BUDAPEST

Kiállt a bringásokért egy fideszes polgármester

Riz Levente, a 17. kerület vezetője szerint a kerékpáros közlekedést minden eszközzel támogatni, segíteni kell.

Link másolása

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy nagy vitát kavart Tarlós István terve a bicikliutakról. A főpolgármester utasítását az I bike Budapest egyenesen hadüzenetként értelmezte. Most azonban egy fideszes polgármester is kiállt a bringások mellett. Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere Facebook oldalán az alábbi kép alatt fejtette ki véleményét a kerékpáros közlekedés hasznosságáról.

13000364_10208180127317396_2052115688575498459_n

"Fővárosi kerékpáros ügyekben tegnap izzott a levegő, egy civil szervezet engem is céltáblának nézett, ezért fontos leírni, mi a pontos helyzet.

Aki ismer, vagy megnézi Facebook-oldalamat, egy tiszta képpel találkozik. Magánemberként rendszeresen bringázom, 2009 óta állandó résztvevője vagyok a Critical Mass-nak, majd az I Bike-nak, a rákosmenti csillagtúra tagjaként. Ötszörös kerékpárosbarát település Rákosmente, amelynek polgármestereként dolgozom. Sok-sok kilométernyi kerékpárutat, B+R parkolókat építettünk a XVII. kerületben, a szemléletváltás céljával minden évben bringás reggeliket, autómentes napot, kerékpáros felvonulásokat szervezünk, ahol az autó helyett a bringát népszerűsítjük.

Fővárosi szakbizottsági elnökként is ezt a törekvést képviselem, épp ezért tartottunk nemrég budapesti kerékpáros konferenciát, amelyre minden érintett állami, önkormányzati és civil szervezet képviselőjét meghívtam. A nyílt párbeszéd híve vagyok, a kerékpáros ügyekhez kapcsolódó döntéseket is ennek szellemében kell meghozni.

Az egyik legjobb európai trendnek tartom a városi bringázás terjedését. Budapest is végre előrelépett az elmúlt néhány évben, meggyőződésem, hogy ezen az úton kell továbbmennie a fővárosnak. Ez a jövő útja Európában.

Éppen ezért nem támogatok semmilyen intézkedést, amely visszalépés az elmúlt évek kerékpározást ösztönző intézkedéseihez képest. Ezt az álláspontomat fővárosi képviselőként világosan kifejtettem Budapest városvezetésének.

Minden fórumon – a Fővárosi Önkormányzat értekezletein, belső vitáiban is – a bringások mellett álltam ki. Ezért nem hagyhatom szó nélkül, hogy nevemet a kerékpárosokat hátrányosan érintő intézkedéssel vagy tervezettel próbálják kapcsolatba hozni. Ezt határozottan visszautasítom.

A kerékpáros közlekedés egészséges, emberi léptékű, környezetbarát, a jövő életformája. Meggyőződésem, hogy minden lehetséges eszközzel támogatni, segíteni, bátorítani kell."

A polgármester posztját már több mint 200-an lájkolták, és az egyetértő kommentek is gyűlnek alatta.

"Ennyi, de ezt leírni se kell, azt gondolom ezt minden Rákosmenti ember tudja, főleg aki törzsgyökeres, hogy az elmúlt 10 év a családokról, és a sportolási lehetőségek fejlesztéséről szólt, amit Levente 100%-osan, talán erején felül teljesített! Ezért amúgy ezer köszönet."

"A kerékpározás infrastruktúra továbbfejlesztésében és a bringások támogatásában a kerületünk és a polgármesterünk az élen jár Bp-en."

"Akinek kérdése van a kerékpározással kapcsolatban, az jöjjön ki Rákosmentére és minden kérdésre választ kap, ha felül a biciklire. Tulajdonképpen bicajjal is kijöhet, mert lehet! Mi nem egyszer kerékpároztunk át Erzsébetre meg Csepelre. Szerintem ilyen kerékpáros úthálózat egy kerületben sincs, mint nálunk."

Tarlós még decemberben jelentette be, hogy véget vet a kerékpáros és közösségi közlekedési fejlesztéseknek. Az I bike Budapest nemrég közzétette azt a Városházán terjedő utasítást is, aminek értelmében a főpolgármester elrendelte a kétirányúsított egyirányú utcák eltörlését, a busz-kerékpársávok megszüntetését és értelmetlen kerülőkre kényszerítené a bringázókat.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: