hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Kőbányára költöztetik az új Közlekedési Múzeumot

Mégsem a Ligetben lesz. Helyette a MÁV egykori Északi Járműjavítójának egyik csarnokát építik át és bővítik ki.
Fotók: Közlekedési Múzeum - szmo.hu
2017. december 15.

hirdetés

Döntött a kormány: Budapesten, Kőbányán, az 1-es és 28-as villamosvonalak találkozásánál épülhet meg az új Közlekedési Múzeum, a MÁV korábbi Északi Járműjavítójának dízelmozdony-javító csarnokát felhasználva, annak átépítésével és bővítésével - derül ki a múzeum közleményéből.

A mintegy 30 ezer négyzetméteres múzeumi épületkomplexumban a korábbi városligeti helyszínnél lényegesen nagyobb területen, a múzeumban lévő nagy járművek kiállítására is igazán alkalmas, tágas csarnokokban kap helyet a Közlekedési Múzeum.

Az összesen 7 hektáros területen kényelmesen elfér a rossz állapotú telephelyeket felváltó új restaurációs és raktározási központ, dokumentumtár, szabadtéri kiállítás, továbbá akár a nosztalgiajáratok végállomása is.terkepezaz0

„A döntéssel megnyugtatóan rendeződött a Közlekedési Múzeum elhelyezésének ügye és beért a 2016 óta zajló előkészítő munkánk. Az akkor kitűzött céloknak megfelelően a kormány szerdai döntésével sikerült az intézmény 120 éves múltjához, rangjához méltó új, újabb évszázadra szóló víziót és jövőképet adni a Közlekedési Múzeumnak ” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A mostani döntés előzménye, hogy a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Közlekedési Múzeum közös javaslata nyomán 2017. május 17-én a ormány döntött a projekt jövőjéről, az addigi koncepció felülvizsgálatáról. A döntés a múzeum vezetése szerint óriási lehetőséget nyitott meg az intézmény számára azáltal, hogy a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye nem a Városligetben, hanem új helyszínen, a korábbi tervekben szereplőnél nagyobb területen lesz. Így a közlekedési gyűjtemény (vasúti járművek, autóbuszok, villamosok stb.) teljes spektrumát be tudják mutatni a látogatóknak.

hirdetés
Az Északi Járműjavító és a Dízelcsarnok

A 2009-ben bezárt, azóta üresen álló Északi Járműjavító a hazai vasúti jármű- és mozdonygyártás, majd később mozdonyjavítás egykori fellegváraként autentikus múzeumi helyszín. Az 1962-ben átadott, részben műemléki védettségű Dízelcsarnok pedig a világháború utáni vasúti ipari építészet egyik kiemelt jelentőségű épülete, mely most múzeumként születik újjá. Az 1870-től itt működő Magyar Királyi Államvasutak Gép- és Kocsigyárának legrégebbi csarnokában a Magyar Állami Operaház fejlesztése valósul meg, mellyel aktívan együttműködik majd a múzeum, ezáltal új kulturális negyeddé formálva az elhanyagolt ipari zónát.

ezaz-eezaz-epulet

A Dízelcsarnok az Északi Járműjavító legnagyobb és egyben legkedvezőbb elhelyezkedésű épülete, hisz nem csak a Kőbányai úthoz esik közel, de a Könyves Kálmán körút és az 1-es villamos felől is könnyen megközelíthető lesz a projekt részeként tervezett új köztéren és új bejáraton át. A múzeum tervezése a kormánydöntés nyomán jövő év elejétől megkezdődik, az új ütemterv és költségvetés a tervek birtokában, 2018 során készülhet el.

Az új helyszínen az intézmény újra nemzetközi szinten is jegyzett, a világ vezető közlekedési múzeumai között számon tartott kiállítóhelyként, tudásközpontként és családi szabadidős célpontként születhet újjá

- írják a múzeum közleményében.csarnok1csarnok2csarnok3

Új kiállítás az új helyen

Egy új állandó kiállítást is terveznek, ami korszerű eszközökkel mutatja majd be a magyar közlekedéstörténet legfontosabb tárgyi emlékeit, a térképektől a gőzmozdonyokig, a kontinens első metrójától az Ikarus-gyár legfontosabb járműveiig. Ennek érdekében a Múzeum korábbi gyűjteményének aktív bővítésébe kezdtek, illetve számos régi jármű restaurálását tervezik. A kiállítás a reformkortól indulva mutatja majd be a magyar közlekedés történetét egészen napjainkig, amit a jövőre való kitekintés is kiegészít majd.

„A következő évtizedekben a közlekedés fejlődése az elmúlt évszázad talán legnagyobb hatású társadalmi és gazdasági változásaival jár együtt. A robbanómotor búcsúzik, a digitalizáció és az elektromos közlekedés térnyerése, a közlekedés átalakulása a gazdaságra, iparra, társadalomra, városokra, életvitelre olyan fokú hatást gyakorol, ami a Közlekedési Múzeum új kiállítását is meghatározza majd.” – mondta Vitézy Dávid, az intézmény főigazgatója.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk