hirdetés

BUDAPEST

Kurtizánok nyomában Budapesten

Abba az időbe viszünk el benneteket, amikor virágzott a prostitúció, és a bordélyházak legálisan üzemeltek.
Dömötör Niki cikke, Pozsonyi Roland fotóival - szmo.hu
2013. november 15.

hirdetés

A Múzeum körutat és az Astoriát elnézve ma nem könnyű elképzelni, hogy itt egykor, a 18. század közepén még csupasz országút volt a villamos vonalán. Erről a környékről köztudott volt abban az időben, hogy az éjszaka errefelé kószáló férfiember legkönnyebben itt találhat magának alkalmi partnert.

Később, amikor a pesti városfalakat és kapukat már lebontották, a hajdani kietlen országút mentén polgári házak, kisebb-nagyobb paloták épültek. Budapest lassan, de biztosan a metropolisszá válás útjára lépett.karolykorutastiria

A Károly körút az Astoria felől

Azokban az egykori várfalak mögötti utcácskákban, ahol nem fértek el a hatalmas bérpaloták, szolidabb és kisebb házakat húztak fel. A csendes, átmenő forgalomtól nem terhelt környezet ideális volt ahhoz, hogy a prostitúció diszkréten meghonosodjon.

Így lett ez a terület – a Magyar utca, Ferenczy utca, Képíró utca, Bástya utca és környékük – a 19. századvégi és 20. század eleji luxusbordélyok és garniszállók csomópontja.

hirdetés
bastyautca

A Bástya utcakepiroutca2kepiroutca1

A Képíró utcaképíró_utca_bejárat_a-kecskemétiről

A Képíró utca a Kecskeméti utca felől

A gyönyörű, díszes árkádokkal körülvett Könyvudvart talán minden fővárosi könyvmoly ismeri. Ybl Miklós első pesti háza volt ez, utóbb az Unger-ház elnevezés ragadt meg rajta, a tulajdonosok nevére és talán ősük, Unger Benedek helyben működő kovácsműhelyére utalva.

Azt azonban már biztosan kevesebben tudják, hogy az 1852-ben épült, a korban az egyik leggyönyörűbb bérpalota nem a szépségéről vagy az építőjéről volt híres vagy inkább hírhedt. Köztudott volt, hogy itt prostituáltak is éltek.konyvudvar3konyvudvar4

konyvudvar2konyvudvar1

Nézelődés a Könyvudvarban

Különösen vonzó lehetett a helyszín a legtöbb férfi számára, akik nem verték nagydobra, hova járnak néha esténként, hiszen egy átjáróházról van szó, ahonnan a kuncsaftok minden feltűnés nélkül távozhattak a csendes utcák valamelyikén. Bármennyire is volt ugyanis köztudomású és viszonylag széles körben elterjedt a prostitúció, a diszkréció mindig fontos szempont maradt.

Krúdy, aki nagy tisztelője volt a szebbik nemnek (és időnként pénzért is vásárolt szerelmet), maga is lakott ebben a házban. A korszak hangulata máig érezhető a falaktól körülvett udvaron állva, az ódon boltíveket és a macskakőszerű fakockákat szemlélve.

A törvényesség:

A prostitúció intézményének – mint minden más foglalkozásnak – megvoltak a keretei, a szabályozottsága. Büntethető volt, de bizonyos feltételekkel engedélyezték; úgy kell elképzelni, mint egy vállalkozást, amihez értelemszerűen az adózás is hozzátartozott. 1867-ben egy döntő fontosságú rendelet született Pest városában, amit mintaként átvettek a vidéki városok is.

Lényege szerint eleve szabálysértést követ el, akit rajtakapnak egy prostituálttal vagy aki az utcán kéjelegve árulja a testét – kivéve, ha ezt olyan helyen művelik, ahol a törvényhatóság szabályrendelete engedélyezte. Az állam és a város a szabályozott prostitúciót tehát, mint szükséges rosszat elfogadta.

Habár az Unger-ház sosem volt bordély, nem sokkal távolabb működött egy, ami átlagon felüli szolgáltatásokat nyújtott nem épp vékonypénzű vendégeinek. A Magyar utcai luxusbordélyt eleve bordélynak szánták; Pilisi (vagy leánykori nevén Schuhmayer) Róza építtette 1892-ben, nem titkolt céllal.

Róza anyjával együtt szerelemgyerek volt, egy szabadságharcot megjárt orvos unokája. Amikor a húszéves Krúdy találkozott vele, a nő kétszer idősebb volt már nála, de akkora hatást gyakorolt rá, hogy az író több novellájába és a Vörös postakocsi cselekményébe is beleszőtte alakját.

Mit is tett Pilisi Róza, ami miatt nemcsak a kortársai, hanem az utókor is ismeri a nevét? Felső kategóriás luxusbordélyában gyönyörű bútorokat halmozott fel, mindegyik szobát más és más stílus (rokokó, biedermeier) szerint rendeztetett be. Egy közös mindenképp volt bennük: a tükör nem hiányozhatott.magyarutcabejaratmagyarutca2magyarutca1magyarutca

Séta a Magyar utcábanmagyarutcaluxusbordelymagyarutcaluxusbordej3magyarutcaluxusbordej

A magyar utcai luxusbordély

Lányai átlagon felülien csinosak és szépek voltak, szakmájuk avatott mesternői. A baldachinos ágyakban többször megfordult Vilmos császár, trónörökösként VII. Edvárd, kormánytagok, mágnások, olykor bizony tiszteletreméltó papok is. A szalonban kellemes zongoradallamok áradtak szét, az urak pedig azt választhatták, aki éppen megtetszett nekik.

Történelem

A középkori nagy szifiliszjárványok után Európa-szerte betiltották a prostitúciót, mert meg voltak arról győződve, hogy a kéjnők terjesztik a betegséget. Bár éppenséggel tőlük függetlenül is elharapódzott volna az akkor még halálos betegség, mégis kikergették őket a városokból – aminek következménye az lett, hogy a vidékiek is megfertőződtek.

Így hosszú ideig csak titkosan vagy félig legálisan dolgozhattak a prostituáltak, de a francia forradalom elhozta a nagy áttörést. A prostitúció engedélyezésekor a rendőrségi ellenőrzés mellett az orvos szerepe vált kulcsfontosságúvá, a higanytartalmú gyógyszerek, később a penicillin felfedezésével pedig a szifilisz réme sem tarthatta távol a bővérű férfiakat.

A sétát a BUPAP szervezte, Szécsényi Mihály levéltáros vezetésével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Kísértetvárosra emlékeztetett Budapest szilveszter éjjelén

Üresen járt a metró és üresek voltak az utcák is. Soha nem volt még ilyen szilveszterünk.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. január 01.

hirdetés

Az este nyolc órás kijárási tilalom alól a szilveszter sem volt idén kivétel. Éjszaka bejártuk a máskor legforgalmasabb utcákat, amelyeken az elmúlt években hömpölygött a tömeg.

a taxisokon, rendőrökön és futárokon kívül alig volt valaki odakinn.

Rendőr viszont érezhetően több volt, 6-7 rendőrkocsit is láttunk bő fél órán belül, egyszer igazoltattak is bennünket.

Az ablakokból elég sok helyen szűrődött ki házibuli hangja, de az utcák olyan kihaltak voltak, mintha nem is szilveszter lenne. Az év utolsó éjszakája pont olyan volt, mint 2020 maga.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Megnéztük, mit csinálnak a rendőrök éjszaka az utcán a kijárási tilalom alatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségével az éjszakai rendőri munkát követhettük egyik este a két ünnep között.
Szegedi Éva, Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. január 05.

hirdetés

„Már mindenkinek elege van ebből a baromságból!” „Nekem aztán senki se mondja meg, hogy hova mehetek és mikor!” „A boltok tele vannak, az nem gond, de én este 8 és reggel 5 között nem mehetek mehetek ki az utcára, na menjetek a büdös francba!”

Részben az ezekhez hasonló kommentek, részben pedig amiatt lettünk kíváncsiak arra, hogy mit és hogyan csinálnak a rendőrök a kijárási tilalom alatt, mert a hatóságok munkáját erőteljesen torzítva állította be egy-két bejegyzés, ami szembejött velünk az üzenőfalon. A közösségi oldalakon megosztott, fegyveres katonákat vagy rendőröket ábrázoló képek egy részét negatív kommentárral látták el.

Úgy látom, bárhol és bármikor megjelenik egy, a kijárási tilalommal foglalkozó hír vagy poszt Facebookon, az alatta megjelenő hozzászólások egy részéből sugárzik a feszültség. Szinte tapintani lehet.

A csúcs talán az volt, amikor olyan kommentbe botlottam, ami azt taglalta, hogy a kijárási tilalom alkotmánysértő, mert nincs is semmiféle vészhelyzet, nincs is semmiféle járvány, koronavírus nem létezik, ezért sem a korlátozásra, sem a rendőri jelenlétre nincsen szükség.

Ezek után még inkább érdekelt bennünket, mit csinálnak az utcán a rendőrök este 8 után? Milyen eseteknél intézkednek? Mennyire jellemző a szabályok megszegése a Budapesten élőkre? November 11-én, a kijárási tilalom elrendelése után már végigkövettük fotós kollégámmal, Markovics Z. Kristóffal, hogyan ürülnek ki a város utcái. Arról is készítettünk riportot, hogyan befolyásolja a korlátozás a hajléktalanok jelenlétét. Most a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjének segítségével az éjszakai rendőri munkát követhettük egyik este a két ünnep között.

Az Erzsébet térről indultunk, először a Vörösmarty tér felé fordulunk. Csodaszép a karácsonyi díszvilágítás fényeiben pompázó tér a Gerbeaud épületével és a századfordulós bérpalotákkal. De kérdés, hogy kinek ilyen gyönyörű, amikor rajtunk kívül egy teremtett lélek nem jár, nem is járhat erre.

hirdetés

Egyébként az, hogy télen milyen szép a Vörösmarty tér, eddig fel sem tűnhetett. Első pillantásra nem tudtam megfogalmazni, mi ilyen furcsa ebben az egészben, és miért ennyire szokatlan a csend, a nyugalom.

Nincsen adventi vásár. Máskor egész decemberben itt állnak a bódék, a tömegben lépni sem lehet.

Nem mintha hiányozna a sokféle étel szaga és a (túlárazott) forralt bor illata; inkább azért szomorú, mert a járvány miatt nincsenek turisták, sem belföldiek, sem külföldiek, szinte minden zárva van, és akaratlanul is átgondolja az ember, hogy ez az egész milyen gazdasági következményekkel jár.

Ugyanez az érzés kerít hatalmába a Deák Ferenc utcán gyalogolva. Csak az zökkent ki, amikor a hátam mögött nyílik egy ház kapuja. Hátrafordulok, mire a férfi a rendőröket megpillantva már húzódik is vissza a kapualjba, és csak kapu hangos csattanását hallom.

Még néhány ehhez hasonló jelenet tanúja lehetek az éjszaka során. A Király utcán, amíg egy ittas férfivel szemben intézkednek a rendőrök, a szemközti járdán egy fiatal pár tűnik fel, csupán a szemem sarkából látom őket. Ahogy meglátják, mi történik, elbújnak egy oszlop mögött.

Kisvártatva taxi áll meg a közelben, fiatal lány száll ki belőle vihorászva, maszk nélkül, puha nyuszis papucsban, rövid kabátkában, legginsben, kezében nagyobb papírzacskóval.

Mintha étterembe ugrott volna el ezzel a fuvarral a kijárási tilalom alatt. Villámgyorsan üti be a kapukódot és már el is nyeli alakját a sötét lépcsőház.

Sétánk alatt csak néhány alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek.

Rögtön az első ember, akit megállítottak, három szabálysértést is elkövetett: maszk nélkül volt az utcán, olyan időpontban, amikor nem tartózkodhatott volna kint, és közterületen, a tiltás ellenére, alkoholt fogyasztott.

Egy pár teljesen szabályosan sétáltatott kutyát, az irataik rendben voltak, esetükben mindössze rutinellenőrzés folyt.

Ugyancsak maszk nélkül sétált engedély nélkül egy férfi, az ő adatait is felírták a rendőrök, ő is szabálysértés miatt felel.

A következő szabálysértő pedig erősen ittas állapotban volt, karjaival hadonászva próbálta megfenyegetni a rendőröket (sikertelenül), esetében még a holmiját is átvizsgálták, mint megtudtuk, amiatt, hogy esetleg van-e nála bármilyen veszélyes tárgy.

Ám nem ez a jellemző jelenet. Ennek az estének a nagy részében legtöbbször kutyasétáltatókat, taxisokat és pizzafutárokat, valamint üresen vagy majdnem üresen futó buszokat, trolikat, villamosokat látunk. Az Erzsébet téren zárjuk a kört.

Amikor hazametrózom, eszembe jut, hogy beigazolódott, amit előzőleg gondoltam: azok, akik a hozzászólásaikban kikérik maguknak a kijárási tilalmat, és azon háborognak, hogy nekik senki ne mondja meg mit csináljanak, zömében otthon ülnek. Különben nem lennének éjjelente ennyire kihaltak Budapest utcái.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

A budai rakparton a Rákóczi-hídig fog járni a villamos

Már alá is írták: bővül a budapesti villamoshálózat. Hét új megálló épülhet a Szent Gellért tértől a Kopaszi gátig a budai fonódó projekt II. ütemében.
Forrás:Indóház közlekedési portál - szmo.hu
2020. december 31.

hirdetés

Vitézy Dávid Facebook-oldalán tették közzé csütörtök délelőtt az örömhírt: az Európai Unió hivatalos lapjában megjelent a közbeszerzési felhívás a Budai Fonódó villamoshálózat következő ütemének teljes körű engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére, miután Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója aláírta a projekt fővárostól való átvételét a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa októberi javaslata alapján.

A BFK-nál a fák és az akadálymentes kerékpárutak és járdák érdekében finomhangolták az eredeti terveket. Az átépülő Déli összekötő vasúti híd új hídfője jóval tágasabb lesz, így az új terveket már ezt figyelembe véve készítették el.

A 2010-ben elkezdett fonódó projekt most dél felé folytatódhat: a Szent Gellért térről a Műegyetem rakparton át éri el a Pázmány Péter sétányt, onnan pedig a Kopaszi gátat és az épülő új lakó- és irodai negyedet tárja fel az új villamos, hogy végül a Budafoki útnál, fontos belvárosi járatokhoz kapcsolódva érkezzen meg a végállomásra. A villamosvonalat részben füvesítik majd: a 2,8 kilométeres új pályából legalább 1,2 kilométer lesz füves.

Hét pár akadálymentes megálló létesül:

Szent Gellért téren

hirdetés

Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcánál

Petőfi híd budai hídfőjében

Pázmány Péter sétányon, az ELTE déli tömb vonalában

Rákóczi híd budai hídfőjében

Nádorkert vasútállomásnál

Budafoki/Dombóvári út végállomás

A budai fonódó villamos új szakaszáról kapcsolat nyílik északra a 19-es, 41-es és 56-os vonalak felé, illetve Pestre a 47-es és 49-es vonalak irányába. A viszonylatok megszervezése a BKK feladata lesz, de az előzetes elképzelések szerint a Szent Gellért tértől mind Budán, a rakparton, mind a Szabadság hídon át Pestre, a Deák Ferenc tér felé érdemes lesz járatokat indítani, így az érintett lágymányosi egyetemi, irodai és lakónegyedekből az összes metróvonal elérhető lesz villamossal – írja Vitézy.

Hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik, kövesd az INDÓHÁZ oldalát!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Lebontják a Wichmann kocsma épületét

Budapest belvárosának egyik ikonikus épülete helyén hotelt építenek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 06.

hirdetés

Meg vannak számlálva a Kazinczy utca 55. alatt található épület napjai, amely többek közt arról nevezetes, hogy a földszinten kapott helyet a két és fél éve bezárt legendás hírű kocsma, a Wichmann - írja a Falanszter Blog.

2018 júniusa szomorú hírt hozott a budapesti éjszakai élet történetébe: 32 év után bezárt a városrész egyik ikonikus helye, Wittman Tamás olimpiai ezüstérmes kenus kocsmája. Ezt követően pizzéria nyílt a helyen, ám mivel nem ment úgy az üzlet, ahogy azt az új tulajdonos várta, túladott az ingatlanon. A blog értesülései szerint már megvan, mi lesz az épület sorsa:

lebontják, és egy ötemeletes szállodát építenek a helyére.

Ahogy írják, a környéken nem ez az egyetlen régi épület, aminek mennie kell.

A Kazinczy utca 55. mellett a Király utca 23, 25, 27 és 29 számon elterülő műemléknek számító bérházak helyén lesz az új épület.

Azaz egy játszótér, a műemléknek számító Dirnbacher-Fluck-bérház, a korábban Magyarország első mozijaként funkcionáló – korlátkerítésén még korabeli, az itt működő szállóhoz címzett német szöveget (Zur Stadt Pest) is felvonultató – Hugmayer-Michalovits-bérház és a Puphka-Hohlfeld-bérház helyén fog megépülni a gigaszálloda.

Az épületnek a kocsma előtt is komoly múltja volt: a kerület mai napig legkisebb alapterületű házában mindig történt valami izgalmas.

hirdetés
1836-ban például Schneider József kártyafestő itt álmodta meg kártyafestő műhelyében a 36 lapos magyar kártyacsomagot

- ezért helyeztek el egy piros nyolcast az ajtó mellett. Az épületben később bordélyház működött, ahol – többek között – Ady Endre, Krúdy Gyula vagy Jókai Mór is gyakran megfordult. Ezt követően a Magyar Teozófiai Társaság székhelye volt, a 20. században pedig 50 évig tejcsarnok is működött a házban. 1986-ban Wichmann Tamás magyar kenus legenda vette meg, és az addig étkezdeként is működő ház alsó szintjét kocsmává alakította. A hely nagyon hamar a budapesti élet fontos helyszínévé vált, amely elsősorban a sportoló alakjáról, két barátságos németjuhászáról és természetesen a hely specialitásáról, a rántott húsos szendvicsről lett ismert a budapestiek körében. A szocializmus alatt a kocsma fölötti lakásban ráadásul kalózrádió és egy szamizdat szerkesztőség is működött a sportoló tudomásával és anyagi támogatásával.

Egy ideig még arról is szó volt, hogy a kocsma falára az azóta elhunyt Wichmann Tamás sportolói és politikai ellenzéki munkája tiszteletére dombormű kerül majd, ám úgy fest, hogy ez nem fog megvalósulni.

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: