távol a bővérű férfiakat.

A sétát a BUPAP szervezte, Szécsényi Mihály levéltáros vezetésével.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: